Hästfoder och vård av hästar

Pavo VitalVitamin- och mineraltillskott med Intellibond®

Pavo Vital - Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®

Produktinformation Pavo Vital

Får din häst eller ponny inget eller lite kraftfoder? Vid mindre än en giva om 2 kg kraftfoder per dag för en häst (600 kg) och mindre än 0,75 kg per dag för en ponny (300 kg) lurar en brist på vitaminer och mineraler. År av grovfoderforskning visar att hö inte innehåller tillräckligt av dessa näringsämnen för att hålla din häst frisk. Pavo Vital är den perfekta lösning på detta problem!

Vad gör Pavo Vital speciellt?

Den senaste generationen av spårämnen Intellibond®

Det unika med Pavo Vital är tillsatsen av den senaste generationen spårämnen Intellibond®. Denna specialmix ser nämligen till att den naturligt oaptitliga smaken från koppar och zink frigörs först i magen i stället för i munnen. Det betyder att din häst inte känner smaken av dem och viktiga spårämnen som är svåra att ge, alltid tas upp ordentligt. Tillsammans med tillsatsen av de naturliga råvarorna timotej och lusern, resulterar det i ett mycket gott foder!

Sammanställt enligt de senaste forskningsuppgifterna

Dessutom är alla vitaminer och mineraler i Pavo Vital vetenskapligt anpassade efter varandra. Du behöver inte längre kombinera flera olika burkar och förhindrar på så sätt risken för överdosering. Ett dagligt tillskott av Pavo Vital enligt riktlinjerna räcker för att stödja kroppens processer hos din häst/ponny optimalt och innehåller alla de vitaminer och mineraler din häst behöver. 

Säljs i hink om 8 kg, med återförslutningslock, 8 kg refill samt 20 kg säck. 

*observera att produkten innehåller 10mg Selen varav 2,5mg organiskt bundet selen och 7,5mg oorgansiskt selen.


Köp      Hitta återförsäljare

Viktiga egenskaper
 • Pavo Vital är fritt från spannmål och melass
 • Pavo Vital har en mycket låg socker- och stärkelsehalt
 • Pavo Vital innehåller 100 % naturliga ingredienser
 • Pavo Vital innehåller Intellibond® spårämnen 
 • Pavo Vital innehåller extra biotin för att stödja hovarnas kvalitet
 • Pavo Vital innehåller mer selen och huvudsakligen naturlig vitamin E för ett att stötta av päls och muskelhälsa.
 • Pavo Vital innehåller mindre vitamin A, eftersom det finns mer än tillräckligt av detta i grovfodret och ett överskott kan vara skadligt för hälsan.
 • Pavo Vital innehåller mindre järn, eftersom grovfoder innehåller mer än tillräckligt med järn och ett tillskott därav inte är nödvändigt.
 • GMO-fritt
Användning

Passar för:

 • Hästar och ponnys som får lite eller inget kraftfoder
 • Hästar och ponnys soim endast får grovfoder (gräs, hö, hösilage)
 • Hästar och ponnys som betar i hage 24/7
 • Hästar som inte får något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  • Vitamin- och mineralbrist lurar om en häst får mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag. Obs! Hos en ponny på 300 kg ligger gränser runt 0,75-1 kg kraftfoder per dag.
 • Hästar som kräver en sockerfattig fodergiva
  • Eftersom Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse, passar det hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.
 • Hästar som behöver gå ner i vikt
  • Om för tjocka hästar behöver gå ner i vikt, rekommenderas oftast att inte ge något kraftfoder alls. Att komplettera med ett tillskott är då mycket lämpligt
Foderråd
 • Häst (600 kg): 100 gram per dag
 • Ponny (300 kg): 50 gram per dag

Innehållsförteckning

Ladda ner produktinformation

Innehåller

Lusern
Timothee
Kalciumkarbonat
Natriumklorid

Vitaminer (per kg)

