Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

BeetNote Varför bör du blöta upp foder

Varför bör du blöta upp foder?

Vi får mer och mer kunskap om hur vi ska utfodra våra hästar på ett så hälsosamt sätt. Många hästägare är idag medvetna om fördelarna med att låta hästen få i sig så mycket fibrer som möjligt. Dagens fodertillverkare adderar mer och mer fibrer i sina helfoder och idag finns det ett brett utbud av möjligheter för att genom fodret tillgodo se en naturligt hälsosam utfodring av hästen (läs: med syftet att ökad tuggstimulansen i små givor).

Hur mycket vatten dricker en häst?
En häst som inte är i träning kan drick upp till 7 liter vatten per 100kg kroppsvikt per dag.
En häst som väger 400kg dricker mer än 3 hinkar per dag och under intensiv träning kan hästen förlora upp till 15 liter vatten per dag genom att svettas. Forskning visar att när hästen inte har fri tillgång till vatten minskar också hästens förmåga att få i sig foder.

Tillgång på vatten är av ytersta vikt; inte bara pågrund av fysiologiska och biokemiska aspeketer utan också för att garantera den rätta miljön för mage och tarmar.
 

Vad innehåller hästens matsmältningssystem?
Hästens tarmar innehåller huvudsakligen vatten där matbitar och enzymer – vilka är ansvariga för matsmältningen – flyter omkring. Muskelsammandragningar flyttar maginnehållet framåt, samtidigt som det blandas, genom hela tarmkanalen. Under transporten bryter enzymer ner matbitarna så att tarmväggarna kan absorbera näringen.
Mag- och tarmbakterier blandar och faster sig på matbitarnas fibrer och utvinner energi ur dessa. Det är först när maginnehållet når slutet av ramarna som det mesta av vattnet har absorberats av kroppen för att användas i biokemiska processer.

En måltid där vatten och foder kombineras är det idealiska sättet att utfodra.

I varje artikel som tar upp utfodring av hästar, hänvisas hästens beteende till dess evolutionära histora. Hästar är djur som ständigt äter små portioner av grovfoder, vandrar runt mycket och är aktiva när de upplever fara eller leker. Denna artikel skilljer sig inte från andra artiklar.
Olika grovfoder innehåller olika mycket vätska men även fullvuxet gräs innehåller upp till 70% vätska. En betande häst kan därför få i sig den största delen av sitt vätskebehov från betet. För helfoder och koncentrat är innehållet av vätska lägre i jämförelse med grovfoder och mycket lägre jämfört med färskt gräs.

Genom att förse hasten med uppblött foder hjälper du hästen att bearbeta sin fodergiva på ett optimalt sätt.

Att låta hästen tugga en uppblött produkt medför mindre effekt på dess tänder, förebygger lokal muntorrhet, och fodret förbereds optimalt för vidare transport genom mage och tarmar. En uppblött produkt blandar sig batter I magen än en produkt som tuggas av hästen I torr form.