Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 4 minuter

Foder till äldre häst – Tips & råd

När din häst blir äldre så ändras dess näringsbehov: även om den grundläggande ämnesomsättningen, och därmed energibehovet, minskas, så ökas samtidigt behovet av essentiella näringsämnen såsom högkvalitativa proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen. Att ge rätt foder till din äldre häst är därför viktigt för att hålla din häst välmående och i god form.

“Den optimala sammansättningen av foder beror på hästens hälsotillstånd, vikt och ämnesomsättning”, säger Dr Ingrid Vervuert, specialistveterinär inom djurutfodring och diet vid universitetet i Leipzig. Ett foder för en äldre häst ska vara anpassat efter hästens speciella behov. ”Till exempel, det ska kompensera för ett lägre foderintag på grund av tandproblem, viktminskning eller åldersrelaterade metaboliska problem,” säger experten. Generellt sett är det bra att börja med seniorfoder när hästen fyller 18 år men hälsotillståndet är viktigare än åldern.

När är en häst “gammal”?

När är en häst gammal egentligen? Även om antalet hästar som lever en bra bit över 20, eller till och med 30 år, ökar på grund av optimerad och behovsbaserad utfodring med kraftfoder och grovfoder, så räknas en häst som gammal när den när 20-årsåldern. Räknat i människoår är den då runt 60 år.

Din häst uttryck och ork visar när den börjar bli gammal. Yttre tecken är också tecken på att din häst åldras på insidan.

  • Ryggen sänks
  • Nedbrytning av muskler, även viktminskning
  • Ofta torrare skinn
  • Ögonen kan börja bli grumliga och djupare “hålor” bildas över ögonen
  • Din hästs päls börjar blir grå, framför allt runt huvudet
  • Dålig eller förlängd pälsfällning
  • Hästen utvecklar typiska åldersrelaterade sjukdomar såsom tandproblem, försämrad matsmältning, PPID eller fång

Vilket foder ska man ge till en gammal häst?

Ett seniorfoder till häst behöver ha en hög biotillgänglighet och vara lättsmält. Det är därför viktigt att näringsämnena är av hög och naturlig kvalitet så att de lätt kan tas upp och nyttjas av kroppen. Samtidigt bör fodret innehålla en tillräckligt mängd kostfibrer för en hälsosam matsmältning. Nedan ger vi tips på passande foder att ge till en gammal häst:

Gräs

Under sommarmånaderna är bete en viktig del av foderstaten. Hästar med tandproblem har ofta lättare att äta gräs än hö eller hösilgare, eftersom det är mjukare. Dessutom stimulerar fri rörlighet i hagen hästens allmänna välbefinnande. "Om det finns tillräckligt med gräs är 24 timmars bete från vår till höst idealiskt", säger Dr. Ingrid Vervuert. De enda undantagen är en gravt överviktig häst eller om din häst har metabola sjukdomar som fång eller Cushings (PPID).

Grovfoder eller grovfoderersättning

Hur mycket grovfoder, eller grovfoderersättning, din häst behöver beror på grästillgången, hälsotillståndet och din hästs kroppsvikt. Som en tumregel behöver hästar minst 1,5 % -2 % av sin kroppsvikt i grovfoder. En häst på 600 kg bör därför äta 9 kg -12 kg hö, hösilage eller motsvarande mängd grovfoderersättning per dag. Observera att energiinnehållet i grovfoder kan variera avsevärt. "Ju tidigare på året höet eller hösilaget skördades, desto högre energiinnehåll som regel", säger doktor Ingrid Vervuert.,

Även vid hög ålder bör det huvudsakliga energibehovet täckas av grovfoder av hög kvalitet.

Tips! Om din häst inte får något, eller bara väldigt lite kraftfoder, förutom grovfoder, är det viktigt att tillsätta vitaminer, mineraler och spårämnen i foderstaten. Oavsett ålder kan hästens behov i regel inte täckas uteslutande av gräs, hö eller hösilage. Vi rekommenderar Pavo DailyFit eller Pavo Vital. En brikett täcker dagsbehovet av vitaminer och mineraler utan att ge hästen ett energiöverskott.

