Hästfoder och vård av hästar

Pavo SpeediBeetSnabbsvällande flingor av betmassa

Pavo SpeediBeet - Snabbsvällande flingor av betmassa

Produktinformation Pavo SpeediBeet

Pavo SpeediBeet är ett grovfoder av hög kvalitet som bidrar till en hälsosam matsmältning. Det är tillverkat av sockerbetsmassa och innehåller ingen tillsatt melass vilket innebär en låg sockerhalt. Flingorna genomgår en patenterad tillagningsprocess vilket ger en produkt som sväller snabbt - på endst 10 minuter- i både kallt och varmt vatten. Praktiskt, enkelt och hälsosamt för alla hästar.

Pavo SpeediBeet innehåller ingen stärkelse och innehåller endast 5% socker. Detta betyder att det är ett idealiskt foder för hästar som har lätt för att få fång eller har magsår.

Pavo SpeediBeet innehåller en stor mängd pektin, som är en lättlöslig fiber som till och med är lättare att ta upp av kroppen än fibrerna i grovfodret. Detta är orsaken till varför denna betmassa är en fantastisk källa av långsamt frigörande energi, perfekt anpassad för alla sorts hästar. Pektin har en prebiotisk effekt som innebär att fibrerna stödjer tillväxten av goda bakterier i tarmen, vilket är av största vikt för en välfungerande tarmfunktion. De goda bakterierna hjälper till att höja ph-värdet i en sur mag- och tarmmiljö. Ett högre ph-värde är mycket posivt för att motverka att magsår bildas och för att läka ut magsår.     

SpeediBeet kategoriseras som grovfoder och innehåller inga tillsatta vitaminer eller mineraler. Om du bara fodrar med Pavo SpeediBeet tillsammans med ditt övriga grovfoder, så rekommenderar vi att du lägger till exempelvis Pavo Vital för att förse din häst med vitaminer och mineraler. 

OBSERVERA - VIKTIGT! : Pavo SpeediBeet kan bara fodras i svälld form . Försäkra dig om att förvara fodret på säker plats så att inga, av misstag lösspringande hästar kan komma åt det.

 


Köp      Hitta återförsäljare

Blanda till SpeediBeet med proportionerna 1:3, eller med andra ord 1 kg SpeediBeet till 5 liter vatten. Tyvärr, i praktiken, så tror många att det går att ta 1 mått Pavo SpeediBeet och blanda med 5 mått vatten. Om du gör detta, då får du en väldigt blöt blandning (vattnet lägger sig ovanpå).

Varför blir det så?

1 mått SpeediBeet = 760 gram
1 mått vatten          = 1,5 liter

Om du blandar ett mått  SpeediBeet (760 gram) med  5 mått vatten (7,5 liter vatten) blir proportionerna nästan 1:10.
Du ska låta1 mått SpeediBeet svälla i 5*760 gram = 3,8 liter vatten, vilket motsvarar ungefär 3 mått vatten.

I praktiken gör du så här:

·   1 mått SpeediBeet  blandar du med 3 mått vatten

·   ½ mått SpeediBeet  blandar du med 1,5 mått vatten

·   1 kopp SpeediBeet blandar du med 3 koppar vatten

Viktiga egenskaper
 • Hälsosam grovfoder fiber med prebiotiska effekter
 • Bidrar till god funktion av matsmältningssystemet
 • Mycket lågt socker innehåll, ingen melass
Användning
 • Fritidshästar: som en hälsosam källa till fibrer
 • Äldre hästar: som grovfoder
 • Långdistanshästar: energi och vatten under träning/tävling
 • Sporthästar: förebygga vätskebrist
 • Sockerkänsliga eller fångbenägna hästar: grovfoder med låg sockerhalt
 • Som en smaklig giva: hästarna älskar det
 • Hästar som lätt går upp i vikt

 

Foderråd
 • Fodergiva som hälsosamt tillskott: 50g per 100kg kroppsvikt per dag.
 • Maximal fodergiva som komplement av grovfoder: 400g per 100kg kroppsvikt per dag.

Förberedelse: Blanda 1 del Pavo Speedibeet med 3 delar vatten. Efter detta, blanda väl, vänta sedan 10 minuter och produkten är klar

FODRA EJ TORR!

Pavo Foderskopa

 • En full Pavo foderskopa med Pavo Speedibeet innehåller 0.7kg.

Innehållsförteckning

Ladda ner produktinformation

Innehåller

Avsockrade betfiberflingor

Mineraler

Kalcium 1,0 %
Fosfor 0,1 %
Kalium 0,24 %
Magnesium 0,3 %

Näringsämnen

Smältbar energi (DE) 12,0 MJ/kg
Energia (EWpa) 0,96 EWpa
Energi (ME) 10,2 MJ/kg
Smältbart råprotein 4,2 %
Råprotein 4,2 %
Råfett 2,1 %
Växttråd 16,0 %
Råaska 6,2 %
Socker 5,0 %
Stärkelse 0,0 %

Foderrådgivning

   
Kroppsvikt vuxen häst 200 kg 400 kg 600 kg
  kg / day kg / day kg / day
Ett nyttigt tillägg 0,1 kg 0,2 kg 0,3 kg
Hästar i dålig kondition eller med tandproblem 0,8 kg 1,6 kg 2,4 kg

Blanda 1 del SpeediBeet med 3 delar vattenFörpackning

Säck 15 kg

Hållbarhet

Säck 12 månader

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan hö och hösilage?
A

Den största skillnaden mellan hö och hösilage torkningsprocessen och att hösilage är packeterat i plast/folie. Många tror att hö innehåller ett högre fiberinnehåll och ett lägre proteininnehåll än hösilage. Tusentals höanalyser som Pavo har studerat visar att det i praktiken är liten skillnad mellan de två grovfodersorterna. 

Gräsets ålder vid klippning avgör näringsvärdena för både hö och hösilage. Man brukar prata om tidig eller sen skörd, vid en sen skörd har de flesta sockerarter redan förbrukats av gräset för att växa. För hästar som är känsliga för socker är rådet att leta efter ett grovfoder som skördats sent. 

Varför är grovfoder så viktigt för hästar?
A

Tuggtid: Hästar producerar saliv genom att tugga. De grova fibrerna i grovfoder gör att hästen tuggar mer och längre än när den äter kraftfoder. 

Saliv: Saliv fungerar inte bara som smörjmedel för maten utan neutraliserar också den sura magsaften och förhindrar magproblem såsom magsår. 

Tarmar: Förutom att stimulera tuggtiden så förser fiberna tarmarna med goda bakterier. Detta kallas för jäsning och säkerställer en balanserad tarmflora. 

Hästens skick: för hästar som är svåra att hålla i gott skick så är extra tillskott av grovfoder i många fall mycket effektivare än att ge mer kraftfoder, 

Hur vet du hur kvaliteten är på ditt grovfoder?
A

Undrar du också hur du kan avgöra kvaliteten på din hästs grovfoder? Med hjälp av dina sinnen (lukt, färg och struktur) så kan du göra en uppskattning höets kvalitet och torrsubstans men det säger inget om näringsvärdet i grovfodret. För att kunna avgöra exempelvis hur mycket energi och protein grovfodret innehåller så måste du göra en grovfoderanalys.

Vid bedömning av grovfoder så bör du alltid titta efter mögel, damm, giftiga växter eller skräp i balarna. Kom i håg att titta i varje bal!

Kunder om Pavo SpeediBeet

Pavo SpeediBeet

Din åsikt om detta foder?