Ett frisk föl kan aldrig få för mycket omvårdnad...

Tänk dig att du precis mottagit Championrosett eller få ett rekordpris på auktion för ditt egna föl. Det är en dröm alla uppfödare har och därför är licensiering, recensioner och mässor så populära bland jordbrukarna.

Den viktiga frågan är hur man kan förbättra sin känsla för bedömning, på ett så bra sätt som möjligt. De erfarna uppfödarna läggs stor vikt på förberedelser. Det verkar som om föl generellt hållas inomhus veckor före en bedömning och får extra koncentrat. Kombinationen av brist på motion och för mycket tvångsmatning kommer att orsaka hälsoproblem när fölet växer upp.

När vi frågar Harold Renken om
metoden får vi svaret att han aldrig kommer att göra det. Varje år har han ca 20 föl i sitt stall med inrikting på främst hopping och lite dressyr. Vi väljer bara de bästa ston och hingstar med särskilda stamtavlor och med goda tävlingsresultat. Vi tar normalt 5-6 föl på inspektion och vidare till auktion, säger Renken.

Optimal förberedelse
Harold Renken betonar att det bara lönar sig att komma till klassificering, om fölet ser bra ut och är i gott skick. Hur gör Renken fölet redo för klassificering? Du kan inte uppnå detta några veckor före bedömningen utan  man måste börja innan fölet är fött. Förutom bra grovfoder ger vi det dräktiga stoet särskilt livsmedel den sista månaden före fölning Det innehåller rätt energi och de viktiga och speciella mineraler som överförs till fölet via mjölken. Renkens stall får fölen för första gången maskkur när de är fem till sex dagar gamla. Men det är inte fallet, det är oftast på grund av förändringar i föl tarmfloran vid den tiden "På Renken stud bedöms varje föl enskilt för att veta om ytterligare foder behövs och i så fall hur mycket." Anledningen är att vissa ston ger mindre mjölk än andra. Här är de föl ute dag och natt och vi ger speciell fölmat med nödvändiga vitaminer och mineraler. Vi måste vara försiktiga med utfodrinen så de inte blir för tunga. De måste vara i helt perfekt form om vi ska ta in dem för bedömning "säger Renken och begrunda licensings och recensioner och är övertygad:" Naturligtvis vänjer vi fölet vid att gå med grimma och ledas i god tid innan bedömmningen. Någon dag innan bedömningen tas fölet och stoet in i sin box för att bland annat fölet bli klippt vid behov. Det gör dem redo för betygssättning. Med denna metod har vi goda resultat - både för prestandatester och den efterföljande auktion.
Plan långt fram i tiden
Vincent Hinnen, från Pavo Grooming Team, håller med de metoder för Renken Stud: Huvudsaken är att fölen är friska och i gott skick. Det är omöjligt att uppnå ett perfekt resultat endast 2 veckor före en nominering. Det krävs långsiktig planering för att vara redo för prestandatesterKorrekt utfodring kommer att förhindra viktproblem bland sto och föl och säkerställa införandet av viktiga spårämnen och magnesium.

Normalt får fölet tillräckligt med energi genom stoets mjölk. När det är lite äldre släpps de ut och få massor av gräs. Detta innebär att foder och subventioner bör justeras noggrant. Extra och förmycket tillskott av kalcium är överflödigt då behovet tilfredställs genom stoets mjölk och gräset den äter. Det är dessto viktigt att hålla reda på att fölet får rätt mängd av magnesium och spårämnen som koppar. Ofta finns de inte tillräckligt av dessa ämnen i mjölk eller gräs vilka har en stor betydelse för sund utveckling av fölets skellet (kvaliten på benen). Det är vettigt att lägga till fölpellets eller tillskott med extra magnesium och micromineraler för att möta dessa brister. Det är precis vad det handlar om - det är bara ett friskt föl som kommer att visa sin fulla potential vid en inspektionen, bedömning och auktion.

Att bygga upp konditionen baserat på utforingen

Vi talar om konditionen hos våra hästar. Enkelt sett är konditionen hos en häst sambandet mellan muskler och fett , i samband med den allmänna vakenheten, beteendet och uthålligheten. Antagandet att en undernärd häst förbättras enbart genom att låta den gå upp i vikt , är felaktig .

