Hästfoder och vård av hästar

Vanliga frågor

Utfodring och grovfoder

Vad är skillnaden mellan hö och hösilage?

Den största skillnaden mellan hö och hösilage torkningsprocessen och att hösilage är packeterat i plast/folie. Många tror att hö innehåller ett högre fiberinnehåll och ett lägre proteininnehåll än hösilage. Tusentals höanalyser som Pavo har studerat visar att det i praktiken är liten skillnad mellan de två grovfodersorterna. 

Gräsets ålder vid klippning avgör näringsvärdena för både hö och hösilage. Man brukar prata om tidig eller sen skörd, vid en sen skörd har de flesta sockerarter redan förbrukats av gräset för att växa. För hästar som är känsliga för socker är rådet att leta efter ett grovfoder som skördats sent. 

Varför är grovfoder så viktigt för hästar?

Tuggtid: Hästar producerar saliv genom att tugga. De grova fibrerna i grovfoder gör att hästen tuggar mer och längre än när den äter kraftfoder. 

Saliv: Saliv fungerar inte bara som smörjmedel för maten utan neutraliserar också den sura magsaften och förhindrar magproblem såsom magsår. 

Tarmar: Förutom att stimulera tuggtiden så förser fiberna tarmarna med goda bakterier. Detta kallas för jäsning och säkerställer en balanserad tarmflora. 

Hästens skick: för hästar som är svåra att hålla i gott skick så är extra tillskott av grovfoder i många fall mycket effektivare än att ge mer kraftfoder, 

Vad är skillnaden mellan grovfoder och kraftfoder?

Hästars magsäckar är gjora för att äta små mängder, ofta. Grovfoder är grunden för detta, alla hästar bör äta grovfoder under större delen av dagen, exempelvis gräs, hö eller hösilage. Om din häst är i träning så är det inte alltid tillräckligt med de näringsämnen som finns i grovfodret och i bland är grovfodret inte i bra balans för din häst. Då är kraftfoder ett bra komplement, om du exempelvis behöver extra energi eller protein i din hästs foderstat. Alla hästar behöver inte kraftfoder men alla hästar måste ha grovfoder!

Om du inte ger din häst kraftfoder eller om du endast ger en liten giva så måste du komplettera grovfodret med vitaminer och mineraler. Då är det perfekt att använda en "balancer" som Pavo Vital . Ge din häst 100 g per dag och den får i sig alla vitaminer och mineraler som den behöver och din häst kommer inte att bli för pigg eller för tjock! 

Hur mycket grovfoder ska en häst ha?

När man pratar om grovfoder så brukar man tala om "torrsubstans". Torrsubstans är det grovfoder som blir kvar om du tar bort all vätska ur grovfodret. Alltså, om ett grovfoder har en torrsubstans om 75 % så innebär det att resterande 25 % är vätska. När man räknar hur mycket grovfoder en häst skall ha så brukar man räkna på torrvara och en riktlinje är att hästar skall ha minst 1,5 kg torrvara per 100 kg kroppsvikt. 

Om en häst väger 500 kg så bör den alltså ha 5 * 1,5 kg = 7,5 kg torrvara i grovfoder.

För att räkna ut hur många kilo foder hästen bör få - dividera mängden grovfoder i torrvara med torrsubstansen. Alltså, har grovfodret en torrvara om 75 % och hästen skall ha 7,5 kg i torrvara så räkna 7,5 / 0,75 = 10 kg grovfoder. 

Generellt torrsubstansinnehåll:

 • Gräs: 20% till 25%
 • Hösilage: 60% till 70%
 • Hö: 80% till 90%

Hur vet du hur kvaliteten är på ditt grovfoder?

Undrar du också hur du kan avgöra kvaliteten på din hästs grovfoder? Med hjälp av dina sinnen (lukt, färg och struktur) så kan du göra en uppskattning höets kvalitet och torrsubstans men det säger inget om näringsvärdet i grovfodret. För att kunna avgöra exempelvis hur mycket energi och protein grovfodret innehåller så måste du göra en grovfoderanalys.

Vid bedömning av grovfoder så bör du alltid titta efter mögel, damm, giftiga växter eller skräp i balarna. Kom i håg att titta i varje bal!

Frågor om tillskott?

Vad är ett tillskott?

Ett tillskott är en komplett blandning vitaminer, mineraler och spårelement och medför en bokstavlig balans i fodergivan. Ett tillskott innehåller ingen extra energi eller protein och är inte mer än ett nödvändigt komplement till hästar och ponnys som inte får något eller begränsat med kraftfoder.
Fördelen med Pavo Vital är att du med 100 gram per dag (50 gram till ponny) erbjuder en fullständig dagsdos av vitaminer, mineraler och spårämnen i rätt förhållanden.

