Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Ston som inte blir av med moderkakan

Har du upplevet att stoet inte riktigt blir av med moderkakan? eller att ditt sto inte kan bli dräktigt? Korrekt utfodring spelar en viktig roll för fertiliteten och för utdrivningen av moderkakan(efterbörden).

Vad som är viktigt:

Magnesium
Brist på magnesium i stoets foder ökar risken för att ditt sto inte blir av med efterbörden. 2007 konstaterades att grovfodret (hö och ensilage) i Holland innehöll mycket mindre magnesium än vad man tidigare antagit. Nyligen genomförde PAvo experiment som konstaterade att stoet ofta har magnesium brist. Därför innehåller Pavo Podo® Lac extra magnesium.

E-vitamin (och selen )
spelar också en viktig roll för ditt stoes fertilitet. För en problemfri utdrivning av moderkakan bör det finns tillräckligt höga nivåer av vitamin E i stoets foder.
 

Praktiska tips som främjar fertiliteten:

  • Se till att ditt dräktiga sto får mycket dagsljus även när den står i boxen och låt belysningen i stallet vara tänt längre på kvällarna.
  • Kom ihåg att att flytta ditt sto dagen efter fölningen så rensar livmodern sig själv.
  • Justera stoets foder efter arbete - kommer stoet ex. stp mycket inne vid hingstar skall den ha mindre foder. Om stoet går i flock behöves extra vitaminer, mineraler och spårämnen efter som gräset inte innehåller tillräckligt att detta.
  • Placera ditt dräktiga sto i en välventilerad byggnad och unvik stress. 

Om du har en sto med problem kan du ge tillskott av Pavo Fertilie, som innehåller extra betacaroten, E-vitamin och selen. 

Pavo er den enda fodertillverkaren med Podo ® i sina avelsprodukter.
Podo ®  är kliniskt bevisat och har ett väl avvägt innehåll av mineraler och spårämnen.De tre avelsfoder som ingår i  Pavos Avlsserie till ditt dräktiga stor, fölunge och unghäst är den bästa garanti för en sund, frisk och hållbar häst!