Det är inte lätt att förbättra konditionen hos hästen samtidigt som den får en korrekt utfodring,  många faktorer spela en roll i denna process:

• Energiintag

• Protein

• Kolhydratintag

• Fettintag

• Mineraler

• Spårämnen

• Vitaminer

 

Att bara öka energiintaget kommer inte nödvändigtvis att förbättra konditionen hos hästen. Genom att öka mängden fett eller kolhydrater i kosten, ökar du samtidigt energinivån. Om emellertid energiintaget är större än energiförbrukningen och de olika näringsämnena inte är väl balanserade, kommer detta att resultera i fettdepåer. Ett för högt intag av protein kommer också att leda till en fet häst.

Hemligheten: utfodra rätt balans

Uppbyggnaden av kondition kräver ett balanserat intag av näringsämnen, vilket gör att metabolismen hos hästen använder proteiner som byggstenar,  lagrar fett för energi och samtidigt håller tillräckligt med energi för att bibehålla de biokemiska systemen. Detta innebär en ökning på alla näringsämnen i en form som hästen lätt kan absorbera/bryta ner i kroppen .

Ibland lägger hästägare till små mängder olja i fodergivan för att öka energireserverna. Detta är bättre än en del andra former av kolhydrater, men! den skall emellertid betraktas som en kortsiktig åtgärd , såvida inte kraven är ökande under en längre tidsperiod .

Hur kan Pavo SpeediBeet stödja uppbyggnaden - konditionen ?

Hemligheten : rätt typ av fibrer

Det bästa sättet att förbättra konditionen är att få mer energi från naturliga foder. SpeediBeet erbjuder fördelen av mikroniserad (kokt) betmassa. I kombination med Pavo Care4Life är Pavo SpeediBeet framgångsformeln för att bygga upp kondition.

Fördelar:

• Förbättrad näringstillgång i tunntarmen för att öka upptaget av protein, mineraler och fett .

• Ökad mikrobiell aktivitet som förbättrar jäsning och tillgången på näringsämnen i tarmen .

• En synergieffekt mellan sockerbetmassa i SpeediBeet och alfalfa i Care4Life som bidrar till den långsamma frisättningen av energi.

Men tänk på; ingen häst och ingen situation är den samma. Dessutom kan en situation förändras återigen när hästar utfodras individuellt eller i grupp. Det är därför termen " uppbyggnad av kondition" måste ses i sitt sammanhang i relation till utfodring. Samtidigt som vi kan ge rekommendationer om mängden SpeediBeet i en särskild diet, är det upp till ägaren att anpassa kvantiteter i sådan utsträckning att de är rätt för sin häst.

Tveka inte att kontakta Pavo kundservice på info@pavo.nu för skräddarsydd rådgivning till din häst.

Dr. Tom Shurlock, januari 2013

Vad är fång?
Fång betyder I klartext: “Hovinflammation”.

Sjukdomen utvecklas i olika faser var av den värsta fasen innebär att hovbenet helt tappar kontakten med hovväggen. I dagsläget vet vi att fång orsakas av flera olika faktorer vilka hör samman på ett extremt komplicerat sätt men beror i huvudsak på tre huvud-triggers.

Mekanisk skada

Blodflöde (sepsis?)

Metaboliska triggers

Om vi lämnar mekaniskt skada så återstår blod och metabolistiska orsaker vilka båda kan påverkas av vad hästen äter. I de allra flesta fall beror fång på ett för stort intag av socker och stärkelse.

Noshörningar kan också lida av fång
Fång drabbar inte bara hästar; alla växtätande djur kan lida av en form av fång. För kossor och får är sjukdomen känd under namnet acidosis och till och med noshörningar har observerats lida av fång.

Socker
När hästen får i sig för mycket socker och stärkelse kan inte hästens mage bryta ner fodret tillräckligt snabbt. Det socker eller stärkelse som inte brutits ner i magen transporteras tillsammans med bakterier, som normalt sätt återfinns i tunntarmen, vidare genom blind- och grovtarmen.

Invasionen av bakterier som bryter ner stärkelsen i kombination med mycket “bränsle” rubbar miljön i blind-och grovtarm. Bakterierna som normalt lever i dessa tarmar dör och fel bakterier, de bakterier som gillar en sur magmiljö, börjar föröka sig.  Detta är den form av “sura” bakterier som producerar giftiga ämnen under smältningsprocessen av foder.

Vilket foder passar?

