Hästfoder och vård av hästar

Vanliga frågor

Utfodring och grovfoder

Wat is het verschil tussen hooi en kuil?

Het grootste verschil tussen hooi en voordroogkuil wordt veroorzaakt door de duur van drogen op het land en of het wel of niet in folie is gewikkeld. Er wordt vaak gedacht dat hooi een hoger vezel- en suikergehalte bevat dan kuil en juist een lager eiwitgehalte. Uit duizenden ruwvoeranalyses van Pavo blijkt hier in de praktijk echter weinig verschil in te zitten.

De leeftijd van het gras bij maaien en het tijdstip van maaien zijn – zowel bij hooi als kuil – bepalend voor de voedingswaarden. In de volksmond wordt er vaak gesproken van een ‘vroege’ en ‘late’ snede. Bij een late snede is het merendeel van de suikers al door de plant verbruikt om te groeien. Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers is het advies dan ook om op zoek te gaan naar een late snede en dat ’s ochtends gemaaid is.

Waarom is ruwvoer zo belangrijk voor paarden?

Kauwen: alleen door te kauwen kan een paard speeksel aanmaken. De vele vezels in ruwvoer zorgen ervoor dat een paard veel langer op hooi moet kauwen dan op krachtvoer.

Speeksel: speeksel speelt niet alleen een belangrijke rol als glijmiddel voor voedsel, maar neutraliseert ook het zure maagsap. Hierdoor voorkom je maagproblemen, zoals maagzweren.

Darmen: naast het stimuleren van kauwen, voeden ruwvoervezels ook de bacteriën in de dikke- en blindedarm. Dit heet fermentatie en zorgt voor een evenwichtige darmflora.

Conditie: voor paarden die moeilijk in conditie te houden zijn, is het extra aanvullen van ruwvoervezels vaak een stuk effectiever dan meer krachtvoer te geven.

Wat is het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer?

Paarden zijn gemaakt om de hele dag kleine beetjes te eten. Ruwvoer is daarbij de basis: ieder paard eet het grootste deel van de dag ruwvoer, zoals gras, hooi en (voordroog)kuil. Naast hooi kun je krachtvoer geven als je bijvoorbeeld extra energie of eiwitten aan het rantsoen van je paard wilt toevoegen. Als je flink met je paard aan het trainen bent, kan hij namelijk niet voldoende voedingsstoffen uit alleen ruwvoer halen om het werk te kunnen volhouden. Krachtvoer heb je in twee varianten: muesli en een brokken. Niet alle paarden hebben krachtvoer nodig, maar je mag je paard nooit onthouden van ruwvoer!

Ook als je geen krachtvoer geeft of maar heel weinig, bijvoorbeeld een halve voerschep of een paard handjes per dag, krijgt je paard niet genoeg vitaminen en mineralen binnen. In dat geval kun je een balancer, zoals Pavo Vital voeren. Hiermee geef je met maar 100 gram per dag alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft, zónder extra energie. Je paard wordt hier dus ook niet ‘heet’ of dik van.

Hur mycket grovfoder ska en häst ha?

När man pratar om grovfoder så brukar man tala om "torrsubstans". Torrsubstans är det grovfoder som blir kvar om du tar bort all vätska ur grovfodret. Alltså, om ett grovfoder har en torrsubstans om 75 % så innebär det att resterande 25 % är vätska. När man räknar hur mycket grovfoder en häst skall ha så brukar man räkna på torrvara och en riktlinje är att hästar skall ha minst 1,5 kg torrvara per 100 kg kroppsvikt. 

Om en häst väger 500 kg så bör den alltså ha 5 * 1,5 kg = 7,5 kg torrvara i grovfoder.

För att räkna ut hur många kilo foder hästen bör få - dividera mängden grovfoder i torrvara med torrsubstansen. Alltså, har grovfodret en torrvara om 75 % och hästen skall ha 7,5 kg i torrvara så räkna 7,5 / 0,75 = 10 kg grovfoder. 

Generellt torrsubstansinnehåll:

 • Gräs: 20% till 25%
 • Hösilage: 60% till 70%
 • Hö: 80% till 90%

Hur vet du hur kvaliteten är på ditt grovfoder?

Undrar du också hur du kan avgöra kvaliteten på din hästs grovfoder? Med hjälp av dina sinnen (lukt, färg och struktur) så kan du göra en uppskattning höets kvalitet och torrsubstans men det säger inget om näringsvärdet i grovfodret. För att kunna avgöra exempelvis hur mycket energi och protein grovfodret innehåller så måste du göra en grovfoderanalys.

Vid bedömning av grovfoder så bör du alltid titta efter mögel, damm, giftiga växter eller skräp i balarna. Kom i håg att titta i varje bal!

