Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Smidiga muskler med vitamin E och Selen

Om du själv är en aktiv idrottare så vet du hur viktigt det är med vitamin E och selen för musklernas funktioner. Men varför, och vad är det exakt som händer i musklerna?

Under arbete produceras slaggprodukter i musklerna. Slaggprodukterna består utav:

  • Fria radikaler
  • Peroxider

Dessa slaggprodukter i musklerna oskadliggörs och ”neutraliseras” av vitamin E och selen. De fria radikalerna neutraliseras direkt av vitamin E. Peroxider blir indirekt (via ett annat ämne) kompenserat av selen. E-vitamin och selen är antioxidanter, som medverkar till att minimera muskelskador och överansträngning som uppstår vid mjölksyra i muskelvävnaden och tar alltså bort de fria radikalerna i musklerna.

E-vitamin har hästen ett stort behov utav medan selen behövs det bara en ytterst liten mängd av (eftersom selen är ett spårelement, är behovet ytterst litet). Det är viktigt att känna till att skillnaden mellan den optimala mängden och för mycket, är mycket liten. Behovet är litet och för mycket är direkt skadligt och farligt för din häst.

En liten överdosering av E-vitamin gör ingen skada. Selen är viktigt och framförallt i rätt mängd. Det är därför sport och avelsfoder ifrån Pavo innehåller organiskt bundet selen( med organiskt bundet, menas att det är bundet till ett annat ämne, exempelvis protein, som sörjer för att upptaget av den angivna mängden varken blir mer eller mindre).
 


Pavo Eplus

För smidiga muskler

Pavo Performance

Sportfoder för den högsta prestationsnivån

Pavo SportsFit

Sportmüsli för alla discipliner