Pavo SpeediBeet innehåller ingen stärkelse och mycket lite socker (endast 5%). Huvudsakligen innehåller SpeediBeet massor av goda fibrer Pektin. Pektinet ökar tillväxten av goda bakterier i magen och tarmen vilket neutralisrera syra och höjer ph-värdet till en nivå som motverkar fång; det är av den anledningen som Pavo SpeediBeet är idealfodret att ge till hästar och ponnys som är fångbenägna och eller lider av magsår.

SpeediBeet är bra att ge i förebyggande syfte om hästen är fångkänslig. SpeediBeet är även bra för att förebygga magsår eftersom syrabildningen i mage och tarm ökar i takt med ett ökat intag av spannmål neutraliseras av SpeediBeet

Faktum är att hästen producerar mindre mjölksyra i magen under matsmältningen av SpeediBeet än när hästen äter vanligt hö. 

Pavo Care4Life är ett komplett spannmålsfritt kraftfoder baserat på 11 olika örter, pre- och probiotika samt extra tillsatt protein och kollagen. Mycket lågt socker och stärkelseinnehåll vilket passar fånghästar och alla typer av känsliga hästar.

Pavo Natures Best har är en havrefri müsli med låg socker- och stärkelsehalt och innehåller mycket struktur för ökad tuggtid. Komplett med vitaminer- och mineraler. 

 

Hästens foderbeteende

Till viss utsträckning lever vilda djur i ett konstant svälttillstånd. Med det menar vi att vilda djur nästan alltid upplever brist på föda. Genom att variera sin diet, med syftning på vad som finns att tillgå just nu, försöker djuren komma så nära den optimala dieten som miljön, runt om kring dem tillåter.

Djuren anpassar komplexa kontrollmönster baserade på fysiska, mentala och biokemiska återkopplingsmekanismer, för att försäkra sig om att rätt mängd och rätt typ av föda tillförs kroppen.

Djur förändras itakt med sin föda; de anpassar sig ständigt till nya miljöer. Deras instinkt uppmuntrat dem till att testa olika typer av mat.

Våra tama hästar, de hästar vi använder i dagens samhälle, kan ha förts in på en något felaktig diet. En enstaka gräsyta kan ibalnd tillgodo se alla näringsämnen men det tillfredställer inte hästens behov av att testa olika typer av föda.

Genom året har näringsvärdet I gräs ändrats. Därför tillgodoses inte alltid hästens näringsbehov. Vi kan tillgodose näringsbehovet genom 2 välbalanserade måltider per dag men det kommer trots det inte tillgodose hästens behov av att ständigt leta ny typ av föda. Risken är att den begränsade tillgången på olika typer av föda leder till ett monotont betenede som i värsta fall utvecklas till att hästen står och kastar med huvudet, krubbiter eller äter av sin halmbedd.

Är det så att vi utfodrar våra hästar helt fel?

Det korta svaret är kanske. Men innan vi börjar känna oss skyldiga för vår brist på kunskap måste samtidigt säga att vi gör mycket rätt. Vi utfodrar med olika typer av foder speciellt anpassat efter hästens livsstil, träningsnivå och hälsostatus.Vi övervakar hästens vikt och hälsa och vi har veterinären tillhands.

Till detta kan vi försöka matcha hästens matschema så långt som möjligt, vilket inte är så svårt som det låter. Vi tillgodoser redan hästens behov av att äta varierat så vi är redan halvvägs där.

Nyckeln till att lyckas förbättra ytterligare är att tillföra olika typer av foder i olika storlekar, smaker, textur spritt över hela dagen. Tänk på komponenterna: grovfoder – fibrer- koncentrat/helfoder –tillskott.

Foder eller aktiv foderstyrning
Nervositet, kolik, matvägran är tror man normalt beror på själva produkten (ex. “spannmål gör hästen lite tokig” eller “han vill inte äta sitt hö”) Men problemet kanske skapas beroende på hur vi tar hand om hästen och vi fodrar den. I vissa fall har man bortsätt från hästens naturliga beteende att den får svårt att beta och söka efter näring. Ett tillstånd som till och med kan göra hästan sjuk.

Försök se till att din häst är fullt sysselsatt med att tugga så mycket som möjligt och erbjud många olika typer av fodertyper i dieten. Tillsätt exempelvis en del halm till högivan. Detta kommer hålla din häst glad och frisk.

Minskning av magsårsbildning hos hästar

Vad orsakar magsår ?

