Hästfoder och vård av hästar

Pavo FibreNuggetsDet bästa alternativet till grovfoder, passar alla hästar

Pavo FibreNuggets - Det bästa alternativet till grovfoder, passar alla hästar

Produktinformation Pavo FibreNuggets

Tillräcklig giva med grovfoder av hög kvalitet innehållande mycket fibrer är grunden i varje hästs diet. I vissa fall kan det vara nödvändigt att helt eller delvis ersätta höet eller hösilaget. Det kan vara situationer som när grovfodret är av dålig kvalitet, för hästar med dåliga tänder som har svårt att få i sig grovfodret eller att grovfodret helt enkelt inte passar för hästens behov. 

Pavo FibreNuggets som ett alternativ till grovfoder

Pavo FibreNuggets kan användas som högkvalitativ och fullgod ersättning till grovfoder. De stora pelletsen med högt fiberinnehåll, gjorda på 100% betesgräs från alperna i södra Tyskland, stimulerar din hästs tuggrörelser och salivproduktion. Tuggprocessen förhindrar att din häst har tråkigt och bidrar till en hälsosam matsmältning. Det väldoftande och smakliga betesgräset innehåller variation av över 60 stycken olika typer av gräs och örter. Det är rikt på fibrer, naturliga vitaminer och spårämnen och helt fri från melass och spannmål. Tack vare en kontrollerad torkningsprocess är kvaliteten på FibreNuggets mycket hög och jämn utan förekomst av mögel eller damm. Detta gör produkten idealisk som ersättning till hästar som är känsliga för damm och eller mögel.

Säljs i 20 kg säck.


Köp      Hitta återförsäljare

Viktiga egenskaper
 • Grovfoderersättning av högsta kvalitet
 • Smaklig mix av alp-gräs och örter
 • Innehåller mer än 60 stycken olika typer av gräs och örter
 • Fri från melass och spannmål
Användning
 • Passar alla typer av hästar och ponnys
 • Fungerar som tillskott, hel eller delvis ersättning för grovfoder när grovfodret är av dålig kvalitet
 • Äldre hästar eller hästar som har svårt att äta grovfoder på grund av problem med dåliga tänder
 • För hästar som är känsliga för damm eller mögel i grovfodret
Foderråd

Pavo FibreNuggets kan utfodras torrt men vi rekommenderar att blötlägga pelletsen i tillräckligt med vatten, i föhållandet 1:2 (FibreNuggets : vatten). Blötlägg produkten i minst 30min i varmvatten eller 1 timma i kallt vatten.

 • Utfodra maximalt 0.5 - 1 kg per 100 kg kroppsvikt per dag

Pavo foderskopa:

 • 1 full Pavo foderskopa med FibreNuggets innehåller ca. 0,860 kg

Innehållsförteckning

Ladda ner produktinformation

Innehåller

ängshö (hetluftstorkat och pelleterat) 100 %

Mineraler och spårämnen (per kg)

Kalcium 0,55 %
Fosfor 0,25 %
Natrium 0,05 %
Kalium 2,9 %
Magnesium 0,17 %

Näringsämnen

Smältbar energi (DE) 6,0 MJ/kg
Energia (EWpa) 0,48 %
Energi (ME) 5,1 MJ/kg
Råprotein 6,8 %
Råfett 2 %
Växttråd 30 %
Råaska 11 %
Socker 7,8 %
Stärkelse 2,2 %

Hållbarhet

Säck 24 månader

Förpackning

Säck 20 kg

Förvaringsanvisning

Förvaras svalt, torrt och mörkt . Återförslut efter användning

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan hö och hösilage?
A

Den största skillnaden mellan hö och hösilage torkningsprocessen och att hösilage är packeterat i plast/folie. Många tror att hö innehåller ett högre fiberinnehåll och ett lägre proteininnehåll än hösilage. Tusentals höanalyser som Pavo har studerat visar att det i praktiken är liten skillnad mellan de två grovfodersorterna. 

Gräsets ålder vid klippning avgör näringsvärdena för både hö och hösilage. Man brukar prata om tidig eller sen skörd, vid en sen skörd har de flesta sockerarter redan förbrukats av gräset för att växa. För hästar som är känsliga för socker är rådet att leta efter ett grovfoder som skördats sent. 

Varför är grovfoder så viktigt för hästar?
A

Tuggtid: Hästar producerar saliv genom att tugga. De grova fibrerna i grovfoder gör att hästen tuggar mer och längre än när den äter kraftfoder. 

Saliv: Saliv fungerar inte bara som smörjmedel för maten utan neutraliserar också den sura magsaften och förhindrar magproblem såsom magsår. 

Tarmar: Förutom att stimulera tuggtiden så förser fiberna tarmarna med goda bakterier. Detta kallas för jäsning och säkerställer en balanserad tarmflora. 

Hästens skick: för hästar som är svåra att hålla i gott skick så är extra tillskott av grovfoder i många fall mycket effektivare än att ge mer kraftfoder, 

Hur mycket grovfoder ska en häst ha?
A

När man pratar om grovfoder så brukar man tala om "torrsubstans". Torrsubstans är det grovfoder som blir kvar om du tar bort all vätska ur grovfodret. Alltså, om ett grovfoder har en torrsubstans om 75 % så innebär det att resterande 25 % är vätska. När man räknar hur mycket grovfoder en häst skall ha så brukar man räkna på torrvara och en riktlinje är att hästar skall ha minst 1,5 kg torrvara per 100 kg kroppsvikt. 

Om en häst väger 500 kg så bör den alltså ha 5 * 1,5 kg = 7,5 kg torrvara i grovfoder.

För att räkna ut hur många kilo foder hästen bör få - dividera mängden grovfoder i torrvara med torrsubstansen. Alltså, har grovfodret en torrvara om 75 % och hästen skall ha 7,5 kg i torrvara så räkna 7,5 / 0,75 = 10 kg grovfoder. 

Generellt torrsubstansinnehåll:

 • Gräs: 20% till 25%
 • Hösilage: 60% till 70%
 • Hö: 80% till 90%
Hur vet du hur kvaliteten är på ditt grovfoder?
A

Undrar du också hur du kan avgöra kvaliteten på din hästs grovfoder? Med hjälp av dina sinnen (lukt, färg och struktur) så kan du göra en uppskattning höets kvalitet och torrsubstans men det säger inget om näringsvärdet i grovfodret. För att kunna avgöra exempelvis hur mycket energi och protein grovfodret innehåller så måste du göra en grovfoderanalys.

Vid bedömning av grovfoder så bör du alltid titta efter mögel, damm, giftiga växter eller skräp i balarna. Kom i håg att titta i varje bal!

Kunder om Pavo FibreNuggets

How much roughage

Din åsikt om detta foder?