Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Att komma till unghästbedömmning

Ett frisk föl kan aldrig få för mycket omvårdnad...

Tänk dig att du precis mottagit Championrosett eller få ett rekordpris på auktion för ditt egna föl. Det är en dröm alla uppfödare har och därför är licensiering, recensioner och mässor så populära bland jordbrukarna.

Den viktiga frågan är hur man kan förbättra sin känsla för bedömning, på ett så bra sätt som möjligt. De erfarna uppfödarna läggs stor vikt på förberedelser. Det verkar som om föl generellt hållas inomhus veckor före en bedömning och får extra koncentrat. Kombinationen av brist på motion och för mycket tvångsmatning kommer att orsaka hälsoproblem när fölet växer upp.

När vi frågar Harold Renken om
metoden får vi svaret att han aldrig kommer att göra det. Varje år har han ca 20 föl i sitt stall med inrikting på främst hopping och lite dressyr. Vi väljer bara de bästa ston och hingstar med särskilda stamtavlor och med goda tävlingsresultat. Vi tar normalt 5-6 föl på inspektion och vidare till auktion, säger Renken.

Optimal förberedelse
Harold Renken betonar att det bara lönar sig att komma till klassificering, om fölet ser bra ut och är i gott skick. Hur gör Renken fölet redo för klassificering? Du kan inte uppnå detta några veckor före bedömningen utan  man måste börja innan fölet är fött. Förutom bra grovfoder ger vi det dräktiga stoet särskilt livsmedel den sista månaden före fölning Det innehåller rätt energi och de viktiga och speciella mineraler som överförs till fölet via mjölken. Renkens stall får fölen för första gången maskkur när de är fem till sex dagar gamla. Men det är inte fallet, det är oftast på grund av förändringar i föl tarmfloran vid den tiden "På Renken stud bedöms varje föl enskilt för att veta om ytterligare foder behövs och i så fall hur mycket." Anledningen är att vissa ston ger mindre mjölk än andra. Här är de föl ute dag och natt och vi ger speciell fölmat med nödvändiga vitaminer och mineraler. Vi måste vara försiktiga med utfodrinen så de inte blir för tunga. De måste vara i helt perfekt form om vi ska ta in dem för bedömning "säger Renken och begrunda licensings och recensioner och är övertygad:" Naturligtvis vänjer vi fölet vid att gå med grimma och ledas i god tid innan bedömmningen. Någon dag innan bedömningen tas fölet och stoet in i sin box för att bland annat fölet bli klippt vid behov. Det gör dem redo för betygssättning. Med denna metod har vi goda resultat - både för prestandatester och den efterföljande auktion.
Plan långt fram i tiden
Vincent Hinnen, från Pavo Grooming Team, håller med de metoder för Renken Stud: Huvudsaken är att fölen är friska och i gott skick. Det är omöjligt att uppnå ett perfekt resultat endast 2 veckor före en nominering. Det krävs långsiktig planering för att vara redo för prestandatesterKorrekt utfodring kommer att förhindra viktproblem bland sto och föl och säkerställa införandet av viktiga spårämnen och magnesium.

Normalt får fölet tillräckligt med energi genom stoets mjölk. När det är lite äldre släpps de ut och få massor av gräs. Detta innebär att foder och subventioner bör justeras noggrant. Extra och förmycket tillskott av kalcium är överflödigt då behovet tilfredställs genom stoets mjölk och gräset den äter. Det är dessto viktigt att hålla reda på att fölet får rätt mängd av magnesium och spårämnen som koppar. Ofta finns de inte tillräckligt av dessa ämnen i mjölk eller gräs vilka har en stor betydelse för sund utveckling av fölets skellet (kvaliten på benen). Det är vettigt att lägga till fölpellets eller tillskott med extra magnesium och micromineraler för att möta dessa brister. Det är precis vad det handlar om - det är bara ett friskt föl som kommer att visa sin fulla potential vid en inspektionen, bedömning och auktion.

Pavo KickStart

Boostar fölets immunsystem