Hästens mage utsöndrar kontinuerligt matsmältningssyror. Om magslemhinnan är utsatt för denna syra under en förlängd tidsperiod, kommer magslemhinnan skadas. I naturen, där hästar betar upp till 16 timmar per dag, är surhetsgraden i magsäcken reglerad genom det konstanta betandet av gräs. Bikarbonatet i saliven minskar också surhetsgraden. Hästen producerar bara saliv när den äter och tuggar, inte annars.

Om hästar utfodras med höga nivåer av energi foder/koncentrat med endast en begränsad tillgång till grovfoder, kommer de tugga mindre och magen vara tom under stora delar av dagen. Som ett resultat, kommer nivån surhetsgraden i magen vara högre, vilket ökar risken för magsår.

För att skydda magslemhinnan från sin naturligt sura miljö, finns det  specialiserade celler, de så kallade bägarcellerna, som producerar en skyddande mukusbeläggning. Denna mukusutsöndring stannar om magen innehåller för mycket syra. Som ett resultat av detta kommer magslemhinnan bli utsatt för en ökande surhet av vilka specifika bakterier kan frodas och börja äta av magslemhinnan. Detta kommer så småningom att leda till magsår.

Varför Pavo SpeediBeet förebygger magsår.

Kliniska tester har visat att vid höga halter av syran pektin bildas ett tjock gel som stärker och förtjockar magslemhinnan. Pavo SpeediBeet innehåller sockerbetsfibrer vilka innehåller ca 30 % pektin.

Olika typer av foder har olika kapacitet att absorbera magsyra. Detta är känt som " Acid Binding Capacity " eller ABC värde. Detta värde mäts som "den mängd syra som fodret innehåller vid olika surhetsgrader i magen". Ju högre värde, desto högre syrabindande kapaciteten (ABC) .

Spannmål och andra stärkelsehaltiga fodergivor har en relativt låg ABC. Kanaler med en relativt hög nivå av proteiner ( baljväxter) eller lösliga sockerarter (sockerbetor) har mycket högre ABC värden. Pavo SpeediBeet har en utmärkt förmåga att absorbera magsyra, särskilt om den ges som första måltid på morgonen.

Sammanfattningsvis innehåller Pavo SpeediBeet en hög nivå av pektin, som bidrar till att stärka den skyddande magslemhinnan. I kombination med förmågan att absorbera stora mängder syra kan Pavo SpeediBeet bidra till att minska de förhållanden under vilka magsår annars kan uppstå.

Dr. Tom Shurlock , maj 2012 .

Varför bör du blöta upp foder?

Vi får mer och mer kunskap om hur vi ska utfodra våra hästar på ett så hälsosamt sätt. Många hästägare är idag medvetna om fördelarna med att låta hästen få i sig så mycket fibrer som möjligt. Dagens fodertillverkare adderar mer och mer fibrer i sina helfoder och idag finns det ett brett utbud av möjligheter för att genom fodret tillgodo se en naturligt hälsosam utfodring av hästen (läs: med syftet att ökad tuggstimulansen i små givor).

Hur mycket vatten dricker en häst?
En häst som inte är i träning kan drick upp till 7 liter vatten per 100kg kroppsvikt per dag.
En häst som väger 400kg dricker mer än 3 hinkar per dag och under intensiv träning kan hästen förlora upp till 15 liter vatten per dag genom att svettas. Forskning visar att när hästen inte har fri tillgång till vatten minskar också hästens förmåga att få i sig foder.

Tillgång på vatten är av ytersta vikt; inte bara pågrund av fysiologiska och biokemiska aspeketer utan också för att garantera den rätta miljön för mage och tarmar.
 

Vad innehåller hästens matsmältningssystem?
Hästens tarmar innehåller huvudsakligen vatten där matbitar och enzymer – vilka är ansvariga för matsmältningen – flyter omkring. Muskelsammandragningar flyttar maginnehållet framåt, samtidigt som det blandas, genom hela tarmkanalen. Under transporten bryter enzymer ner matbitarna så att tarmväggarna kan absorbera näringen.
Mag- och tarmbakterier blandar och faster sig på matbitarnas fibrer och utvinner energi ur dessa. Det är först när maginnehållet når slutet av ramarna som det mesta av vattnet har absorberats av kroppen för att användas i biokemiska processer.

En måltid där vatten och foder kombineras är det idealiska sättet att utfodra.