Kraftfoder

Äldre hästar som är smala eller tenderar att tappa kroppsmassa behöver ofta komplettera foderstaten med exempelvis ett kraftfoder anpassat för äldre hästar. Dr. Ingrid Vervuert rekommenderar termiskt nedbrutna spannmålsflingor, högkvalitativa vegetabiliska oljor, sojaextraktionsmjöl, potatis- eller ärtflingor. "Dessa fodermedel är särskilt lämpliga för gamla hästar eftersom de är lättsmälta och är högkvalitativa källor till protein och energi", säger specialistveterinären. Dessa krav beaktas till exempel i Pavo18Plus. Eftersom den äldre hästen har svårare att ta upp näringen i fodret, på grund av tandproblem eller på grund av lägre utsöndring av matsmältningsenzymer, så måste energi och protein utfodras i högre grad än hästens egentliga behov. Man kan med fördel blötlägga kraftfodret för att underlätta tuggning.

Zink, selen och koppar

Seniorhästar har ett högre behov av vissa vitaminer och mineraler som zink, selen och koppar. Zink spelar en stor roll i hår- och hudomsättningen och är viktigt för immunförsvaret. Selen skyddar kroppens celler och är en del av muskelmetabolism och muskeltillväxt. Precis som hos föl som behöver växa är det hos äldre hästar viktigt att bilda nya celler, till exempel för att förhindra viktminskning. Koppar spelar en roll i syntesen av proteiner för senor och brosk och i pigmenteringen av hår.

Vitamin C, B och K

Friska hästar kan själva producera C-vitamin. Med åldern minskar dock denna funktion och då är det viktigt att tillsätta C-vitamin. På grund av det minskade intaget av grovfoder och kostfiber stimuleras inte tarmbakterierna att producera vitamin B och K. Hästen behöver utfodras med extra kostfiber. Med ytterligare kostfiber i hästfodret, till exempel med hjälp av Pavo SpeediBeetPavo FibreBeet eller Pavo WeightLift kan man stimulera bildningen av dessa viktiga vitaminer.

Kalcium, natrium och fosfor

Fodret till äldre hästar bör inte innehålla för mycket kalcium, fosfor och natrium. Dessa näringsämnen utsöndras genom njurarna. Njurfunktionen kan bli försämrad med åldern och som ett resultat kan avfallsprodukter inte utsöndras lika bra.

Om din häst plötsligt blir mer mottaglig för infektioner, har svåra problem med pälsbyte eller verkar väldigt håglös är det bäst att låta en veterinär undersöka den - den kan sakna ett viktigt näringsämne som du kan komplettera specifikt genom utfodring.

8 tips när du ger foder till din äldre häst

För att öka den äldre hästens välbefinnande är det viktigt att se över foderstaten. Så, vad bör då ett foder till en äldre häst innehålla? Här ger vi dig åtta bra tips!

  1. Ett högre innehåll av olja (som energikälla).
  2. Vitamin C och E för att stötta immunsystemet.
  3. Organiskt bundna spårämnen (för högsta möjligt upptag).
  4. Extra omega 3 och 6 fettsyror.
  5. En anpassad kalcium-fosforkvot.
  6. Högkvalitativa råfibrer för att stötta matsmältningen.

Dessutom, fodret skall också:

  • Vara extra smakligt
  • Vara lätt att tugga och svälja
  • Vara fritt från damm

Vad ska man tänka på när man utfodrar?

Gamla hästar har ett högre näringsbehov på grund av att matsmältningen och näringsupptaget förändras. Därför är det viktigt att man anpassar foderstaten för stötta den äldre hästen. Förändrad hormonbalans och en långsammare ämnesomsättning bidrar också till att näringsämnena i fodret är svårare för hästen att smälta.

När hästen blir äldre så ser man inte bara att den förändras till det yttre utan din häst kan också bli mer mottaglig för sjukdomar på grund av ett åldrat immunförsvar. När en äldre häst blir sjuk så tar det längre tid för den att återhämta sig. Att stötta din äldre häst med en foderstat som uppfyller dess behov kan göra stor skillnad för hästens återuppbyggnad och hälsa. Var särskilt uppmärksam på att hästen får i sig tillräckligt med högkvalitativa proteiner med essentiella aminosyror.