Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Ingen energi, glanslös och dålig päls?

När behovet inte är uppfyllt genom kosten.

Många hästägare är bekanta med "standard kommentaren": din fyrbenta vän är för tjock! Men ibland är det tvärtom - revbenen syns tydligt, päls och hår ser ruggig och tråkig ut och hästen ser sjuk ut. Vidare kan det allmänna tillståndet att liknas vid akut slöhet, konditionen är i "källaren", även om hästen dagligen erbjuds massor av den "fem-stjärniga menyn." Vad kan då göras?

I grund och botten är hästen ett nomaddjur, därför är matsmältningssystemet utformat för att konsumera små mängder fiberrika och energifattiga foder med struktur. På grund av de sätt vi har hästar på i dag kan dessa grundläggande krav för hästen i de flesta fall följas. En välmenand utfodring, men i många fall inte efter hästens behov, kan resultera i svaghet, beteendeavvikelser och sjukdomar.

Så mycket för teorin. I praktiken struntar hästägare i det faktum att de erbjuder mat och ingredienser de är obekanta med till sina fyrbenta vänner. Effekten av detta ger hästar med viktproblem, som leder till hälsomässiga konsekvenser.

Det finns ingen idealvikt

Därför är det först viktigt att veta vad "för tunn" egentligen är. För hästen finns ingen idealvikt. Skillnaden mellan t.ex. en fullblodshäst och en kallblodig arbetshäst visar detta faktum: fullblod har samma mankhöjd, tunnare och mer strömlinjeformad och har en annan förbränning och föds upp för just detta ändamål. En arbetshäst har mycket mer vikt med samma mankhöjd och en helt annan förbränning och behov. Den stora omkretsen säger dock ingenting om näringsbehovet eller tillståndet hos hästen. t.ex. kan maskangrepp och mycket gräs ge en större mage, men det säger absolut ingenting om hästens behov har tillgodosetts. Och det är viktigt att komma ihåg att fodring i det första hand handlar om behov, ras och individer och därigenom finns det ingen korrekt vikttabell för hästar.

Hästägare har sällan möjlighet att väga sin häst. Men du kan med dina egna händer eller med blotta ögat uppskatta en ganska god bild av de fyrbenta djurens tillstånd: Genom att känna och titta på hästens revben får man en mycket bra bild av tillståndet. Följande är riktlinjer som veterinärer använder: En häst är tunn om ryggkotor och revben samt höftknölarna är synliga. På hals, manke och skuldror är benen synliga. En häst är mager när revbenen är synliga, men ben och höftknölarna inte syns. Normalt eller gott tillstånd är när revbenen är kännbara, men inte syns.

Bortsett från det faktum att en alltför mager häst naturligtvis inte är någon vacker syn, har den även ett sämre fysiskt tillstånd som kan ge hälsoeffekter. Bara på grund av detta är det viktigt att vara försiktig och uppmärksam, varnar foderexperten Vincent Hinnen från Pavo Grooming Team. Hinnen betonar: "En dålig fysik, kan ha flera orsaker: tandproblem, metaboliska sjukdomar, maskangrepp, obalanserad energi budget - för lite energitillförsel till relativt mycket arbete -, tarmbesvär, t.ex. av giftiga ämnen i dåligt hö, foderintag minskas med" tråkigt "foder eller låg status i hierarkin, Stress, så hästen inte är lugn och äter tillräckligt mycket, men det kan även finnas andra orsaker.

Tappar hästen plötsligt vikt, rekommenderas veterinär i första hand." Hinnen betonar: "I sådana fall är det ofta någon sjukdom som är orsaken och en ändrad utfodring är naturligtvis ingen lösning på dessa problem. "
Tänderna är ofta orsaken till varför hästen tar upp för lite mat. Tändernas tillstånd bör kontrolleras årligen av en specialist. Skarpa kanter och hörn orsakar smärta och inflammation, det gör det svårare och smärtsammare att äta. Arbetar inte tänderna effektivt kan fodret inte malas ordentligt. Så därför måste de kontrolleras regelbundet.