Vitamin A 25.000 IE
Vitamin D3 35.000 IE
Vitamin E 6.000 mg
Vitamin B1 400 mg
Vitamin B2 400 mg
Vitamin B6 250 mg
Vitamin C 5.000 mg
Pantotensyra 400 mg
Folin 225 mg
Niacin 1.050 mg
D-Biotin 20.000 mcg

Förvaringsanvisning

Förvaras svalt, torrt och mörkt . Återförslut efter användning

Förpackning

Hink 8 kg
Säck 20 kg
Refill-påse 8 kg

Mineraler och spårämnen (per kg)

Koppar 800 mg
Zink 2.500 mg
Mangan 3.750 mg
Selen 10 mg
Jod 30 mg
Kalcium 1,44 %
Fosfor 0,26 %
Natrium 1,55 %
Kalium 2,13 %
Magnesium 0,12 %

Kelaterade mineraler
Organisk form av Selen
Intellibond®

Hållbarhet

Hållbarhet 12 månader

Näringsämnen

Smältbar energi (DE) 7,8 MJ/kg
Energia (EWpa) 0,62 EWpa
Energi (ME) 6,6 MJ/kg
Smältbart råprotein 6,5 %
Råprotein 6,5 %
Råfett 2,7 %
Växttråd 28,4 %
Råaska 16,4 %
Socker 4,5 %
Stärkelse 0,24 %

Foderrådgivning

   
Foderrådgivning 600 kg 300 kg
  100 g Per dag  50 g Per dag
     

 Vanliga frågor

Vad är ett tillskott?
A

Ett tillskott är en komplett blandning vitaminer, mineraler och spårelement och medför en bokstavlig balans i fodergivan. Ett tillskott innehåller ingen extra energi eller protein och är inte mer än ett nödvändigt komplement till hästar och ponnys som inte får något eller begränsat med kraftfoder.
Fördelen med Pavo Vital är att du med 100 gram per dag (50 gram till ponny) erbjuder en fullständig dagsdos av vitaminer, mineraler och spårämnen i rätt förhållanden.

När måste jag ge ett tillskott?
A
 • Om din häst/ponny står i hagen dygnet runt, sju dagar i veckan eller bara får grovfoder
  Endast grovfoder, oavsett hur bra kvaliteten är, innehåller inte tillräckligt med vitaminer, mineraler och spårämnen för att täcka en hästs eller ponnys totala behov. Om du använder Pavo Vital, kan du vara säker på att hästen får en fullständig dagsdos av vitaminer och mineraler i rätt proportioner.

 

 • Om du inte ger din häst något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Om du ger din häst 1,5 till 2 kg kraftfoder per dag, täcker du vanligen hästens vitamin- och mineralbehov. Ger du den mindre, behöver du ett tillskott av vitaminer och mineraler. Obs! För en ponny på 300 kg, ligger gränsen på 0,75-1 kg kraftfoder per dag.
Hur ser jag om min häst inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler?
A

Ett tillskott fyller löser hästens vitamin- och mineralbrist. Problemet är att det inte alltid syns på utsidan om en häst har en brist. Det är till och med svårt att påvisa en brist med ett blodprov, eftersom det bara är en ögonblicksbild och ett blodprov för många näringsämnen inte ger en fullständig bild över kroppens reserver som ofta finns i organen (lever, päls, skelett). Om det finns en vitamin- och mineralbrist, börjar kroppen först att ”dra ner” på de delar som inte är direkt nödvändiga för att överleva, som pälsens och hovarnas kvalitet. Några tecken på brist kan vara om din häst eller ponny lider av torra hovar, pälsen är matt, den fäller eller har stela muskler.

