Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Faror bakom övervikt hos häst

Undersökningar som har gjorts visar att ca 55 % av alla fritidshästar är överviktiga. Det är inte helt lätt att inse att ens häst är överviktig, liksom för oss människor ökar lagren av fett gradvis och hästen blir sakta men säkert mer fyllig.

När fettlagren ökar så ökar också risken för följdsjukdomar. Många överviktiga hästar drabbas av insulinresistens men också andra problem kan uppstå, såsom ledproblem, fettumörer, rubbad fertilitet, snabbare åldringsprocess och att hästen inte kan prestera fullt ut.

Vad är då insulinresistens?

Man kan se insulin som en ”nyckel” för att låsa upp ”dörren” till cellen så att glukos kan omvandlas till energi. Vid insulinresistens reagerar inte cellerna tillräckligt på insulinet, för mycket insulin bildas och koncentrationen av insulin i blodet blir för högt. Framför allt efter matintag ökar insulinkoncentrationen kraftigt.

Insulinresistens innebär rent praktiskt att hästen är extra känslig för ett högt intag av kolhydrater. En sockerart som är särskilt svår för hästen att bryta ner är sockerarten fruktan eftersom det inte kan brytas ner i hästens tunntarm, utan kommer ut i hästens grovtarm som inte är designad för att ta emot lättlösliga sockerarter. Lättlösliga sockerarter leder till en feljäsning i grovtarmen och ökar risken för att fång utvecklas hos hästen. 

Vad kan du göra om din häst är överviktig?

Att minska fodergivan är inte hela lösningen på problemet, det är viktigt att se till helheten för att din häst ska kunna gå ner i vikt på ett sunt och hälsosamt sätt. Se till att din häst får en uträknad foderstat, att den tränas regelbundet och att den inte får i sig extra kalorier under dagen, exempelvis genom bete.

Liksom för oss människor så är det viktigt att hästen inte tappar i vikt för snabbt – det kan leda till följdsjukdomar. Sträva efter en viktminskning om 0,5-1 % av hästens kroppsvikt per vecka.

När du planerar viktnedgång för din häst, se till att basen i foderstaten är grovfoder och minska först och främst givan av kraftfoder. För att hästen ska må bra och att mage och tarm ska fungera så bör utgångspunkten i mängden grovfoder vara 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst. Om du har ett grovfoder med för högt energivärde så kanske det inte är möjligt med en viktnedgång om du ger så pass mycket – se då om du har möjlighet att byta grovfoder eller komplettera med något som stimulerar tuggning hos hästen, exempelvis halm, Pavo HayChunks, Pavo FibreNuggets eller Pavo SpeediBeet.

När du gör en foderstat till din överviktiga häst så skall energibalansen vara negativ, din häst skall alltså få i sig mindre energi än vad den dagligen gör av med. Det är dock viktigt att din häst fortfarande får i sig tillräckligt med protein för att inte riskera att musklerna minskar.

Analysera ALLTID ditt grovfoder för att kunna räkna ut vilken giva din häst ska ha!

När en häst äter en foderstat som endast består av grovfoder så är det viktigt att du kompletterar foderstaten med ett vitamin- och mineraltillskott. Pavo Vital är ett komplett tillskott som förser din häst med alla nödvändiga vitaminer och mineraler. 

KOM IHÅG! Det är aldrig för sent att ta tag i din hästs viktnedgång, en sund häst kommer att må bättre och du kan ha kvar din kompis längre i livet.

Vi på Pavo bryr oss om din häst och hjälper till med din hästs viktnedgång.


Pavo HayChunks

Hälsosamt grovfoder för att hålla din häst sysselsatt i stallet eller under transport

Pavo InShape

En del av Pavos InShape Program

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®