Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
5 maart 2024 Lästid 3 minuter

Överviktig häst - viktminskningstips

Har du en överviktig häst? Undersökningar som har gjorts visar att ca 55 % av alla fritidshästar är överviktiga. Det finns många hälsoproblem kopplade till övervikt, exempelvis insulindysregulation, fång, equine metabolic syndrome (EMS), nedsatt fertilitet, PPID (Cushings sjukdom), godartade fett-tumörer och ledproblem som artros. I den här artikeln kommer vi att ge dig några praktiska tips som hjälper dig att få en överviktig häst att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Hur vet jag om jag har en tjock häst? 

Det första steget för att avgöra om din häst är tjock är att göra en Body Condition Score, en så kallad hullbedömning av häst. Detta system ger en indikation om totalt kroppsfett: man ska känna efter subkutana fettavlagringar i sex olika kroppsområden: nacke, manke, rygg, svansrot, revben och området bakom bogarna. En häst som bedöms med poängen 1 är extremt mager, poängen 9 representerar en extremt tjock häst. Ett BCS på 5 är optimalt. Det finns även speciella viktmåttband som du kan använda för att mäta hästens vikt. Läs mer om hur du utför en Body Condition Score på din häst här.

Hur mycket kan en fet häst gå ner i vikt? 

För att en tjock häst ska gå ner i vikt är det viktigt att skapa en 'negativ energibalans'. Enkelt uttryckt: din häst måste konsumera mer energi än den tar in, men utan att minska i muskelmassa. För att säkerställa att fettförbränningen kommer igång ordentligt är träning viktigt, då använder hästen sina fettreserver och går ner i vikt. När hästen går ner i vikt för snabbt kan kroppen inte växla mellan processer tillräckligt snabbt, så skadliga ämnen fortsätter att cirkulera istället för att tas tillvara.

Det är därför mycket viktigt att banta hästen i långsam takt, inte för snabbt! En häst får sin energi från fetter, kolhydrater och proteiner. Att gå ner i vikt för snabbt, eller en felaktig balans i foderstaten, kan resultera i hälsoproblem, såsom muskelnedbrytning, fettlever, blind- och kolonacidos, kolik, magsår och insulinresistens. En viktminskning på 0,5 till 1 % per vecka är ideal

Foder till överviktig häst

I vilt tillstånd äter en häst många, små portioner av grovfoder med lågt näringsvärde (jämfört med kraftfoder) under hela dagen. Hästar är betesdjur där energi utvinns ur fiberrikt grovfoder genom jäsning i blind- och tjocktarmen. Hästar klarar sig inte utan fibrer och behöver fiberrikt foder för korrekt tarmfunktion. Om den däremot får tillgång till för mycket energirikt foder kan hästen bli överviktig.

  • Bete: hästar går upp i vikt av gräs, så begränsa betet om hästen är överviktig. Ett alternativ är en sandhage med tillgång till grovfoder. Från ett BCS på 7/9 och uppåt är rådet att (tillfälligt) inte låta din häst gå på bete alls.
  • Grovfoder: En häst bör få i sig ca 1,5 - 2% av sin kroppsvikt i torrsubstans från grovfoder varje dag. Hästar som är överviktiga, och därför behöver gå ner i vikt, kan begränsas till en torrsubstansprocent på 1,3 % av kroppsvikten. OBS: ge aldrig för lite grovfoder! Detta kan få allvarliga konsekvenser för din hästs hälsa.
  • Kraftfoder: begränsa eller sluta ge kraftfoder. Använd hellre ett tillskott, som Pavo Vital, för att säkerställa att din häst får i sig alla vitaminer, mineraler och spårämnen. Pavo InShape är en müsli med lågt energiinnehåll men med ett högt proteininnehåll som sörjer för att hålla musklerna i form under viktminskning. 

Obs! För lite grovfoder kan få allvarliga konsekvenser för hästens hälsa. Detta kan bland annat leda till:

Tips för viktnedgång: Do's and Dont's

Do's

  • Ladda ner Pavo InShape-programmet: ett komplett viktminskningsprogram för hästar som hjälper din häst att bli piggare och friskare, genom tre områden, hantering, träning och utfodring.
  • Bestäm din hästs nuvarande tillstånd med hjälp av en Body Condition Score.
  • Viktkontroll är mycket viktigt! Väg/mät och/eller poängsätt din häst varje månad och håll reda på detta i ett diagram. Notera också träningen hästen utför (i minuter) och fodergivan, så att du kan göra justeringar i tid. Du kan hitta användbara scheman att fylla i, i Pavo Inshape-programmet.
  • Kontrollera om ditt grovfoder är lämpligt för hästar som behöver gå ner i vikt genom att göra en analys på grovfodret. 
  • Fortsätt ge tillräckligt med grovfoder! Ge aldrig mindre än 1 % (torrsubstans) av kroppsvikten i grovfoder.
  • Dela upp givorna och ge flera grovfodermål om dagen, gärna i ett slow feeding-nät.
  • Två hönät ovanpå varandra ger mindre hål och förlänger ättiden ytterligare.
  • Begränsa bete vid övervikt. Ett alternativ är en sandhage med tillgång till grovfoder. Från ett BCS på 7-9 är rådet att (tillfälligt) inte låta din häst på ut på bete alls.
  • Träna överviktig häst regelbundet, öka i träningen i små steg. I Pavo InShape-programmet hittar du ett exempel på en träningsplan utarbetad av idrottsfysiologen Dr Carolien Munsters.
  • Ge tillräckligt med protein i foderstaten: en häst som rör sig mer och mer intensivt har ett högre behov av protein som å ena sidan hjälper till att stödja fettförbränningen och å andra sidan tar väl hand om musklerna och hjälper till att förebygga muskelnedbrytning. Pavo InShape är en strukturrik müsli och speciellt utvecklad för att optimalt stödja hästar samtidigt som de går ner i vikt.
  • Använd ett tillskott som, Pavo Vital, för att säkerställa att din häst får i sig alla vitaminer, mineraler och spårämnen den behöver. Om du ger Pavo InShape så behöver du inte komplettera med Pavo Vital. 
  • Sätt din häst på en foderstat utan spannmål så minskar du avsevärt tillgången på socker och stärkelse.

Dont's

  • Sluta inte med grovfoder. ALLA hästar behöver tillräckligt med grovfoder. 
  • Låt inte din häst gå ner i vikt för snabbt, det kan skapa hälsoproblem. 
  • Inget resultat? Om du inte har fått något resultat efter 2 månader, kontakta din veterinär, det kan finnas en medicinsk orsak till att din häst inte går ner i vikt. 
  • Ge inte kraftfoder med högt socker-, stärkelse- och energiinnehåll.

Läs mer om:

Överviktig häst +Viktminskning +