Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Den första träningen

Hästen bestämmer tempot ...

Att träna unghästar är en sak för sig. Hur håller du dem motiverade och friska, så att de fungerar bäst? Det holländska paret Christa och Sjak Laarakkers är experter på att utbilda unga hästar och löften. Här avslöjar deras sätt att träna. Christa är dressyryttare på elitnivå som ridit flera hästar upp till mästerskapsnivå (Pavo Cup) och förbundskapten för juniorer i dressyr. Sjak sitter i utskottet för Holländska avelsförbundet (KWPN).

"Att arbeta med unga hästar är helt underbart. Det är lika spännande varje gång att se hur de utvecklar sig, eftersom vi avlar fram dem på egen hand förklarar Christina med ett leende på läpparna. ”Föllen går i flock i specielle hagar och när de är 3-3½ år kommer de hem till Winschoten. Hingstarna er de som i regel kommer hem tidigare i ca. 2½ års åldern. Vi longerar dem löst den förste perioden, men senare med indspännding på. När vi anser att de är redo att ridas in så gör vi dem sadelvana.

 Vi skall självklart veta hur de beter sig under ridning. Man får många gånger ett helt annat intryck när man sitter upp på hästen.

Alla andra hästar blir inridna vid 3½ års ålder. Först i longering och efter en månad så sitter man upp i sadeln. Det kan upplevas som snabbt men Christa försäkrar att de inte sker på ”cowboymaner”. ”Vi gör det hela lugnt och kontrollerat på en avgränsad del i paddocken ”11x11m). Vi observerar själva hur hästen reagerar och trivs under ridningen. Här är det inte bara utvecklingen exteriört som spelar in utan minst lika viktig är även det mentala tillståndet.  Man märker tidigt i uppbyggnaden om de är klara. De flesta unghästar accepterar sadeln  utan några problem. För enskilda hästar som inte gått i flock kan det bli lite mer besvärligt. De har ofta behov av mer tid för att acceptera en ryttare och de ger vi dem. Tvingar du en häst får det bara motsatt effekt. Christina menar att det första steget i att vänja en häst vid ryttaren och utrustning är den viktigaste tiden för hästens framtida aktiva liv. Om man inte har stor erfarenhet av att träna unghästar så bör man med fördel placera hästen hos en professionell tränare. Gör man fel vid första kontakt med hästen kan det ge problem i många år fram över.

 

Mental Trötthet

Under den första veckan sitter de upp dagligen på den unga hästen. Man gör det relativt snabbt, inte mer än tio minuter per gång. Sakta men säkert får vi hästen att gå i höger och vänster varv på en liten volt, först i skritt och senare i trav. Det lilla området hjälper hästen att förstå. Man behöver inte longera och behöver inte hålla hårt i den unga hästens mun och kan därför ridas med lösa tyglar. Nervositet och anspänning förvärras nämligen vid starka händer.

Efter den första veckan tränas hästen högst 3 gånger i 10 till 15 min. Man kan faktiskt kalla det för arbete. Det är inte ansträngande för kroppen, men mentalt är det en helt annan sak". Christa varnar: "hästen skall bearbeta många nya intryck. Märker man att den inte är arbetsvillig dagen efter ett pass, skall man ta det lite extra lugnt. Det har kanske gått lite extra bra ett pass, och då kanske man måste hålla igen lite dagen efter. Detta är inget som går att göra efter ett förutbestämt schema, man skall alltid titta på hästens aktuella skick. Ibland använder unghästarna mer energi än annars och då är det lämpligt att se över deras foderstater. Det är ju väldigt individuellt hur mycket de behöver. När du är osäker är det klokt att be experter om hjälp. Det är viktigt att unghästarna är i balans, även mentalt. Hos oss går alla tillsammans med andra hästar i hagar och kan där röra sig fritt, även då de är i träning. På så sätt håller de sig i bästa form både fysiskt och mentalt.

 

Stress vid transporter

Efter den lilla volten, är det dags för den stora ridbanan. Den unga hästen får, först vid hand, därefter på lina, vänja sig vid den nya omgivningen. Först när den accepterar omgivningen utan anspänning, provar vi med ryttare. Christa vill vid denna tidpunkt inte att andra hästar skall befinna sig i ridhallen. Det kan vara ett stöd för hästen, men det kan också vara som ett "klister" till den andra hästen och man tvingas att arbeta för mycket med tyglarna. Även nu startar träningen med max en kvart i skritt, trav och galopp, i växlande höger och vänster volter. Lite in och ut på volterna gör vi, men inte mer.

