Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Om snabb och långsam energi

Information om snabb och långsam energi och muskeltyper och hur det påverkar hästar

Inom dressyren handlar det om, tålamod och uthållighet. På hoppbanan är det andra saker som behövs, eftersom det är explosiv energi du främst vill ha då hopphästen har en kort tid på sig att prestera på max. Men vad är det exakt?

En häst har 3 olika muskeltyper: Typ 1, Typ 2 a och Typ 2 b.

Man brukar dela in hästens muskelfibrer i två olika kategorier, typ-1 fibrer och typ-2 fibrer. Dessa har olika utseenden och karaktärer. Alla muskler innehåller en blandning av dessa fibertyper, de ligger huller om buller och hästen kan ha mer eller mindre av en viss typ.

Hur själva muskelfibersammansättningen ser ut bestäms av hästens arvsanlag, men det går att träna för att få mer av en typ av fibrer. Det gäller att träna riktigt hårt för att det ska ske en förändring, och förändringen stannar endast kvar så länge som träningen idkas.

Typ 1 är muskelfibrer som har lätt för uthålligt arbete. Det är dessa som gör att hästen blir uthållig och kan hålla på med en aktivitet under en längre period. Vid träning ökar muskelcellernas tvärsnittsyta eftersom fler myofibriller byggs in.

T yp 2 är muskelfibrer som har lätt för explosivt arbete.  Dessa kan utveckla mer kraft än typ-1 men kan bara bedrivas med viss uthållighet. Typ-2 fibrer har en större tvärsnittsyta än de långsamma fibrerna, även utan träning.

Typ 2 är typ 1 fibrernas raka motsats. De arbetar i princip utan tillgång på syre (anaerobt). De reagerar snabbt, har bred diameter och är därför explosiva men uthålligheten är kort. 

 

De två viktigaste energikällorna är olja/fett och socker/stärkelse. 

Stärkelse är en anslutning av många sockermolekyler som fråntas vätska och pressas ihop. 

Socker är enkla molekyler som lätt kan brytas ner.  Socker är därför snabbt tillgänglig för musklerna att ta upp. 

Vid förbränning av glukos frigörs avfallsprodukter, som återigen måste neutraliseras (av selen och vitamin E). 

Olja/fett har följande egenskaper:

För uthållighets discipliner, exempelvis dressyr, är detta nödvändigt och det är därför som du bör använda foder med relativt hög halt av olja i. Det ger en hög energi och din häst kan arbeta länge. Det bästa bränslet för de snabbt sammandragande musklerna är socker/stärkelse. Därför är mycket foder med relativt hög halt av socker och stärkelse väl lämpad för explosiva sporter såsom hoppning och travsport. Det är förnuftigt att ge när hästen arbetar och liksom idrottare har sporthästen ett socker behov, men för mycket socker skapar oordning i kroppen och kan leda till glukosintolerans och/eller insulinresistens, även känd som diabetes hos människor. 

Man hör alltid att hästar blir heta och galna av havre. Havre innehåller mycket stärkelse: den förvandlas till socker, som är snabbt tillgängligt för de snabbt arbetande musklerna. Hur kan det komma sig att vissa hästar blir väldigt heta och ändrar beteende av väldigt lite havre? 

Socker/stärkelse ligger bakom produktionen av ämnet serotonin, genom en snabb ökning i blodsockernivån. Serotonin är också känd som "lyckohormonet", detta gäller även för oss människor när vi t.ex. äter mycket choklad. Vi kallar det lyckohormon, eftersom det får oss att känna som om vi kan erövra hela världen - på kort tid. Hos hästar verkar det på samma sätt. Havre stimulerar produktionen av serotonin och få din häst att känna sig full av energi. Reaktion på socker är dock individuell. Det är inte alla hästar reagerar lika starkt. Svarar din häst mycket på havre så bör man ge Pavo Nature's Best eller Pavo Condition som är mycket lämplig för din heta häst. De är 100% havrefria. 


Pavo EnergyControl

Förstklassigt tävlingsfoder för lång uthållighet

Pavo Performance

Sportfoder för den högsta prestationsnivån

Pavo TopSport

Proteinrik müslitopping för sporthästar

Pavo Triple P

Sportmüsli för explosiv energi