Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

12 maart 2024 Lästid 3 minuter

Fång hos häst

Fång hos häst är ett mycket smärtsamt tillstånd för en häst där en inflammation i hoven, på grund av en allvarlig ämnesomsättningsstörning, orsakar problem. Men hur känner man igen en häst med fång? Vilka är orsakerna till denna sjukdom och ännu viktigare, hur kan du behandla den?

Vad är fång?

Fång är en inflammation inne i hoven som gör att lamellerna blir inflammerade. Lamellerna i sin tur säkerställer att hovväggen och hovbenet är starkt förbundna med varandra. Vid fång kan kopplingen mellan dem brista och hovbenet lossnar från hovväggen, vilket gör att det sjunker eller roterar. Inflammationen åtföljs av feber och svullnad som orsakar mycket smärta för hästen. Fång hos häst uppstår vanligtvis (först) på de främre hovarna. En häst som har haft fång en gång blir mer lättmottaglig för att få det igen. 

Symptom på fång hos häst

Vanliga symptom på fång hos häst är att den försöker att lindra smärtan i de drabbade hovarna genom att placera bakbenen långt under kroppen och flytta det drabbade benet (eller benen) framåt. Hästen vill röra sig så lite som möjligt eftersom detta är mycket smärtsamt med rörelse. Andra tecken på fång hos häst är att den ligger ner länge för att avlasta hovarna. Beroende på svårighetsgraden kan hovbenet lossna från hovväggen, vilket gör att hovbenet tappar stöd och roterar. Spetsen på hovbenet kan då pressa på sulan och i svåra fall kan till och med hovbenet komma ut genom sulan.

Vanliga orsaker

Vi har listat de några av de vanligaste orsakerna till fång:

Övervikt

En överviktig häst eller ponny är mer benägen att ha en störd sockermetabolism, eller insulindysregulation (tidigare känt som insulinresistens). Insulindysregulation hos hästar orsakar många problem men en av de värsta tillstånden som kan uppstå är fång. Det är svårt att se på din häst om den har en störd metabolism, för att ta reda på om din häst har insulinstörning måste du ta ett blodprov hos veterinären. Läs mer om insulindysregulation hos häst och hur du testar det här.

Pavo InShape Program
Är din häst eller ponny för tjock och vill du hjälpa den att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt? Börja redan idag med Pavo InShape-programmet: det kompletta viktminskningsprogrammet för hästar.

Tarmsjukdomar

En vanlig orsak till tarmbesvär är när en häst får i sig en överdriven mängd energirik mat. Till exempel kan en häst utveckla fång av sockerrikt hö, vårgräs eller en stor mängd kraftfoder på en gång, som att äta ur fodertunnan till exempel. Detta stör tarmfloran på ett sådant sätt att gifter kan bildas.

Livmoderinflammation

Om inte efterbörden har släppt inom 6 timmar efter fölning kan stoet drabbas av livmoderinflammation. Om dessa gifter hamnar i blodet kan stoet drabbas av fång. Det är viktigt att koll på efterbörden efter att fölet har fötts. 

Blåmärken i sulan

Dålig skötsel av hovarna kan bland annat leda till blåmärken och inflammationer i sulan. Regelbundet underhåll av hovarna och verkning och/eller skoning var 6-8:e vecka, av en erkänd hovslagare, rekommenderas därför. Långvarig trav på hårda, asfalterade vägar och/eller lång tid på transport kan också orsaka akut fång.

Läkemedel

Genom att ge vissa läkemedel kan giftiga ämnen komma in i blodomloppet, vilket också kan orsaka fång. Om din häst eller ponny är känslig för fång bör du alltid läsa bipacksedeln noga och konsultera din veterinär innan du ger medicinen.

Sjukdomar

PPID hos häst (Cushings sjukdom) är ett tillstånd där hästen är särskilt mottaglig för laminit.

Behandling av fång hos häst

Behandling av fång hos häst inriktar sig på att lindra smärta, hantera den underliggande orsaken och stödja hovens läkning. Detta innebär ofta en kombination av veterinärmedicinsk vård, anpassade hovvårdsmetoder och strikta dietrestriktioner. Vid misstanke om fång hos häst, bör du göra följande: 

  • Kontakta din veterinär omedelbart.
  • Ge inte kraftfoder och ta bort hästen från betet. Ge den endast långt, stjälkigt hö med låga näringsvärden. Istället för kraftfoder kan du ge ett vitamin-mineraltillskott, som Pavo Vital eller Pavo DailyFit. Blanda Pavo Vital med Pavo DailyPlus för att stimulera tuggning och förhindra magsår.
  • Ställ din häst på blöt sand, eller i lera, för att kontinuerligt kyla hoven och fördela/avlasta trycket på hoven.
  • För att minska smärta och tryck är det lämpligt att rådgöra med din veterinär och hovslagare för att se vilka andra åtgärder som kan vidtas.

Förebyggande åtgärder

Nedan listar vi tips på hur du kan förebygga fång hos häst.

  • Vänj in hästen försiktigt när det är dags att släppa den på bete. Börja med några minuter om dagen och öka tiden lite varje dag.
  • Låt din häst vara ute på morgonen, när fruktanet fortfarande är lågt, och håll koll på fruktanindexet om det behövs. Observera: det är farligt för känsliga hästar att sättas ut på morgonen efter nattfrost.
  • Undvik att beta på en nedbetad äng: kort, stressat gräs innehåller relativt mycket socker.
  • På morgonen, ge först grovfoder i stallet eller ge Pavo SpeediBeet eller Pavo Fibrebeet. Detta säkerställer att din häst får en känsla av mättnad innan den går ut på gräs och fyller på magen med pektin.
  • Justera mängden kraftfoder när din häst går ut i hagen.
  • Stripbete är en bra lösning för känsliga hästar och ponnyer. Du sätter ett staket på ängen som du flyttar lite varje dag så att de inte kan äta obegränsat med gräs.
  • Hos ston, var uppmärksam på att efterbörden kommer ut (inom 6 timmar).
  • För hästar som är benägna att få fång är det klokt att överväga en spannmålsfri foderstat. På så sätt begränsar du intaget av socker och stärkelse.

Vanliga frågor & svar

Varför får hästar fång?

Orsaken till varför hästar får fång är ofta ett resultat av flera samverkande faktorer, däribland överkonsumtion av kolhydrater från rikligt gräs eller kraftfoder, vilket leder till metabolisk obalans. Andra orsaker kan vara övervikt, brist på motion, och underliggande sjukdomar som Cushings syndrom. Stress och abrupta foderbyten, kan också utlösa sjukdomen.

Vad gör man åt fång som inte går över?

Vid fång som inte går över är det viktigt att få en noggrann veterinärutvärdering för att identifiera och behandla underliggande orsaker. Vid svåra fall kan kirurgiska ingrepp övervägas.

Läs mer om:

äldre häst +Fång +ppid +