Varför har sammansättningen på Pavo DailyPlus ändrats?

Vi anser att det är viktigt att hela tiden förbättra våra produkter. Detta låter oss uppfylla hästens hälsobehov ännu mer effektivt.

När måste jag ge ett tillskott?

 • Om din häst/ponny står i hagen dygnet runt, sju dagar i veckan eller bara får grovfoder
  Endast grovfoder, oavsett hur bra kvaliteten är, innehåller inte tillräckligt med vitaminer, mineraler och spårämnen för att täcka en hästs eller ponnys totala behov. Om du använder Pavo Vital, kan du vara säker på att hästen får en fullständig dagsdos av vitaminer och mineraler i rätt proportioner.

 

 • Om du inte ger din häst något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Om du ger din häst 1,5 till 2 kg kraftfoder per dag, täcker du vanligen hästens vitamin- och mineralbehov. Ger du den mindre, behöver du ett tillskott av vitaminer och mineraler. Obs! För en ponny på 300 kg, ligger gränsen på 0,75-1 kg kraftfoder per dag.

Vad har förbättrats i den nya sammansättningen?

Pavo DailyPlus är nu fri från spannmål och melass och innehåller hälften så mycket socker och stärkelse (minskat från 12,1 % till 5,8 %). Dessutom är stjälkarna mycket mjukare och timotej har tillsatts. Blandningen har en låg sockerhalt och är en näringsrik fiberkälla för hästar. Slutligen har cikoria och äppelpressamassa tillsatts för att främja en sund tarmflora.

Hur ser jag om min häst inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler?

Ett tillskott fyller löser hästens vitamin- och mineralbrist. Problemet är att det inte alltid syns på utsidan om en häst har en brist. Det är till och med svårt att påvisa en brist med ett blodprov, eftersom det bara är en ögonblicksbild och ett blodprov för många näringsämnen inte ger en fullständig bild över kroppens reserver som ofta finns i organen (lever, päls, skelett). Om det finns en vitamin- och mineralbrist, börjar kroppen först att ”dra ner” på de delar som inte är direkt nödvändiga för att överleva, som pälsens och hovarnas kvalitet. Några tecken på brist kan vara om din häst eller ponny lider av torra hovar, pälsen är matt, den fäller eller har stela muskler.

Varför har vikten ändrats?

Genom att ändra vikten från 15 till 12 kg har påsarna blivit mycket enklare att hantera.

Hur vet jag om jag köper den nya eller den gamla sammansättningen?

Du känner igen den nya sammansättningen på den orange ”Förbättrat recept”-etiketten på påsen.

Vad är spårämnen?

Förutom vitaminer och mineraler är även spårämnen mycket viktiga för din häst. Spårämnen är ämnen som kroppen behöver mycket lite av, men som är nödvändiga för att den ska fungera och prestera. De viktigaste spårämnena för hästar är järn (inte för mycket!), koppar, zink, kobolt, mangan, selen och jod. Det största problemet med spårämnen är att hästar av naturen inte tycker att de är goda.

Vad ska jag tänka på med vitamin-och mineraltillskott?

Viktiga värden att hålla koll på med tillskott är framför allt järn och vitamin A. Grovfoderforskning visar nämligen att dessa värden i hög grad redan finns i grovfodret och därmed inte behöver tillföra så mycket av dem. För mycket järn hindrar upptaget av andra viktiga spårämnen, som koppar och zink. Och för mycket vitamin A kan till och med stiga till en toxisk nivå. Mer är inte alltid bättre!

Viktig är dock förekomsten av biotin, som främjar hovarnas kvalitet, samt tillskottet av vitamin E och selen som stöder din hästs immunsystem.  

Dessutom är vitaminers, mineralers och spårämnens smaklighet ofta ett problem. Om din häst eller ponny inte längre går på ”blandningstricket” med müsli eller slobber, rekommenderas att hitta ett tillskott med spårämnet Intellibond®. Detta är en ny generation spårämnesmix som säkerställer att ämnena frigörs först i magen i stället för i munnen. Din häst känner alltså inte smaken av någonting!

Hur skiljer sig Pavo Vital från Pavo VitalComplete?

Pavo Vital är den senaste versionen av Pavo VitalComplete. Då vi i mer än 10 år har kontrollerat grovfodret i Nederländerna, har vi anpassat sammansättningen av nya Pavo Vital helt efter den senaste forskningen. Vad betyder det?

