Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

BeetNote Fång

Vad är fång?
Fång betyder I klartext: “Hovinflammation”.

Sjukdomen utvecklas i olika faser var av den värsta fasen innebär att hovbenet helt tappar kontakten med hovväggen. I dagsläget vet vi att fång orsakas av flera olika faktorer vilka hör samman på ett extremt komplicerat sätt men beror i huvudsak på tre huvud-triggers.

Mekanisk skada

Blodflöde (sepsis?)

Metaboliska triggers

Om vi lämnar mekaniskt skada så återstår blod och metabolistiska orsaker vilka båda kan påverkas av vad hästen äter. I de allra flesta fall beror fång på ett för stort intag av socker och stärkelse.

Noshörningar kan också lida av fång
Fång drabbar inte bara hästar; alla växtätande djur kan lida av en form av fång. För kossor och får är sjukdomen känd under namnet acidosis och till och med noshörningar har observerats lida av fång.

För snabbt
När hästen får i sig en överdos av socker och stärkelse kan inte hästens mage bryta ner fodret tillräckligt snabbt. Det socker eller stärkelse som inte brutits ner i magen transporteras tillsammans med bakterier, som normalt sätt återfinns i tunntarmen, vidare genom blind- och grovtarmen.

Invasionen av bakterier som bryter ner stärkelsen i kombination med mycket “bränsle” rubbar miljön i blind-och grovtarm. Bakterierna som normalt lever I dessa tarmar dör och fel bakterier, de bakterier som gillar en sur magmiljö, börjar föröka sig.  Detta är den form av “sura” bakterier som producerar giftiga ämnen under smältningsprocessen av foder.

Vilket foder passar?

Pavo SpeediBeet innehåller ingen stärkelse och mycket lite socker (endast 5%). Huvudsakligen innehåller SpeediBeet massor av goda fibrer Pektin. Pektinet ökar tillväxten av goda bakterier i magen och tarmen vilket neutralisrera syra och höjer ph-värdet till en nivå som motverkar fång; det är av den anledningen som Pavo SpeediBeet är idealfodret att ge till hästar och ponnys som är fångbenägna och eller lider av magsår.

SpeediBeet är bra att ge i förebyggande syfte om hästen är fångkänslig. SpeediBeet är även bra för att förebygga magsår eftersom syrabildningen i mage och tarm ökar i takt med ett ökat intag av spannmål neutraliseras av SpeediBeet

Faktum är att hästen producerar mindre mjölksyra i magen under matsmältningen av SpeediBeet än när hästen äter vanligt hö. 

Pavo Care4Life är ett komplett spannmålsfritt kraftfoder baserat på 11st örter, pre- och probiotika samt extra tillsatt proetin och kollagen. Mycket lågt socker och stärkelseinnehåll vilket passar fånghästar och alla typer av känsliga hästar.

 


Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll