Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 4 minuter

Tips vid fölning

Ditt sto är nästan klar för fölning och fölet kan komma när som helst, det är en spännande tid. Hur vet du att fölet är på väg? Hur håller du koll på stoet och vilka andra saker är viktiga att ta i beaktning? Här är några praktiska tips från Pavo Grooming Team© och Fred van Straaten, uppfödare av KWPN- sporthästar.

Säkra tecken på fölning

Det är bra för stoet att kunna röra sig fritt omkring fram till den sista dagen, helst i gräshage eller paddock. Att stoet är i god kondition är en stor fördel. Det viktigaste är att vara observant på de signaler som hon ger så håll ett vakande öga på stoet när det beräknade datumet närmar sig. Tiden och signalerna kan skilja sig mellan olika ston. Här är några tecken på att fölningen är nära:

  • Juvret blir stort och spänt
  • Det sitter "vaxproppar" på hästens juver (vissa ston droppar även lite mjölk)
  • Bakpartiet sänker sig 
  • Vissa ston slutar äta

Fortsätt att hålla ett öga på stoet även om dessa symptom ännu inte är synliga. Så fort stoet får ovan symptom, se till att följande är klart eller förberett:

  • En stor ren box med en tjock bädd av halm, som förhindrar stoet och fölet från att glida.
  • Tillräckligt med ljus i stallet
  • Avskiljdhet, alltså ingen direktkontakt med andra hästar vid fölningen
  • Telefonnummer till din veterinär. Du kan även be bekanta med erfarenhet om att vara redo att hjälpa till om det skulle bli nödvändigt.
  • Stoet skall ha på sin grimma (ibland är det tvunget att hålla dem)

Saker som är bra att ha tillhands

Före, under och efter att stoet fölar finns det en rad saker som är bra att ha tillhands för att kunna hantera olika situationer som kan uppstå. Se till att du har bockat av denna checklista i god tid innan fölning:

  • Bandage till svansen
  • Något desinficerande (jod), bl.a. för fölets navelsträng
  • Ulltäcken (om stoet skulle svettas mycket)
  • Spann med rent vatten, såpa och rena handdukar.
  • Rep, om man ev. skall hjälpa fölet ut (det får inte vara för tunt, för det kan då skära in i fölets hud)
  • Saxar
  • Nappflaska
  • Råmjölk

Under fölning

De flesta ston väntar med att föla tills alla har gått och det är lugnt i stallet. Det är därför en bra idé att installera en kamera som visar hela boxen. När fölningen sätter igång och den vita hinnan blir synlig så skall du kontrollera om fölet ligger korrekt. Kontrollera om de två frambenen och huvudet kommer först. Om detta inte är fallet så ligger fölet fel, försök då att få stoet att resa på sig och tillkalla direkt (akut) veterinär.
 
När processen är igång och allt ser bra ut så kan du slappna av och hålla dig i bakgrunden. Många föl föds på natten (53,3% fölar mellan 18.00-24.00, 23,4% mellan 24.00-06.00 och endast 16,8% under dagen (källa www.dyrlægevagten.dk).
 
Du kan lämna stallet först när du sett att fölet dricker för första gången, att efterbörden och den första avföringen är ute och både föl och sto är avslappnade. För att undvika panik - låt ljuset vara tänt i stallet.

Möjliga problem

Stoet tillåter inte fölet att dricka

Speciellt unga ston, som får sitt första föl, tillåter dem ibland inte att dricka. Juvret är mycket ömt och känsligt. När fölet provar att dricka är det möjligt att stoet sparkar efter det. Lösningen kan vara att mjölka stoet lite med handen, för att ta bort det första trycket och känsligheten. Efter detta brukar fölet tillåtas att suga. Var mycket uppmärksam på att fölet får den första viktiga råmjölken (colostrum) med viktiga antikroppar, som stärker immunförsvaret.