I varje artikel som tar upp utfodring av hästar, hänvisas hästens beteende till dess evolutionära histora. Hästar är djur som ständigt äter små portioner av grovfoder, vandrar runt mycket och är aktiva när de upplever fara eller leker. Denna artikel skilljer sig inte från andra artiklar.
Olika grovfoder innehåller olika mycket vätska men även fullvuxet gräs innehåller upp till 70% vätska. En betande häst kan därför få i sig den största delen av sitt vätskebehov från betet. För helfoder och koncentrat är innehållet av vätska lägre i jämförelse med grovfoder och mycket lägre jämfört med färskt gräs.

Genom att förse hasten med uppblött foder hjälper du hästen att bearbeta sin fodergiva på ett optimalt sätt.

Att låta hästen tugga en uppblött produkt medför mindre effekt på dess tänder, förebygger lokal muntorrhet, och fodret förbereds optimalt för vidare transport genom mage och tarmar. En uppblött produkt blandar sig batter I magen än en produkt som tuggas av hästen I torr form.  

Våren 2014: Förhindra att din häst utvecklar fång på grund av vårgräset.

Först och främst, varför har vårgräset så dåligt rykte? I princip har det att göra med snabb tillväxt. På hösten lagrar gräset kolhydrater för att övervintra. Dessa kolhydrater, huvudsakligen sucrose och fruktan, används under tidig vår för tillväxt och energilager (glucose och fruktos) allt eftersom dagarna blir längre.  

Tillväxt innebär att gräset bygger strukturerade fibrer, grässtrån. Som ett resultat av tillväxten ökar mängden protein i gräset under våren och faller under sommaren och ökar igen under hösten. Det är på grund av variationen av mängden protein i gräset som man tidigare trodde att fång orsakades av protein. Men den kunskap vi har nu vet vi att så inte är fallet.

Så, under våren innehåller gräset mycket protein, har relativt låg halt av strukturerade fibrer och hög halt av socker och fruktan. Proteiner och socker samlas till slut i bladens och stjälkens bas. Efter att hästen under vintern fått äta av hö eller ensilage från den andra skörden eller på de bete som funnits kommer den på våren plötsligt ut på ett bete med mycket högre nivåer av proteiner och socker.

Detta sker vid en tidpunkt när den vilda flocken behöver energin som mest. Flocken har överlevt en period av begränsad fodertillgång, korn har varit den enda energikällan, och de behöver nu gräs för att mata det nyfödda fölen, för bygga upp kroppsreserver och förbättra sin konditon innan tillgången på bete försämras igen. För vilda hästar är vårgräset mycket viktigt för deras överlevnad.

Men varför har den tama hästen problem?

Vi kan nämna två nyckelfaktorer: först, dagens gräs har blivit selektivt brukat för att säkerhetsställa höga näringsnivåer. Därför är protein och sockernivåerna extremt höga i den typen av gräs. För det andra, vi fodrar våra hästar väl under vintern vilket innebär att de inte behöver lika mycket energi på våren som om de skulle levt i det vilda på vintern.

Om nu så är fallet, varför svarar hästar på olika sätt?

Vissa hästar kommer lägga på sig andra verkar vara oberörda och visa hästar visar helt plötsligt symptom på fång. Hur är det möjligt.

Under den senaste tiden har det genomförts mycket forskning kring vilken roll olika fysiologiska och mikroba förutsättningar i hästens mage har på benägenheten att utveckla fång. Detta har i viss utsträckning givit svar på frågan.

Kompositionen av gräs är inte hela roten till problemet.
Vi vet att sammansättningen I vårgräs kan skapa problem, men det är inte hela sanningen.

En snabb öergång från vinter-diet till vår-diet sätter stor press på matsmältningssystemet i områet kring mage och tunntarm. Antalet och koncentrationen av bakterier påverkar matsmältningsprocessen i magen rubbas. Som ett resultat ändras också syrahalten I olika delar av magen. Alla dessa parametrar är beoende av de näringsvärden som finns i hästens diet men även av hur ofta dieten intas och av hur stor mängd som intas.

Ju mer hästen äter ju större är chansen att hästen blir tjock. Så mycket är uppenbart men det förklarar inte varför endast vissa hästar får fång.

Olika bakterier
Under 2012 publicerades en ny forskningsrapport som visade att alla hästar inte har samma bakterieflora i sin mage.

Fångbenägna ponnys har större variation av mikroorganismer i blindtarmen och har till det högre förekomst av minst två stora grupper av bakterier än hos icke-känsliga hästar.

