Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Fibrer innan bete

Minska de negativa effekterna av vårgräset genom att utfodra med Pavo SpeediBeet innan du släpper ut din häst på bete.

På våren kan gräset innehålla höga halter av socker, fruktan. Genomsnittligt är det ungefär 17-20%, till som högst 30%, av torrsubstansen som innehåller fruktan. Pavo SpeediBeet har ett mycket lågt sockerinnehåll om ca. 5%. Den har också en mycket högre fiberhalt än vårgräset.

För hästar som lider av fång, utgör dagens första måltid den största risken. Under den första timmen äter en häst den största mängden gräs per tidsenhet. När magen fylls äter hästen långsammare. Därför medför intaget under den första timmen proportionellt den högsta risken för att hästen överbelastar tarmen med socker, särskilt med fruktan.

Uppblött Pavo SpeediBeet innehåller per gram mer fibrer (cellulosa , hemicellulosa och pektin) än färskt vårgräs. Genom att erbjuda din häst en god måltid (1,5 - 2kg SpeediBeet i blöt form) innan du tar ut hästen till hagen, kan du minska intaget och hastigheten av gräs i hagen. Hastigheten minskar för att maten passerar genom tarmen långsammare och ger tunntarmen mer tid att absorbera de sockerarter som tas in. Detta minskar risken för obalans i tarmen, eftersom störningar uppstår när osmält socker/stärkelse passerar för snabbt genom tarmarna.

Dr Tom ShurlockPavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa