Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
31 mei 2023 Lästid 4 minuter

Få häst att gå upp i vikt – 10 tips

Behöver du få din häst att gå upp i vikt? En normal vikt på häst kännetecknas av en välbalanserad kropp med synliga muskler, men utan några framträdande revben, höftben eller ryggrad. Om din häst är uppdragen i flankerna så kan det vara ett tecken på att den får för lite foder. Om du kan se revbenen och rumpan är nedsänkt (du kan se höftknölarna) så är din häst för mager. Det kan också vara så att din häst inte är för smal utan att den behöver bygga muskler. Ta hjälp av våra tips och råd för att få din häst att gå upp i vikt!

Orsaker till att en häst tappar i vikt


Det finns flera möjliga orsaker till att din häst tappar i vikt:

  • Foderstaten innehåller inte tillräckligt med energi och protein. 
  • Din häst kan ha problem med mask.
  • Tänderna kan vara dåliga vilket gör att den inte kan tugga ordentligt. 
  • Hos en äldre häst blir matsmältningssystemet mindre effektivt vilket kan göra hästen smal. 
  • Din häst tappar i vikt till följd av sjukdom.


Hur kan jag få upp häst i vikt? 


Om din häst är för smal så måste du börja med att försöka hitta orsaken. Kanske behöver mängden fibrer, fetter och protein i foderstaten ökas. Men det kan också finnas andra saker som gör att hästen inte går upp i vikt. Läs mer om hur du kan få upp din häst i vikt, på ett säkert och skonsamt sätt.

1. Gör ett blod- och träckprov 


Med ett blodprov letar man efter patologiska orsaker till undervikt. Man kontrollerar så att hästens njurar, lever och tarmar fungerar som de ska, eller om det finns tecken på infektion i kroppen. Träckprovet avslöjar om det finns mask och/eller sand i gödseln. 

2. Kontrollera hästens tänder


Om en häst har problem med tänderna så kommer den att få i sig mindre mat och därmed gå ner i vikt. Om fodret inte kan tuggas tillräckligt kan hästen inte ta upp all näring ordentligt. Låt därför en veterinär eller hästtandläkare kontrollera hästens tänder regelbundet. Om blod, avföring och tänder är bra så är det dags att ta fram foderstat för viktökning. Vi på Pavo hjälper dig gärna med råd. 

 

3. Grovfoder av god kvalitet 


Hästar kan inte gå upp i vikt om de får ett hö med värden som inte är tillräckliga. En häst som behöver gå upp i vikt behöver ett bra och näringsrikt hö eller hösilage, undvik grovt och svårsmält grovfoder. Grovfodrets kvalitet och näringsvärde kan variera kraftigt och för att veta kvaliteten på ditt grovfoder bör du göra en analys. 

1. Torrsubstans
I genomsnitt ser vi en torrsubstans om 65-70 % i hösilage för hästar. Det betyder att grovfodret består av 65-70 % torr vara och 30-35 % vatten. Relativt sett måste man fodra en större mängd hösilage jämfört med torrt hö eftersom en stor del är fukt. 
 
2.  Energivärde 
Det är bra att ta reda på energi- och proteinvärde. Dessa bör vara ganska höga för att en mager häst ska gå upp i vikt. 
 
3. Vitaminer, mineraler och spårämnen
Om grovfodret kommer från en välskött och gödslad jord så är innehållet av mineraler och spårämnen ofta balanserat men det kan se olika ut. Analysen berättar vad som behöver kompletteras, antingen med kraftfoder eller med ett tillskott. 


Om grovfodret inte har tillräckligt kvalitet så kan Pavo FibreNuggets vara en lösning. Dessa höpellets är rika på fibrer och har en jämn kvalitet. Lämplig för varje häst och foderstat, och lätt att äta för äldre hästar.

4.  Fri tillgång på grovfoder


En tunn häst bör ha fri tillgång till grovfoder. I naturligt tillstånd letar hästar efter mat hela dagen. Om det finns obegränsat med grovfoder så kommer hästen att kunna äta hela dagen och därför gå upp i vikt snabbare. 