Forskningen visar också att snabb tillväxt av några oönskade baterietyper och en ökning av gifter och mjölksyra inte enbart bidrar till att känsliga hästar utvecklar fång utan även triggar immunsystemet med inflammationer som resultat.

Hästar som har en mindre blandning och mer stabil population av bakterier I magsaften verkar vara mindre känsliga mot snabba variationer i sin diet. Om denna teori stammer kommer mindre känliga hästar inte att påverkas av en inflammation i hoven som orsakas av en obalans i immunsystemet

Ibland går det obemärkt förbi
Trots allt detta, till och med hos hästar som ser helt friska och glada ut, kan det tillstöta en rad problem.  Pågrund av detta måste vi se till att våra hästar inte äter stora mängder av lättsmält material, oavsett om hästen är fångkänslig eller inte.

Även den mest stabile bakteriepopulationen kommer påverkas av en överdos med protein och fruktan, men god omvårnad och tillsyn reducerar risken.

Lyckligtvis är det så att god omvårdnad gäller för alla hästar: Ändra dieten med försiktighet och ge kroppen tid att anpassa sig.  

  1. Begränsa intaget av gräs
    1. Genom att använda en “betesgrimma”
    2. Reducera betesområdet

c.      Gradvis öka tiden som din häst får vara ute i beteshagen och speciellt I början av betessäsongen undvika att låta hästen beta sent på eftermiddagen när koncentrationen av fruktan är som högst.

 

2)      Fodra med alternativt grovfoder när hästen inte är på bete. Pavo SpeediBeet stödjer speciellt underhållet av matsmältningsprocessen när du fodrar det strax innan du släpper ut din hast på dagens bete. Att ge Pavo SpeediBeet strax innan utsläpp kommer göra att din häst känner sig mätt och där med mindre sugen på att kasta sig över gräset den första timmen i hagen.

3)      Reducera vinter-dieten och komponera en sommar-diet tillsammans med gräset. I praktiken innebär det att du kan ersätta det stärkelserika helfodret eller koncentratet som du använder under vintern när du tränar din häst med ett helfoder som Pavo NaturesBest med lågt stärkelseinnehåll.

4)      Om din häst inte har tillgång på bete gäller ovanstående även när du börjar utfodra med ett nytt parti grovfoder.

Pavo SpeediBeet rekommenderas av The Laminitis Trust (en engelsk stiftelse som forskar på fång)
Pavo SpeediBeet innehåller ingen stärkelse och har ett mycket lågt sockerinnehåll (endast 5%). Detta är anledningen till att Pavo SpeediBeet är ett utmärkt foder för fångbenägna hästar och ponnysar. Vi är stolta över att vi fått godkännande från The Laminitis Trust.

Dr Tom Shurlock

Pavo SpeediBeet för veteraner

Pavo SpeediBeet är en ideal produkt för seniora hästar.  Så snart produkten har blötts upp är den smaklig och lätt för hästen att äta även om hästen skulle sakna tänder. I takt med att hästar blir äldre minskar deras ämnesomsättning. Tack vare den speciella process produkten genomgår är Pavo SpeediBeet mycket lättsmält vilket är idealiskt för äldre hästar

En tacksam kund
Precis som hästägare Petra Swanston kämpar många ägare till veteranhästar med att hålla uppe hästarnas vikt. När hennes hast började tappa hull och hans condition blev sämre bestämde hon sig för att låta hästen gå I pension. En av hennes goda vänner rekommenderade Pavo SpeediBeet som är smaklig och rik på lättsmälta fibrer. I ett sista försök började Petra ge sin häst Pavo SpeediBeet.

Där efter har jag rekommenderat SpeediBeet till nästan alla jag känner...

Petra förklarar: “och så började den långa processen...tillsammans med hjälp från ”Slipper Elk Bark” mjöl, känd för sina medicinska egenskaper, började vi ge Pavo SpeediBeet tre gånger per dag. Gradvis började han sätta hull och gå upp I vikt. Nu, fem år senare, är han i bätter form än någonsin.” Petra tillägger: Tackvare er fantastiska Pavo SpeediBeet, firade min fantastiska Galloway sin 35års dag den 27e augusti i år. Jag har rekommenderat SpeediBeet till nästan alla jag känner!

Minska de negativa effekterna av vårgräset genom att utfodra med Pavo SpeediBeet innan du släpper ut din häst på bete.