Vad är skillnaden mellan grovfoder och kraftfoder?
A

Hästars magsäckar är gjora för att äta små mängder, ofta. Grovfoder är grunden för detta, alla hästar bör äta grovfoder under större delen av dagen, exempelvis gräs, hö eller hösilage. Om din häst är i träning så är det inte alltid tillräckligt med de näringsämnen som finns i grovfodret och i bland är grovfodret inte i bra balans för din häst. Då är kraftfoder ett bra komplement, om du exempelvis behöver extra energi eller protein i din hästs foderstat. Alla hästar behöver inte kraftfoder men alla hästar måste ha grovfoder!

Om du inte ger din häst kraftfoder eller om du endast ger en liten giva så måste du komplettera grovfodret med vitaminer och mineraler. Då är det perfekt att använda en "balancer" som Pavo Vital . Ge din häst 100 g per dag och den får i sig alla vitaminer och mineraler som den behöver och din häst kommer inte att bli för pigg eller för tjock! 

Hur mycket grovfoder ska en häst ha?
A

När man pratar om grovfoder så brukar man tala om "torrsubstans". Torrsubstans är det grovfoder som blir kvar om du tar bort all vätska ur grovfodret. Alltså, om ett grovfoder har en torrsubstans om 75 % så innebär det att resterande 25 % är vätska. När man räknar hur mycket grovfoder en häst skall ha så brukar man räkna på torrvara och en riktlinje är att hästar skall ha minst 1,5 kg torrvara per 100 kg kroppsvikt. 

Om en häst väger 500 kg så bör den alltså ha 5 * 1,5 kg = 7,5 kg torrvara i grovfoder.

För att räkna ut hur många kilo foder hästen bör få - dividera mängden grovfoder i torrvara med torrsubstansen. Alltså, har grovfodret en torrvara om 75 % och hästen skall ha 7,5 kg i torrvara så räkna 7,5 / 0,75 = 10 kg grovfoder. 

Generellt torrsubstansinnehåll:

 • Gräs: 20% till 25%
 • Hösilage: 60% till 70%
 • Hö: 80% till 90%
Vad är spårämnen?
A

Förutom vitaminer och mineraler är även spårämnen mycket viktiga för din häst. Spårämnen är ämnen som kroppen behöver mycket lite av, men som är nödvändiga för att den ska fungera och prestera. De viktigaste spårämnena för hästar är järn (inte för mycket!), koppar, zink, kobolt, mangan, selen och jod. Det största problemet med spårämnen är att hästar av naturen inte tycker att de är goda.

Vad ska jag tänka på med vitamin-och mineraltillskott?
A

Viktiga värden att hålla koll på med tillskott är framför allt järn och vitamin A. Grovfoderforskning visar nämligen att dessa värden i hög grad redan finns i grovfodret och därmed inte behöver tillföra så mycket av dem. För mycket järn hindrar upptaget av andra viktiga spårämnen, som koppar och zink. Och för mycket vitamin A kan till och med stiga till en toxisk nivå. Mer är inte alltid bättre!

Viktig är dock förekomsten av biotin, som främjar hovarnas kvalitet, samt tillskottet av vitamin E och selen som stöder din hästs immunsystem.  

Dessutom är vitaminers, mineralers och spårämnens smaklighet ofta ett problem. Om din häst eller ponny inte längre går på ”blandningstricket” med müsli eller slobber, rekommenderas att hitta ett tillskott med spårämnet Intellibond®. Detta är en ny generation spårämnesmix som säkerställer att ämnena frigörs först i magen i stället för i munnen. Din häst känner alltså inte smaken av någonting!

Vad gör Pavo Vital speciellt?
A
 • Den senaste generationen av spårämnen Intellibond®
  Det unika med Pavo Vital är tillsatsen av den senaste generationen spårämnen Intellibond®. Denna specialmix ser nämligen till att den naturligt oaptitliga smaken från koppar och zink frigörs först i magen i stället för i munnen. Det betyder att din häst inte känner smaken av dem och viktiga spårämnen som är svåra att ge, alltid tas upp ordentligt. Tillsammans med tillsatsen av de naturliga råvarorna timotej och lusern, resulterar det i ett mycket gott foder!
   
