Hästfoder och vård av hästar

Historian om Pavo

Förr i tiden användes hästen till att arbeta i jordbruket eller för att dra kärror. Nu för tiden är det andra faktorer som spelar in i samspelet mellan människa och häst. Hästen har blivit en del i sport- och fritidsaktiviteter där den tillför ett högt känslomässigt värde. Det är inte bara på vilket sätt vi använder hästen som förändrats. Hästens behov av näring har också förändrats.

Mr. de Lange förutsåg behovet av rätt näring till den moderna hästen och 1963 grundade han Stimulan B.V. Bolagets kontor låg då i Zwolle och producerade i huvudsak fodert till kalvar. 1968 grundades Pavo (=PAardenVOeding) av Herr, de Lange och produktionen av specialanpassat foder till häst startade.

Relativt snart insåg Mr. de Lange att det fanns en stor framtidspotensial i att tillverka anpassat hästfoder.
Insikten fick till följd att Stimulan fokuserade på tillverkning av hästfoder unde hela 80-talet.

1988 såldes Pavo till U.T. Delfia B.V. och 1992 flyttade bolaget från Zwolle till Terschuur 1992. Det är många holländare som fortfarande mins den stora Pavo hästen på fabrikens tak.

1998 blev U.T. Delfia B.V. uppköpt av Nutreco. Pavo var en del av Nutreco Holding NV fram till och med 2012.

Fabriken i Terschuur blev för liten och det fanns inga möjligheter att expandera. Huvudkontoret flyttades till Appeldoorn och fabrikerna flyttade till Helmond och Heijen.

Sedan 2010 har fabriken i Heijen helt fokucerat på produktion av müsli-produkter.

Under 2011 flyttades huvudkontoret till Boxmeer och blev en del av Nutreco's affärenhet Hendrix Utd.

I april 2012 blev Hendrix Utd. uppköpt av ForFarmers, en av europas största tillverkare av djurfoder. ForFarmers huvudkontor ligger i Lochem.

Det medförde inga konsekvenser för Pavo. Fabriken i Heijen fortsätter producera müsli och Pavo huvudkontor finns där sedan juni 2013.