Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Från hagen till stallet

 

Att fodra med ögonen

Nu är det dags, hösten är i antågande och hästar, föl och unghästar, som har gått på gräs hela sommaren, ska in i stallet över vintern.

 

Därför är det nu dags att förbereda dem för vinterutfodring, med utvald mat för deras behov. Men du kan också göra mycket för dina föl, åringar och 2-åringar under vintern. Därför finns det vissa saker du kan förebygga och åtgärda med bra ledning och rätt utfodring.

Uppfödare Wim tenn Pas har på sin gård ca 300 hästar. Han sätter unghästar i stora lösdriftshägn med ca 20 hästar vardera. Hingstar separeras från ston, föl går bara med andra föl och 1-åringar och 2-åringar går separat. Wim tenn Pas: "Hästarna kommer in från hagarna och behandlas med avmaskningning och får hovarna verkade. Vi ger de fri tillgång till hö, eftersom de inte rör på sig så mycket "Varje dag ser jag närmre på hästarna både i grupper och individuellt. - Även om vissa har mer och vissa mindre hull fungerar allt bra tillsammans."Jag ser alltid efter dem som inte trivs bra och inte är i så fint skick som resten, om de exempelvis står lägst i hierarkin. Är det är allt för tunna så tar jag dem ur gruppen. De unghästar som är i sämre skick placerar jag i en speciell liten grupp som får lite mer kraft foder. I hägnet kunde de gå ifred och beta, men på lösdrift är de närmre varandra och då är det inte kul att vara lägst i hierarkin. De jagas av andra och får sällan tillräckligt att äta även fast de måste ha rätt mängd och i synnerhet deras vitaminer och mineraler. "De första hästarna Wim tar in är 1-åriga hingstar. "Ja, dem vill jag ha in senast första oktober. Runt den tiden är det kallt på natten och gräset har nästan ingen näring eller är helt borta. Min erfarenhet är att 1-åringarna är mer sårbara och har ett större behov än de andra. Vi har även kor och vi säger trevlig nog samma sak om den unga tjuren "

De första 18 månaderna
Veterinären Bruno Beyne betonar behovet av en bra uppväxt. "Hästar i tillväxt har specifika behov av näring. Bra grovfoder och ett koncentratfoder med energi, vitaminer och mineraler är mycket viktigt. Inte för mycket eller för lite, för lite av rekommenderad dos kan orsaka långvariga problem som OC (D) (lösa benbitar) och andra problem med tillväxten. Det är viktigt att förstå att det inte bara är det genetiska som spelar in, utan också att fel utfodring är en viktig orsak till OC (D). Enligt min uppfattning finns det förekomst av OC (D) fragment upp till hästens första 18 månaderna. Men det är först efter denna period som man genom röntgenbilder kan upptäcka vilka hästar som har utvecklat OCD. "Säger veterinär Bruno Beyne.

OBS: En daglig ranson av hö och spannmål för föl rekommenderas inte. I en sådan ranson är mängden av ett antal väsentliga ämnen otillräckliga. Ju mer ett föl saknar näringsämnen, desto större är möjligheterna för eventuella defekter. Dessa skillnader är inte alltid omedelbara, men kan visa sig senare i livet.

I stallet
Vid övergången från sommarbete till uppstallning ändras dieten från gräs med tillskott av vitaminer/mineraler och måste då eventuellt lite kompletteras med lite kraftfoder till en diet av stråfoder och kraftfoder. En plötslig övergång till mycket stråfoder kan orsaka förstoppning. Fiberrikt stråfoder torkas ur och sväller uppe i tjocktarmen. Detta kan sluta med att hästen får en något lös avföring. Ge lite vegetabilisk olja (t.ex majsolja) i fodret som Pavo Slobber Mash som ökar fördröjningen av matsmältningen.
Övergången till uppstallning och kraftfoder, skall ske över en lång period, säger Bruno Beyne. Hästar har en komplex, lång och känslig matsmältning och plötsliga förändringar kan orsaka störningar som kolik. En plötslig övergång till mycket grovfoder kan orsaka förstoppning. Fiberrika grovfoder torkar ut och sätter sig i tjocktarmen. Detta kan åtgärdas genom hästen att få något foder som främjar matsältningen. En bra produkt som innehåller mycket vegitabilisk olja och främjar hästens matsmältning är Pavo Slobber Mash.