 • Sammanställt enligt de senaste forskningsuppgifterna
  Dessutom är alla vitaminer och mineraler i Pavo Vital vetenskapligt anpassade efter varandra. Du behöver inte längre kombinera flera olika burkar och förhindrar på så sätt risken för överdosering. Ett dagligt tillskott av Pavo Vital enligt riktlinjerna räcker för att stödja kroppens processer hos din häst/ponny optimalt.
Hur skiljer sig Pavo Vital från Pavo VitalComplete?
A

Pavo Vital är den senaste versionen av Pavo VitalComplete. Då vi i mer än 10 år har kontrollerat grovfodret i Nederländerna, har vi anpassat sammansättningen av nya Pavo Vital helt efter den senaste forskningen. Vad betyder det?

 • Pavo Vital är fritt från spannmål och melass
 • Pavo Vital har en mycket låg socker- och stärkelsehalt
 • Pavo Vital innehåller 100 % naturliga ingredienser timotej och lusern
 • Pavo Vital innehåller Intellibond® spårämnen som är enkla att absorbera Speciellt med Intellibond®-versionen är att den (naturligt) oaptitliga smaken av koppar och zink frigörs först i magen i stället för i munnen. På så sätt påverkas inte smaken och de tas upp mycket bra av hästen.
 • Pavo Vital innehåller extra biotin för att stödja hovarnas kvalitet
 • Pavo Vital innehåller mer selen och huvudsakligen naturlig vitamin E för ett effektivare stöd av hud- och muskelhälsa.
 • Pavo Vital innehåller mindre vitamin A, eftersom det finns mer än tillräckligt av detta i grovfodret och ett överskott kan vara skadligt för hälsan.
 • Pavo Vital innehåller mindre järn, eftersom grovfoder innehåller mer än tillräckligt med järn och ett tillskott därav inte är nödvändigt.
För vilka hästar passar Pavo Vital?
A
 • Hästar som inte får något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Vitamin- och mineralbrist lurar om en häst får mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag. Obs! Hos en ponny på 300 kg ligger gränser runt 0,75-1 kg kraftfoder per dag.
   
 • Hästar med en sockerfattig fodergiva
  Eftersom Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse, passar det hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.
   
 • Hästar som behöver gå ner i vikt
  Om för tjocka hästar behöver gå ner i vikt, rekommenderas oftast att inte ge något kraftfoder alls. Att komplettera med ett tillskott är då mycket lämpligt. 
Är Pavo Vital lämpligt för hästar med en sockerfattig fodergiva?
A

Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse och är därför utmärkt att ge till hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.

Kan jag ge Pavo Vital om min häst behöver gå ner i vikt?
A

Ja! Pavo Vital innehåller nämligen ingen extra energi eller protein och är inget annat än ett nödvändigt tillskott av vitaminer, mineraler och spårämnen. Din häst eller ponny blir inte exalterad eller tjock av det. Då tjocka hästar ofta får mindre kraftfoder, är ett tillskott just för denna grupp en mycket lämplig produkt att ge.

Min häst är inte utövar sport på högre nivå. Är Pavo Ease&Excel ändå lämplig för min häst?
A

Pavo Ease&Excel är ett kraftfoder med ett högt energiinnehåll. Om din häst inte utövar sport på en högre nivå är det en hög sannolikhet att din häst kommer få i sig mer energi än den förbränner.  Detta kan leda till övervikt och av den anledningen passar Pavo Ease&Excel endast för sporthästar på en hög nivå. Om du fodrar mindre än rekommenderad giva så ökar risken att din häst får i sig för lite vitaminer och mineraler, komplettera då med Pavo Vital. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop en foderstat som passar just din häst, kontakta Pavos kostnadsfria foderådgivning.

Kunder om Pavo Vital

Gå ner i vikt

Din åsikt om detta foder?