Frågor om tillskott?

Vad är ett tillskott?

Ett tillskott är en komplett blandning vitaminer, mineraler och spårelement och medför en bokstavlig balans i fodergivan. Ett tillskott innehåller ingen extra energi eller protein och är inte mer än ett nödvändigt komplement till hästar och ponnys som inte får något eller begränsat med kraftfoder.
Fördelen med Pavo Vital är att du med 100 gram per dag (50 gram till ponny) erbjuder en fullständig dagsdos av vitaminer, mineraler och spårämnen i rätt förhållanden.

När måste jag ge ett tillskott?

 • Om din häst/ponny står i hagen dygnet runt, sju dagar i veckan eller bara får grovfoder
  Endast grovfoder, oavsett hur bra kvaliteten är, innehåller inte tillräckligt med vitaminer, mineraler och spårämnen för att täcka en hästs eller ponnys totala behov. Om du använder Pavo Vital, kan du vara säker på att hästen får en fullständig dagsdos av vitaminer och mineraler i rätt proportioner.

 

 • Om du inte ger din häst något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Om du ger din häst 1,5 till 2 kg kraftfoder per dag, täcker du vanligen hästens vitamin- och mineralbehov. Ger du den mindre, behöver du ett tillskott av vitaminer och mineraler. Obs! För en ponny på 300 kg, ligger gränsen på 0,75-1 kg kraftfoder per dag.

Hur ser jag om min häst inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler?

Ett tillskott fyller löser hästens vitamin- och mineralbrist. Problemet är att det inte alltid syns på utsidan om en häst har en brist. Det är till och med svårt att påvisa en brist med ett blodprov, eftersom det bara är en ögonblicksbild och ett blodprov för många näringsämnen inte ger en fullständig bild över kroppens reserver som ofta finns i organen (lever, päls, skelett). Om det finns en vitamin- och mineralbrist, börjar kroppen först att ”dra ner” på de delar som inte är direkt nödvändiga för att överleva, som pälsens och hovarnas kvalitet. Några tecken på brist kan vara om din häst eller ponny lider av torra hovar, pälsen är matt, den fäller eller har stela muskler.

Vad är spårämnen?

Förutom vitaminer och mineraler är även spårämnen mycket viktiga för din häst. Spårämnen är ämnen som kroppen behöver mycket lite av, men som är nödvändiga för att den ska fungera och prestera. De viktigaste spårämnena för hästar är järn (inte för mycket!), koppar, zink, kobolt, mangan, selen och jod. Det största problemet med spårämnen är att hästar av naturen inte tycker att de är goda.

Vad ska jag tänka på med ett tillskott?

Viktiga värden att hålla koll på med tillskott är framför allt järn och vitamin A. Grovfoderforskning visar nämligen att dessa värden i hög grad redan finns i grovfodret och därmed inte behöver tillföra så mycket av dem. För mycket järn hindrar upptaget av andra viktiga spårämnen, som koppar och zink. Och för mycket vitamin A kan till och med stiga till en toxisk nivå. Mer är inte alltid bättre!

Viktig är dock förekomsten av biotin, som främjar hovarnas kvalitet, samt tillskottet av vitamin E och selen som stöder din hästs immunsystem.  

Dessutom är vitaminers, mineralers och spårämnens smaklighet ofta ett problem. Om din häst eller ponny inte längre går på ”blandningstricket” med müsli eller slobber, rekommenderas att hitta ett tillskott med spårämnet Intellibond®. Detta är en ny generation spårämnesmix som säkerställer att ämnena frigörs först i magen i stället för i munnen. Din häst känner alltså inte smaken av någonting!

Hur skiljer sig Pavo Vital från Pavo VitalComplete?

Pavo Vital är den senaste versionen av Pavo VitalComplete. Då vi i mer än 10 år har kontrollerat grovfodret i Nederländerna, har vi anpassat sammansättningen av nya Pavo Vital helt efter den senaste forskningen. Vad betyder det?

 • Pavo Vital är fritt från spannmål och melass
 • Pavo Vital har en mycket låg socker- och stärkelsehalt
 • Pavo Vital innehåller 100 % naturliga ingredienser timotej och lusern
 • Pavo Vital innehåller Intellibond® spårämnen som är enkla att absorbera Speciellt med Intellibond®-versionen är att den (naturligt) oaptitliga smaken av koppar och zink frigörs först i magen i stället för i munnen. På så sätt påverkas inte smaken och de tas upp mycket bra av hästen.
 • Pavo Vital innehåller extra biotin för att stödja hovarnas kvalitet
 • Pavo Vital innehåller mer selen och huvudsakligen naturlig vitamin E för ett effektivare stöd av hud- och muskelhälsa.
 • Pavo Vital innehåller mindre vitamin A, eftersom det finns mer än tillräckligt av detta i grovfodret och ett överskott kan vara skadligt för hälsan.
 • Pavo Vital innehåller mindre järn, eftersom grovfoder innehåller mer än tillräckligt med järn och ett tillskott därav inte är nödvändigt.

