Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

BeetNote Bygga upp konditionen

Att bygga upp konditionen baserat på utforingen

Vi talar om konditionen hos våra hästar. Enkelt sett är konditionen hos en häst sambandet mellan muskler och fett , i samband med den allmänna vakenheten, beteendet och uthålligheten. Antagandet att en undernärd häst förbättras enbart genom att låta den gå upp i vikt , är felaktig .

Det är inte lätt att förbättra konditionen hos hästen samtidigt som den får en korrekt utfodring,  många faktorer spela en roll i denna process:

• Energiintag

• Protein

• Kolhydratintag

• Fettintag

• Mineraler

• Spårämnen

• Vitaminer

 

Att bara öka energiintaget kommer inte nödvändigtvis att förbättra konditionen hos hästen. Genom att öka mängden fett eller kolhydrater i kosten, ökar du samtidigt energinivån. Om emellertid energiintaget är större än energiförbrukningen och de olika näringsämnena inte är väl balanserade, kommer detta att resultera i fettdepåer. Ett för högt intag av protein kommer också att leda till en fet häst.

Hemligheten: utfodra rätt balans

Uppbyggnaden av kondition kräver ett balanserat intag av näringsämnen, vilket gör att metabolismen hos hästen använder proteiner som byggstenar,  lagrar fett för energi och samtidigt håller tillräckligt med energi för att bibehålla de biokemiska systemen. Detta innebär en ökning på alla näringsämnen i en form som hästen lätt kan absorbera/bryta ner i kroppen .

Ibland lägger hästägare till små mängder olja i fodergivan för att öka energireserverna. Detta är bättre än en del andra former av kolhydrater, men! den skall emellertid betraktas som en kortsiktig åtgärd , såvida inte kraven är ökande under en längre tidsperiod .

Hur kan Pavo SpeediBeet stödja uppbyggnaden - konditionen ?

Hemligheten : rätt typ av fibrer

Det bästa sättet att förbättra konditionen är att få mer energi från naturliga foder. SpeediBeet erbjuder fördelen av mikroniserad (kokt) betmassa. I kombination med Pavo Care4Life är Pavo SpeediBeet framgångsformeln för att bygga upp kondition.

Fördelar:

• Förbättrad näringstillgång i tunntarmen för att öka upptaget av protein, mineraler och fett .

• Ökad mikrobiell aktivitet som förbättrar jäsning och tillgången på näringsämnen i tarmen .

• En synergieffekt mellan sockerbetmassa i SpeediBeet och alfalfa i Care4Life som bidrar till den långsamma frisättningen av energi.

Men tänk på; ingen häst och ingen situation är den samma. Dessutom kan en situation förändras återigen när hästar utfodras individuellt eller i grupp. Det är därför termen " uppbyggnad av kondition" måste ses i sitt sammanhang i relation till utfodring. Samtidigt som vi kan ge rekommendationer om mängden SpeediBeet i en särskild diet, är det upp till ägaren att anpassa kvantiteter i sådan utsträckning att de är rätt för sin häst.

Tveka inte att kontakta Pavo kundservice på info@pavo.nu för skräddarsydd rådgivning till din häst.

Dr. Tom Shurlock, januari 2013