5. Låt din häst gå på bete


Om hästen går på bete så går den oftare upp snabbare i vikt eftersom färskt gräs innehåller mer energi och protein än hö och hösilage. Låt därför hästen gå på bete och äta gräs under sommaren. Många hästar håller sig fint i hull under sommaren men går ner i vikt under vintern. 


Tänk på fruktanhalten i gräset under betessäsongen, speciellt om din häst är känslig för socker. 

6. När du väljer kraftfoder 


Fodra en häst som behöver gå upp i vikt med energirikt och lättsmält foder. Välj ett kraftfoder där spannmålen har expanderats genom upphettning, såsom Pavo Performance eller Pavo SportsFit. Råvarorna värms upp under tryck vilket gör stärkelsen nästan helt smältbar i tunntarmen, vilket i sin tur gör att mindre mjölksyra bildas i blindtarmen och tjocktarmen. Det gör att pH-värdet inte förändras och mikroorganismerna kan leva vidare. 

7. En foderstat med olja och fetter


Olja är en källa till energi, hästen får mer energi men blir inte het. Tillsätt vegetabilisk olja i foderstaten, exempelvis Pavo LinseedOil eller Pavo OmegaFit, eller välj ett kraftfoder med högt fett- och/eller oljeinnehåll, till exempel Pavo SportsFit, Pavo Performance eller toppingen Pavo TopSport. Pavo 18Plus är skräddarsydd för äldre hästars behov men passar också perfekt till yngre hästar som behöver gå upp i vikt. Pavo SlobberMash är en favorit hos hästen och främjar viktuppgång. 

8. Anpassa fodergivan efter hästens arbete


Anpassa alltid fodergivan efter det arbete som hästen utför. Om hästen tränas hårt och sedan går ner i vikt så betyder det att den får för lite protein och energi i förhållande till arbetet den gör. Öka givan eller byt till mer ett mer energirikt foder. Eller, toppa den befintliga givan med Pavo TopSport eller Pavo RiceBran

9. Ge hästen tillräckligt med protein


Foder för dräktiga och digivande ston och unghästar innehåller alltid extra protein. En stopellets, som Pavo PodoLac, kan vara en bra lösning för en mager häst eftersom du också stödjer muskelutvecklingen. En gammal häst har ett mindre effektivt matsmältningssystem och kan inte smälta proteiner än en yngre häst. En gammal häst behöver därför relativt sett mer protein för att behålla vikt och muskler. Pavo har utvecklat 18plus för detta ändamål: fodret speciellt framtaget för äldre hästar och med ett ökat proteininnehåll men passar perfekt för yngre hästar som har svårt att hålla hull. Pavo WeightLift är också ett bra alternativ för smala hästar, den är spannmålsfri men mycket rik på fibrer och protein.

10. Stöd mage och tarm med betmassa utan socker


Avsockrad betmassa är mycket bra för hästar som är magra, till Pavo SpeediBeet. Denna produkt innehåller pektin, en löslig fiber som är ännu mer smältbar än fibern i annat grovfoder. Detta gör denna betmassa till en fantastisk källa till riklig energi med långsam frisättning och perfekt för alla typer av hästar och ponnyer. 

Pektin har en prebiotisk effekt. Det betyder att fibern stödjer tillväxten av friska bakterier i tarmen. Om din häst är riktigt mager eller till exempel har svårt med intaget av ”vanligt” grovfoder är Pavo FibreBeet ett bättre val, det är en blandning av Pavo SpeediBeet berikad med lusern och soja för extra protein. Den är idealisk för magra (gamla) hästar och (sport)hästar i behov av muskelutveckling och hull. Då man måste blötlägga båda produkterna med vatten innan utfodring är den mycket lämplig för (gamla) hästar med tandproblem.

Läs mer om:

Tunn häst +Viktuppgång +