Hästfoder och vård av hästar

Pavo FibreBeetDet bästa möjliga fodret för återhämtning

Pavo FibreBeet - Det bästa möjliga fodret för återhämtning

Produktinformation Pavo FibreBeet

Vissa hästar är svåra att bibehålla i bra kondition, de tappar både i kroppsvikt och muskelmassa. Att stödfodra med kraftfoder och tillskott hjälper inte alltid.

Pavo FibreBeet ser till att din häst bibehåller perfekt kondition

Pavo FibreBeet utvecklades speciellt för hästar och ponnys i dålig kondition. Den består av en varsamt sammansatt kombination av SpeediBeet (betfibrer), alfalfa och mycket lättsmälta fibrer från sojaskal med en nypa fenugreek (bockhornsklöver) för extra god smak. Bockhornsklöver är känt att vara bra för känsliga magar. Tack vare det högkvalitativa proteininnehållet från alfalfa är FibreBeet det perfekta tillskottet av grovfoder för att få en tunn och trött häst att återfå en perfekt kropp i toppkondition. Pavo FiberBeet är fri från spannmål och har ett lågt innehåll av socker och stärkelse. Den är helt enkelt en produkt som är anpassad för hästar som är känsliga för socker, har svårt att hålla hull eller har en känslig mage. 

Tips: Se till att din häst får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler!

Pavo FibreBeet är klassat som grovfoder och innehåller inga tillsatta vitaminer och mineraler. Ger du endast Pavo FibreBeet som komplement till grovfodret? I så fall rekommenderar vi att tillsätta extra vitaminer och mineraler till din hästs foderstat, exempelvis Pavo Vital eller Pavo SummerFit bricketter.


Köp      Hitta återförsäljare

Viktiga egenskaper
 • Kombination av superfibrer från SpeediBeet och alfalfa
 • Stödjer kroppens återhämtning och uppbyggnad av muskler.
 • Mycket lågt innehåll av socker och stärkelse
Användning
 • Idealisk för hästar i dålig kondition och för sport- och fritidshästar som kämpar med att bygga muskler
 • Bra för magsårshästar
 • Kan också användas som tillfällig eller permanent ersättning av grovfoder om grovfodret är av sämre kvalitet
 • Idealisk att ge efter ansträngande träningspass för att förebygga uttorkning
 • Mycket lämplig för äldre seniora hästar som ett komplement till Pavo 18Plus
Foderråd

Pavo FibreBeet måste blötläggas. Blötlägg produkten i 15 minuter i varmt vatten eller 45 minuter i kallt vatten. Blanda Pavo FibreBeet och vatten i förhållandet 1:3 (Pavo FibreBeet : Vatten)

 • Daglig rekommenderad fodergiva: 100 g/100 kg kroppsvikt
 • Maximalt 1 kg/100 kg kroppsvikt

Pavo foderskopa:

 • 1 full Pavoskopa med FibreBeet innehåller ca. 1,140 kg (torrvikt)

Innehållsförteckning

Ladda ner produktinformation

Innehåller

Betmassa
Lusern
Sojaskal*
Linfrö
Rörsockermelass
Bockhornsklöver
*Framställt av genetiskt modifierade sojabönor

Förvaringsanvisning

Förvaras svalt, torrt och mörkt . Återförslut efter användning

Förpackning

Säck 15 kg

Mineraler och spårämnen (per kg)

Kalcium 1 %
Fosfor 0,2 %
Natrium 0,1 %
Kalium 1,4 %
Magnesium 0,2 %

Näringsämnen

Smältbar energi (DE) 11,0 MJ/kg
Energia (EWpa) 0,88 EWpa
Energi (ME) 9,4 MJ/kg
Råprotein 11 %
Råfett 3 %
Växttråd 22 %
Råaska 10 %
Socker 5 %
Stärkelse 3 %

Hållbarhet

Säck 12 månader

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan hö och hösilage?
A

Den största skillnaden mellan hö och hösilage torkningsprocessen och att hösilage är packeterat i plast/folie. Många tror att hö innehåller ett högre fiberinnehåll och ett lägre proteininnehåll än hösilage. Tusentals höanalyser som Pavo har studerat visar att det i praktiken är liten skillnad mellan de två grovfodersorterna. 

Gräsets ålder vid klippning avgör näringsvärdena för både hö och hösilage. Man brukar prata om tidig eller sen skörd, vid en sen skörd har de flesta sockerarter redan förbrukats av gräset för att växa. För hästar som är känsliga för socker är rådet att leta efter ett grovfoder som skördats sent. 

Varför är grovfoder så viktigt för hästar?
A

Tuggtid: Hästar producerar saliv genom att tugga. De grova fibrerna i grovfoder gör att hästen tuggar mer och längre än när den äter kraftfoder. 

Saliv: Saliv fungerar inte bara som smörjmedel för maten utan neutraliserar också den sura magsaften och förhindrar magproblem såsom magsår. 

Tarmar: Förutom att stimulera tuggtiden så förser fiberna tarmarna med goda bakterier. Detta kallas för jäsning och säkerställer en balanserad tarmflora. 

Hästens skick: för hästar som är svåra att hålla i gott skick så är extra tillskott av grovfoder i många fall mycket effektivare än att ge mer kraftfoder, 

Hur mycket grovfoder ska en häst ha?
A

När man pratar om grovfoder så brukar man tala om "torrsubstans". Torrsubstans är det grovfoder som blir kvar om du tar bort all vätska ur grovfodret. Alltså, om ett grovfoder har en torrsubstans om 75 % så innebär det att resterande 25 % är vätska. När man räknar hur mycket grovfoder en häst skall ha så brukar man räkna på torrvara och en riktlinje är att hästar skall ha minst 1,5 kg torrvara per 100 kg kroppsvikt. 

Om en häst väger 500 kg så bör den alltså ha 5 * 1,5 kg = 7,5 kg torrvara i grovfoder.

För att räkna ut hur många kilo foder hästen bör få - dividera mängden grovfoder i torrvara med torrsubstansen. Alltså, har grovfodret en torrvara om 75 % och hästen skall ha 7,5 kg i torrvara så räkna 7,5 / 0,75 = 10 kg grovfoder. 

Generellt torrsubstansinnehåll:

 • Gräs: 20% till 25%
 • Hösilage: 60% till 70%
 • Hö: 80% till 90%
Hur vet du hur kvaliteten är på ditt grovfoder?
A

Undrar du också hur du kan avgöra kvaliteten på din hästs grovfoder? Med hjälp av dina sinnen (lukt, färg och struktur) så kan du göra en uppskattning höets kvalitet och torrsubstans men det säger inget om näringsvärdet i grovfodret. För att kunna avgöra exempelvis hur mycket energi och protein grovfodret innehåller så måste du göra en grovfoderanalys.

Vid bedömning av grovfoder så bör du alltid titta efter mögel, damm, giftiga växter eller skräp i balarna. Kom i håg att titta i varje bal!

Kunder om Pavo FibreBeet

How much roughage

Din åsikt om detta foder?