För vilka hästar passar Pavo Vital?

 • Hästar som inte får något eller mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag
  Vitamin- och mineralbrist lurar om en häst får mindre än 1,5 kg kraftfoder per dag. Obs! Hos en ponny på 300 kg ligger gränser runt 0,75-1 kg kraftfoder per dag.
   
 • Hästar med en sockerfattig fodergiva
  Eftersom Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse, passar det hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.
   
 • Hästar som behöver gå ner i vikt
  Om för tjocka hästar behöver gå ner i vikt, rekommenderas oftast att inte ge något kraftfoder alls. Att komplettera med ett tillskott är då mycket lämpligt. 

Är Pavo Vital lämpligt för hästar med en sockerfattig fodergiva?

Pavo Vital innehåller mycket lite socker och stärkelse och är därför utmärkt att ge till hästar som behöver en sockerfattig fodergiva.

Kan jag ge Pavo Vital om min häst behöver gå ner i vikt?

Ja! Pavo Vital innehåller nämligen ingen extra energi eller protein och är inget annat än ett nödvändigt tillskott av vitaminer, mineraler och spårämnen. Din häst eller ponny blir inte exalterad eller tjock av det. Då tjocka hästar ofta får mindre kraftfoder, är ett tillskott just för denna grupp en mycket lämplig produkt att ge.

Frågor kring Ease&Excel

Vilka hästar bör få Pavo Ease&Excel?

Pavo Ease&Excel är ett balanserat sportfoder med lättsmält protein och högt i energi. Pavo Ease&Excel innehåller ingredienser som skyddar hästens mage och tarmar samtidigt som den stöttar din hästs matsmältning och passar extra bra för nedan hästar:

 • Hästar med känslig mage
 • Hästar med dålig aptit
 • Hästar som är nervösa eller stressade
 • Hästar som kräver extra hjälp för muskelåterhämtning 
 • Hästar med symptom på magsår 

Hjälper Pavo Ease&Excel mot magsår?

Om du misstänker att din häst har magsår ska du alltid konsultera din veterinär. Det enda säkra sättet att veta om din häst har magsår är genom att göra en gastroskopi. Vilket innebär att veterinären med hjälp av en kamera tittar innuti magen. Detta är en kostsam operation och ett stressande ingrepp för din häst!  För en häst med en känslig mage är det viktigt att hästen får rätt foderstat och utfodringsrutiner. Pavo Ease&Excel är inte en medicin mot magsår men den har en unik sammansättning för att på ett övergripande plan och över tid, bidra till att behandla magsår.

Min häst är inte utövar sport på högre nivå. Är Pavo Ease&Excel ändå lämplig för min häst?

Pavo Ease&Excel är ett kraftfoder med ett högt energiinnehåll. Om din häst inte utövar sport på en högre nivå är det en hög sannolikhet att din häst kommer få i sig mer energi än den förbränner.  Detta kan leda till övervikt och av den anledningen passar Pavo Ease&Excel endast för  sporthästar på en hög nivå.  Om du fodrar mindre än rekommenderard giva löper du risken att din häst får i sig för lite vitaminer och mineraler. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop en foderstat som passar just din häst. Kontakta Pavos kostnadsfria foderådgivning.

Kan jag utfodra med Pavo Ease&Excel varje dag?

Pavo Ease&Excel innehåller inga skadliga ingredienser och kan utfodras dagligen även efter efter att matsmältningssystemet har lungnat ner sig från magsår. Pavo Ease&Excel är ett idealiskt foder att dagligen och långsiktigt förbygga magsår, stödja matsmältningssystemet och skelletmuskelaturen.

Det finns klumpar i fodret, är detta ett problem?

Eftersom Pavo Ease&Excel procentuellt sätt innehåller mycket alfalfa hack (10%) så sprayas fodret mycket lätt med en vätska som förhindrar att fodert bildar damm.  Resultatet blir att du ibland kan hitta små klumpar i fodret (se bilden). Detta beror på att vätskan som sprayas över fodret ibland kan bli för koncentrerad på ett ställe vilket kan medföra att ingredienserna fastnar i varandra och bildar en klump.  Detta är helt ofarligt för din häst. Du kommer snarare upptäcka att klumparna är väldigt smakliga för din häst eftersom vätskan som sprayas är mycket söt.