Och hur vet man när arbetsbördan kan ökas?

Christa: "Hästen bestämmer takten. För alla, oavsett ålder, gäller denna grundläggande regel för uppbyggnad. Man märker när hästen aktivt arbetar med och begränsar arbetet efter det. Det är faktiskt samma sak för nästan alla. En kvart blir till tjugo minuter, tre dagar blir till fem dagar. Så bygger vi lugnt upp, samtidigt som vi är mycket lyhörda för att hästen är motiverad för arbetet. Är den inte det, bör man ta ett steg tillbaka. Om man går lugnt fram, kan man, om hästen reagerar bra på de framdrivande, förhållande, höger och vänster hjälperna, delta i träningsgrupper på en låg nivå. Men man skall tänka sig för när det kommer till transporten.

Vissa hästar kan bli mycket stressade av transporter. Det kan man bl.a. se när hästen tappar mycket veckan efter tävling/träning. Återigen är det bäst att minska på arbetet och efter behov tillsätta lite extra energi rikt foder".

 

Mycket grovfoder 

Mer utbildning innebär inte nödvändigtvis mer mat. Vi justerar ransonen individuellt för varje häst. Håller alltid ett öga på hästens kondition/hull. Är hästarna i avelsstallet för tjocka pga. gräset, minskas mängden energifoder. När hästar i träning är för "laddade", ger vi dem ett foder med lägre energi innehåll, som Pavo Nature´s Best, en müsli utan havre. Möjligen adderar vi Pavo E plus med extra vitamin E. Pavo Muscle Build har också en god inverkan på de unga hästarna för att bygga muskler. Pavo Daily Plus tycker vi också är genialiskt, eftersom hästarna tvingas att  

tugga en längre tid och vi kan med hjälp av mängden justera så att alla hästarna äter upp på ungefär samma tid, trotts att de inte får samma mängd energi -foder. De hästar som förbrukar mer energi ger vi sport foder från Pavo. I Laarakkers stall utfodras det 3 gånger om dagen. De unga hästarna i lättare i arbete får högst 2-3Kg energifoder per dag. Ibland tillsätter vi lite havre. Stråfoder får de två gånger om dagen och i sådana mängder att de hela tiden har något att tugga på.

 

Hjälp med Nerverna?

Vi använder sällan tillskottsfoder och bara i de fall då vissa hästar har extra behov. När det är varmt får de elektrolyter och det är egentligen det enda vi ger extra till tävlingshästarna, om det inte finns ett specifikt problem. Finns det någon anledning att ge en häst under tillridning/utbildning något får nerverna för att de skall slappna av? " Man kan inte ändra en hästs karaktär via ett tillskott" försäkrar Vincent Hinnen. Foderexperten från Pavo understryker att en produkt som Nerv Control inte gör hästen slö eller lat. Men det gör hästen lugnare, så att den i de flesta fall blir lättare att kontrollera. Fodrets komposition är viktig och rätt sammansatt så bidrar det till en god nerv och hjärnfunktion. De kan hjälpa till så att hästen inte reagerar hyperaktivt, och att de blir slöa och lata, vilket är fallet när man använder läkemedel.

Hemligheten bakom” Pavo Nerv Control” är den essentiella aminosyran L-Tryptofan. Denna aminosyra är byggstenen för ämnet serotonin. Detta ämne reglerar transporten av signaler till och från nervsystemet. Ämnet används hela tiden av kroppen och det måste produceras kontinuerligt i rikliga mängder. Brist på serotonin leder till ett överkänsligt beteende. L-Tryptofan är också nödvändigt för framställningen av vitaminet nicotinsyra som spelar roll för metabolismen av nervsystemet. Det har alltså en dubbelt positiv effekt.

En annan beståndsdel av ”Pavo Nerv Control” är mineralföreningen magnesium, vilket är viktigt för mer än trehundra olika enzymreaktioner. Magnesium är viktigt i funktionen av nervsystemet och extremt nödvändigt när hästen spänner sina muskler. Det används även i produkter som ges till barn med ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder). En holländsk studie från Pavo i samarbete med hästhälsosektorn, har bevisat att tillräcklig mängd magnesium inte alltid ingår i hästfoder. Ett av symptomen på magnesiumbrist är nervositet.