 • Pavo Vital är fritt från spannmål och melass
 • Pavo Vital har en mycket låg socker- och stärkelsehalt
 • Pavo Vital innehåller 100 % naturliga ingredienser timotej och lusern
 • Pavo Vital innehåller Intellibond® spårämnen som är enkla att absorbera Speciellt med Intellibond®-versionen är att den (naturligt) oaptitliga smaken av koppar och zink frigörs först i magen i stället för i munnen. På så sätt påverkas inte smaken och de tas upp mycket bra av hästen.
 • Pavo Vital innehåller extra biotin för att stödja hovarnas kvalitet
 • Pavo Vital innehåller mer selen och huvudsakligen naturlig vitamin E för ett effektivare stöd av hud- och muskelhälsa.
 • Pavo Vital innehåller mindre vitamin A, eftersom det finns mer än tillräckligt av detta i grovfodret och ett överskott kan vara skadligt för hälsan.
 • Pavo Vital innehåller mindre järn, eftersom grovfoder innehåller mer än tillräckligt med järn och ett tillskott därav inte är nödvändigt.

För vilka hästar passar Pavo Vital?

 • Hästar som inte får något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Vitamin- och mineralbrist lurar om en häst får mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag. Obs! Hos en ponny på 300 kg ligger gränser runt 0,75-1 kg kraftfoder per dag.
   
 • Hästar med en sockerfattig fodergiva
  Eftersom Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse, passar det hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.
   
 • Hästar som behöver gå ner i vikt
  Om för tjocka hästar behöver gå ner i vikt, rekommenderas oftast att inte ge något kraftfoder alls. Att komplettera med ett tillskott är då mycket lämpligt. 

Är Pavo Vital lämpligt för hästar med en sockerfattig fodergiva?

Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse och är därför utmärkt att ge till hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.

Kan jag ge Pavo Vital om min häst behöver gå ner i vikt?

Ja! Pavo Vital innehåller nämligen ingen extra energi eller protein och är inget annat än ett nödvändigt tillskott av vitaminer, mineraler och spårämnen. Din häst eller ponny blir inte exalterad eller tjock av det. Då tjocka hästar ofta får mindre kraftfoder, är ett tillskott just för denna grupp en mycket lämplig produkt att ge.

Frågor kring Ease&Excel

Vilka hästar bör få Pavo Ease&Excel?

Pavo Ease&Excel är ett balanserat sportfoder med lättsmält protein och högt i energi. Pavo Ease&Excel innehåller ingredienser som skyddar hästens mage och tarmar samtidigt som den stöttar din hästs matsmältning och passar extra bra för nedan hästar:

 • Hästar med känslig mage
 • Hästar med dålig aptit
 • Hästar som är nervösa eller stressade
 • Hästar som kräver extra hjälp för muskelåterhämtning 
 • Hästar med symptom på magsår 

Hjälper Pavo Ease&Excel mot magsår?

Om du misstänker att din häst har magsår ska du alltid konsultera din veterinär. Det enda säkra sättet att veta om din häst har magsår är genom att göra en gastroskopi, vilket innebär att veterinären med hjälp av en kamera tittar innuti magen. Detta är en kostsam operation och ett stressande ingrepp för din häst. För en häst med en känslig mage är det viktigt att hästen får rätt foderstat och utfodringsrutiner. Pavo Ease&Excel är inte en medicin mot magsår men den har en unik sammansättning för att på ett övergripande plan och över tid, bidra till att behandla magsår.

Min häst är inte utövar sport på högre nivå. Är Pavo Ease&Excel ändå lämplig för min häst?

Pavo Ease&Excel är ett kraftfoder med ett högt energiinnehåll. Om din häst inte utövar sport på en högre nivå är det en hög sannolikhet att din häst kommer få i sig mer energi än den förbränner.  Detta kan leda till övervikt och av den anledningen passar Pavo Ease&Excel endast för sporthästar på en hög nivå. Om du fodrar mindre än rekommenderad giva så ökar risken att din häst får i sig för lite vitaminer och mineraler, komplettera då med Pavo Vital. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop en foderstat som passar just din häst, kontakta Pavos kostnadsfria foderådgivning.

Kan jag utfodra med Pavo Ease&Excel varje dag?

Pavo Ease&Excel innehåller inga skadliga ingredienser och kan utfodras dagligen även efter efter att matsmältningssystemet har lungnat ner sig från magsår. Pavo Ease&Excel är ett idealiskt foder att dagligen och långsiktigt förbygga magsår, stödja matsmältningssystemet och skelettmuskelaturen.