På våren kan gräset innehålla höga halter av socker, fruktan. Genomsnittligt är det ungefär 17-20%, till som högst 30%, av torrsubstansen som innehåller fruktan. Pavo SpeediBeet har ett mycket lågt sockerinnehåll om ca. 5%. Den har också en mycket högre fiberhalt än vårgräset.

För hästar som lider av fång, utgör dagens första måltid den största risken. Under den första timmen äter en häst den största mängden gräs per tidsenhet. När magen fylls äter hästen långsammare. Därför medför intaget under den första timmen proportionellt den högsta risken för att hästen överbelastar tarmen med socker, särskilt med fruktan.

Uppblött Pavo SpeediBeet innehåller per gram mer fibrer (cellulosa , hemicellulosa och pektin) än färskt vårgräs. Genom att erbjuda din häst en god måltid (1,5 - 2kg SpeediBeet i blöt form) innan du tar ut hästen till hagen, kan du minska intaget och hastigheten av gräs i hagen. Hastigheten minskar för att maten passerar genom tarmen långsammare och ger tunntarmen mer tid att absorbera de sockerarter som tas in. Detta minskar risken för obalans i tarmen, eftersom störningar uppstår när osmält socker/stärkelse passerar för snabbt genom tarmarna.

Dr Tom Shurlock

Hästens foderstat i fyra steg

När du sätter ihop din hästs foderstat kan du använda följande komponenter:

  1. Grovfoder
  2. Fibrer
  3. Kraftoder
  4. Tillskott

Grovfoder
Grovfoder ska alltid utgöra basen i alla foderstater; en häst kan inte leva utan tillgång på grovfoder. Som en tumregel bör du utfodra din häst med 1-2,5 kg torrsubstans grovfoder per 100kg kroppsvikt per dag. Gräs, hö eller hösilage är grovfoder. Lusern och halm anses också vara grovfoder men du måste vara noga med att energinivåerna är tillräckligt höga.

Fibrer
Extra fibrer i form av ex. Pavo DailyPlus eller Pavo SpeediBeet stödjer tunntarmen och matsmältningsprocessen vilket förbättrar hästens näringsupptag. Faktum är att ett extra tillskott av fibrer ger extra mat till mikroorganismerna som finns hästens tunntarm. Genom att ta till vara på de goda bakterierna motverkar du möjligheten för de skadliga bakterierna att växa och håller matsmältningssystemet i balans.  

Kraftfoder/helfoder
När hästen tränas och rör på sig mer och/eller om innehållet i grovfodret inte ger tillräckligt med energi, protein, fibrer, mineraler och vitaminer så bör man komplettera med kraftfoder. Om hästen inte tränas och/eller om grovfodret innehåller tillräckligt energi och protein - tänk på att komplettera med ett vitamin- och mineraltillskott, vi rekommenderar Pavo Vital för att täcka hästens behov. 

Tillskott
Tillskott återfinns i många olika sorter på markanden. Oftast är de tillverkade för att förebygga att brist uppkommer under en specifik situation som ex. muskelbyggnad vid träning, elektrolyter vid intensiv träning eller förbättra fertiliteten under avelssäsongen. Vitaminer och mineraler är ett undantag. Din häst behöver vitaminer och mineraler varje dag och om dessa inte tillförs i tillräcklig mängd genom kraftoder så bör du ge extra vitaminer och mineraler som komplement till grovfodret.

Varför utfodra med Pavo SpeediBeet som fiberkälla?
Rapporter har visat att betmassa ger en unik prebiotisk effekt. Det höga innehållet av pektin i betmassa tros vara anledningen till att tjocktarmsbakterier stimuleras att bryta ner fibrer optimalt och utsöndra långsam energi.

SpeediBeet har egenskapen att tillföra samma mängd goda fettsyror som gräs av god kvalitet men produktionen av mjölksyra är lägre. Därför är Pavo SpeediBeet den perfekta fiberkällan för fångkänsliga hästar och ponnys. Pavo SpeediBeet har godkänts av den engelska forskningsstiftelsen, British Laminitis Trust.

Produktens viktigaste egenskaper är: minska intaget av socker, öka intaget av fibrer, öka utsöndringen av långsam energi samt bibehålla fiberprofil som liknar den fiberprofil som hästar evolutionärt, tillbaka i tiden, är vana vid.                 Dr. Tom Shurlock