Fölet föds med väldigt lite E-vitamin och helt utan immunglobuliner. De producerar inte en tillräcklig mängd av antikroppar förrän de är 3-5 veckor. De första timmarna är väldigt viktiga för en optimal upptagning av dessa, då antikropparna kan tas upp genom tarmväggen den första dagen. Inom 12 timmar tas de upp riktigt bra men efter 24 timmar tas de nästan inte alls upp. Därför är det mycket viktigt att fölet får den första råmjölken.

Om fölet inte ges möjlighet att dricka eller om t.ex. stoet inte överlever, så är det mycket viktigt att ge fölet råmjölk från något annat ställe. I Pavo S.O.S. KIT finns allt som fölet behöver för de första 24 timmarna

Om fölet inte ställer sig upp

Om fölet är stort så kan det ibland ha problem med att ställa sig upp och du måste då hjälpa det. Genom att fölet ställer sig upp ökar blodcirkulationen och den kan då dricka från stoet. Om fölet inte ens med hjälp kan ställa sig upp, skall stoet mjölkas för hand och ges i nappflaska, så snabbt som möjligt. Detta kommer att ge fölet energi och ork att fortsätta försöka ställa sig upp.

Om stoet får kolik

Ibland kan ett sto få kolik efter fölning. Livmodern krymper (snabbt) och kan leda till kramper. Stoet får smärtor och i vissa fall måste man skydda fölet från modern. Här kan du läsa mer om kolik hos häst.

Efter fölning

6 timmar efter att stoet har fölat skall efterbörden var helt borta från stoet. Om detta inte skett finns det risk för infektioner. Du måste i detta fall tillkalla veterinär.

Naturlig rengöring av livmodern
Se till för att stoet får rikligt med motion dagen efter fölningen. Håll ev. fölet och jaga på stoet. Detta kommer att stressa stoet, som då kommer att pressa på livmodern vilket i sin tur resulterar i att livmodern rensar sig av sig själv naturligt. Den blir då ren och klar för nästa insemination.
 
Att komma ut i hage
Ston och föl kan gå ut i hage efter fölningen. Fölet skall bära en tillpassad grimma (inte för stor) och du skall ta hjälp av någon. En person leder stoet och den andra visar vägen för fölet. Om fölet inte vill följa med, så tryck aldrig på det (de trillar lätt). Om du trycker på det kommer det att vilja lägga sig ner på marken. För att förhindra skador är det bra om underlaget är mjukt där ni går.
 
Avmaskning av föl
Det är en god regel att göra en avmaskning i tid. Ge det mellan 4e och 8e dagen. Gör det igen efter 4-6 veckor. Efter detta kan de normala intervallerna tillämpas. Var uppmärksam på att avmaskningen är anpassad för föl.
 
Nästa insemination
Du kan inseminera dit sto omkring den 10e dagen efter fölning. Om ditt sto blir dräktigt vid första försöket kommer det att föla året därpå en månad tidigare. Ofta kommer stoet i brunst på den 20:e dagen. Insemination kan då genomföras 4-5 dagar efter och stoet kommer vid dessa tillfällen att föla vid samma tidpunkt om föregående år.
 

Vanliga frågor & svar

Hur länge är ett sto dräktigt?

Ett sto är normalt dräktigt i cirka 11 till 12 månader, men det kan variera något från individ till individ. Den genomsnittliga dräktighetstiden är omkring 340 dagar. Det är dock inte ovanligt att dräktigheten varierar med några veckor, och fölning kan ske både något tidigare och senare än den beräknade tiden utan att det nödvändigtvis innebär några problem.

När kan man känna fölet sparka?

Det är möjligt att känna fölet sparka ungefär från den femte till sjätte månaden av dräktigheten. Det kan dock variera något beroende på stoet och fölets position, samt hur aktivt fölet är.

Bör man avmaska stoet efter fölning?

Ja, det är vanligtvis rekommenderat att avmaska stoet efter fölning. Detta är viktigt för att minska risken för parasitöverföring från stoet till det nyfödda fölet, särskilt eftersom föl är mer mottagliga för parasitinfektioner under sina första levnadsmånader.

Läs mer om:

Avel +Dräktighet +Fölning +