Detta stöds av Pavos foderexpert, Vincent Hinnen. Det är viktigt att hökost är av bra kvalitet. Bra kvaitet och det blir det inget mögel. De skador dåligt grovfoder orsakar glöms ofta bort. Mögel orsakar diarré och kan ofta vara mycket allvarligt. "Var medveten om att höfoder är fritt från mögel och mjöldagg och har en god kvalitet och bra näringsvärde. Titta på färgen på halmfodret och be om en näringsanalys på fodret. Grov halm med en lätt grön färg har oftast god kvalitet. "

Rörelse

Vincent Hinnen: "Vetenskapliga studier visar att en balanserad mager kost och mycket rörelse bidrar till en frisk och stark benstomme, för föl och åringars tillväxt. Under perioden de är uppstallade begränsas rörligheten. Med uppstallning och något mindre tid i hagen, är de mycket beroende av den rörelse som de får. Med mindre rörelse kommer många foderrelaterade tillväxtproblem och kolik. Dessutom har kosten en stor betydelse för hela utvecklingen av din häst.

Vatten

En annan viktig faktor är vattentillförseln. Vincent Hinnen: "En fullvuxen häst dricker mellan 20-50 liter vatten per dag. En åring runt 10-15 liter. Rent vatten måste alltid vara tillgängligt och vatenkopparna ska kontrolleras regelbundet. Under sommaren får hästen mycket vätska ur gräset, så behovet av vatten vid uppstallning är faktiskt större. "

Enorm tillväxt

Vincent Hinnen: "Ett föl på ca 6 månader behöver ca 4-5 kg halm och 1,5 kg kraftfoder per dag. Var noga med att inte överutfodra - tjocka föl är osunda föl. Om så är fallet så minska mängden kraftfoder, och inte stråfodret. "En grovfoder specialist förklarar varför en 2-åring inte behöver mer mat än en ettåring. "En hingst som är cirka 12 månader, har ca 60% av sin förväntade kroppsvikt. Ett varmblodsföl på 370kg kommer bli ca 165 cm hög. När ett föl avvänjs och flyttas från hage till stall går de upp ungefär 780 gram per dag. I slutet av vintern och upp till ettårsåldern växer de med cirka ½ kg/dag. Därför är viktiga byggstenar nödvändiga i form av proteiner och mineraler i ben och skelett. Energin nödvändig för tillväxten. Så länge fölet går i hagen med stona så levererar stoet och naturen byggstenarna. Stoets mjölk innehåller mycket energi och protein då fölet också äter gräs. "En 2-åring är uppe på 70% av sin förväntade kroppsvikt. Den växer under denna period endast cirka 350 gram per dygn. Den har därför ett stadigt behov av energi, protein och mineraler, dock inte i sådana extrema mängder som under första året. Den kommer att kunna äta mer stråfoder eftersom att den vuxit mycket och därför har den inte längre samma behov som en ettåring.

Fritids Hästar - att justera fodret.

En häst i underhåll och enkel sport som 3-4 gånger i veckan rids lätt, går i hagen ett par timmar och bara rör på sig en aning, behöver på vintern i stort sett bara äta ett underhållsfoder. Alltså mycket stråfoder och lite kraftfoder i form av pellets eller müsli. Blanda eventuellt en handfull stråfoder i kraftfodret så att du förlänger tuggtiden (t.ex. Daily Plus) och främjar salivutsöndringen och matsmältningen. Ju mindre din häst rör på sig desto sämre är matsmältning. När hästen är aktiv är tarmen också det. Regelbunden tuggtid är fundamentalt viktig, både för matsmältningsfunktionen, salivutsöndringen, och mag-och tarm aktivering. En bra bieffekt är att ju mer en häst tuggar, desto mer bryts maten ner. Ett mycket stort plus när den står uppstallad mycket och är uttråkad.

Normalt händer det att den vanliga sommarransonen 60% grovfoder och 40% kraftfoder bör justeras om vintern till cirka 70:30, och om hästen knappt rids till 80:20. Pavos foder expert Vncent Hinnen förklarar: "När det rent idrottsliga arbeta blir mindre och brukar mindre energi, så måste det även tillföras mindre energi från fodret. För hästar som tävlar bör mandärför tänka på att använda ett sportfoder när det krävs och under viloperioder ev. gå ner till ett basfoder. Man bör alltså inte minska mängden kraftfoder utan i stället byta typ av kraftfoder till ett med mindre energi.

Många små måltider och rikligt med grovfodret är viktigt för hästens välbefinnande. Kom ihåg att alla övergångar - vid både träning och foder måste ändras långsamt. Vi rekommenderar en acklimatiseringsperiod på 2-3 veckor och naturligtvis finns det även på vintern ett vitamin och mineralbehov att täcka, även för dem som bara lever av grovfoder. "