Hästforskaren Machtheld van Dierendonck, också medlem i Pavo Grooming Team, säger: "Stress är en faktor i hästens kropp Det börjar med matsmältningssystemet hos hästen, som är utformat för att arbeta minst 75 procent av dagen. Om en häst matas två gånger om dagen, är detta nere på 30-40 procent. Resultatet blir stress i hästens kropp. Även stora och snabba /överraskande krav på hästen orsakar stress. "Om du till exempel har hästar i ett öppet stall/ lösdrift, måste det säkerställas att hästar med låg rang i hierarkin får tillräckligt utrymme och tid för att äta. Annars kommer de hästar som står lägst i rang inte få tillräckligt med mat då de andra kommer äta upp deras ranson. Det är viktigt att alla krav kan uppfyllas med det utvalda fodret. Också i boxstall måste det vara tyst och lugnt under utfodringarna - buller och turbulens skapar stress. Vissa hästar, särskilt äldre hästar, kan vara petiga med maten och här rekommenderar Vincent Hinnen müsli och Slobber Mash, och ofta föredrar de hellre ensilage som grovfoder.

Energibehov

Är de misstänkta orsakerna till viktminskning lösta, och eventuellt borta, skall hästen behov täckas och kvaliteten på kosten administreras. Eftersom massa inte alltid är detsamma som klass. Hinnen vet av erfarenhet: "en mager häst har förmodligen ett underskott på energi - med andra ord, måste andelen energi i kosten öka." Detta sker i allmänhet genom kraftfoder. Det bör vara ett lättsmält foder, t.ex. expanderad pellets eller müsli med poppad majs. Brist på energi och näringsämnen som mineraler och vitaminer i foderstaten utmärgla inte bara hästen, utan gör den även snabbt trött. Det har ingen arbetslust och är slö och kan inte bygga upp sin kondition, om det finns en brist i kosten. Den första varningen är en glanslös och tråkig päls, om det saknas olika näringsämnen. "En obalans i näringsämnen visar sig snabbt i den fysiska sammansättningen, så efterfrågan bör alltid analyseras noga, eftersom en häst behöver en daglig leverans av alla viktiga näringsämnen, vitaminer och omättade fettsyror, säger Hinnen. Om intaget av kraftfoder ökas, skall grovfoder delen också ökas och helst skall kvaliteten i detta undersökas. Hinnen tillägger: "Ofta sägs det, att ensilage skall ges i mindre givor än hö. Det är inte sant, ensilage innehåller mer vatten. Så när man normalt utfodrar med 7 kg hö, kan detta jämföras med energiinnehållet i 8-9 kg ensilage....

Foderexpert Vincent Hinnen har slutligen dessa råd:
I samtliga fall skall kraftfoder fördelas på flera måltider per dag. Alla ändringar i foderstaten måste förändras långsamt och gradvis.

Som grundläggande behov för en 600 kg ridhäst som dagligen arbetar 45 min och tävlas 2-3 gånger i månaden, rekommenderas dagligen minst 7 kg hö eller 9 kg ensilage, plus 3 kg helfoder (Pavo All Sports eller Pavo SportsFit). Alternativt byta ut 1 kg kraftfoder med 1 kg Slobber Mash (speciellt under hård träning).

För en ponny på 440 kg i samma arbete, rekommenderar vi 5 kg hö eller 7 kg ensilage, 2 kg helfoder (Pavo All Sports el. Pavo SportsFit). På båda fördelas kraftfodret på minst 3 måltider.


Pavo AllSports

Tävlingsfoder för alla discipliner

Pavo BiotinForte

För starka och friska hovar

Pavo HealthBoost

Den kraftfulla kuren för alla hästar

Pavo MultiVit15

Det kompletta vitamintillskottet