Varför kan det finnas klumpar i Ease&Excel?

Eftersom Pavo Ease&Excel procentuellt sätt innehåller mycket alfalfa hack (10%) så sprayas fodret mycket lätt med en vätska som förhindrar att fodert bildar damm.  Resultatet blir att du ibland kan hitta små klumpar i fodret (se bilden). Detta beror på att vätskan som sprayas över fodret ibland kan bli för koncentrerad på ett ställe vilket kan medföra att ingredienserna fastnar i varandra och bildar en klump.  Detta är helt ofarligt för din häst. Du kommer snarare upptäcka att klumparna är väldigt smakliga för din häst eftersom vätskan som sprayas är mycket söt.

7 unika egenskaper hos Pavo Ease&Excel

1. Väldigt lågt socker- (6%) & stärkelse(8%)innehåll

Höga halter av socker och stärkelse ökar risken för försurning av magen och störningar i tarmfloran. För hästar med problem är det extra viktigt att du ger mindre än 2 gram socker och stärkelse (från kraftfoder) per kilo kroppsvikt. Med det låga innehållet av socker och stärkelse i Pavo Ease&Excel ger du faktiskt lägre än 1 gram socker och stärkelse per kilo kroppsvikt per dag. 
 

2. Rik på fibrer (18%)

Pavo Ease&Excel innehåller lättsmälta fibrer från sojaskal, havreskal, alfalfa och beetmassa: alla är så kallade superfibrer som, till skillnad från traditionella fibrer, tillför långsam energi. Pavo Ease&Excel är en  hög-fiber-müsli som, till skillnad från pellets, stimulerar till mer tuggrörelser.

3. Högt innehåll av olja (10.5%)

Pavo Ease&Excel innehåller ett unikt högt innehåll av omega-3 och omega-6 fettsyror för en glänsande päls och ökad uthållighet.

4. Högt energiinnehåll (DE 0.95)

Pavo Ease&Excel innehåller i princip inget spannmål och har därför ingen negagtiv inverkar som ett foder med högt stärkelseinnehåll. Pavo Ease&Excel tillför ändå tillräckligt med energi för sporthästar som ska prestera på absolut högsta nivå. Energin kommer från lättsmälta fibrer och olja (flax och sojaoljor), vilket gör tillskott av spannmål/stärkelse onödigt. 

5. Protein av hög kvalitet (13%)

Protein av hög kvalitet är viktigt för god muskelutveckling och underhåll. Pavo Ease&Excel innehåller extra tillsatta aminosyrror (lysine and methionine) för att stödja god muskelåterhämtning efter träning. När du fodrar Pavo Ease&Excel behöver du inte ge extra tillskott för muskelbyggnad.

6. Vitaminer och mineraler

Pavo Ease&Excel är ett komplett balanserat kraftfoder med vitamin E och Selen för optimal muskelutevckling.

7. Protexin In Feed-Formula

Pavo Ease&Excel innehåller den unika Protexin In Feed-Formulan: en unik blandning av magsyre neutraliserande ämnen, beta-glukaner och pro- och prebiotika vilka stödjer en häslosam matsmältningsfunktion.

Hur påverkar Protexin In-Feed Formulan din häst?

 1. Stödjer magen och de små tarmarna
 2. Neutraliserar syra - reglerar hastigheten på matsmältningen - skyddar maghinnan från syraangrepp.
 • Beta-glukaner
  Dessa lösliga fiber med en ”gelliknande” struktur bidrar till att fördröja passagen genom mag-tarmkanalen, så att alla viktiga ämnen kan tas upp ordentligt. Dessutom bildar betaglukaner även en skyddande beläggning för magväggen och stödjer på så sätt hästens immunsystem.
 • Naturliga syrahämmare
  De naturliga syrahämmarna, inklusive kalcium och magnesium, buffrar magsyran.
 • Arabic gum
  Detta prebiotiska fiber har en lindrande effekt vid inflammationer och stödjer magväggens hälsa.
 1. Stödjer blind- och tjocktarmen
  Hälsosam bakteriesammansättning
 • Prebiotika
  Prebiotika stimulerar bakterietillväxten i tjocktarmen och ser därmed till att din häst har en bra tarmflora.
   
 • Probiotika
  Dessa goda bakterier ger en bra tarmflora, vilket är mycket viktigt för matsmältningen, defekationen och immunsystemet.