Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Fång

Vad är fång och hur kan du förhindra det?
 
Fång är en inflammation inne i hoven. Hovbenet är bundet till hoven genom två senor och en inflammation kan förstöra ledbanden. Hovbenet lossnar från väggarna och börjar rotera, eller kollapsar ner till. Detta tillstånd är mcyket smärtsamt alla hästar överlever inte det.

Inflammation går hand i hand med ökad temperatur och svullnad, tills att den tjocka hovväggen inte rymmer mer svullnad. Detta ger hästen eller ponnyn stor smärta. En snabb undersökning av din veterinär och korrekt ingripande kan bota denna sjukdom.

När gräset innehåller mycket fukt, rör sig gräset snabbt genom hästens tunntarm och socker och kolhydrater hinner inte bytas ner. Det är där problemen börjar. Tjocktarmen innehåller olika typer av bakterier som lever tillsammans i harmoni. När fodret plötsligt förändras, störs mag- och tarmbalans. Vissa bakterier börjar producera gaser. Detta orsakar gaskolik. Andra bakterier dör och förmultnar. Detta förfall är skadlig och giftig. Giftet finns i blodet efter absorption genom tarmväggen och sprider sig till över hela hästen/ponnyns kropp. I hoven skapar dessa giftiga ämnen en inflammation som förstöra de ligament och senor som håller ihop hoven. Hovbenet kan sedan rotera och gå ner genom hoven. Det är mycket smärtsamt tillstånd för häst eller ponny. Om det gått så långt så finns det inget botemedel.

Fruktan är orsaken till alla problem.
Under lång tid trodde man att den höga halten av protein i gräset orsakar gaskolik och fång. Men idag vet vi att det inte är protein utan fruktan, en typ av socker, som orsakade problemen. Speciellt på våren är det ofta "fruktanlarm". I artikeln "Socker ger fång" finns mer detaljerad information.

Förhindra fång
 
  • Gör övergången från stall till bete så försiktigt som möjligt. Börja med att ta ut hästarna på bete en halv timme per dag och utöka tiden allt eftersom.
  • Inledningsvis, se till att inga hästar betar på morgonen när fruktanhalten är högre i gräset (speciellt när det har varit kallt på natten).
  • Ge hästen grovfoder på morgonen i stallet så att du minskar hästens hunger. Resultatet blir att hästen kommer äta gräset långsammare och gräset passerar där med långsammare genom tunntarmen.
  • Justera mängden kraftfoder när du börjar låta den gå i gräshage.
  • Avgränsa hagen eller flytta stängslingen om det behövs, någon meter varje dag, så ger du hästen lagom tillgång på gräs.

Vilket foder passar? 

Pavo SpeediBeet innehåller ingen stärkelse och mycket lite socker (endast 5%). Huvudsakligen innehåller SpeediBeet massor av goda fibrer Pektin. Pektinet ökar tillväxten av goda bakterier i magen och tarmen vilket neutralisrera syra och höjer ph-värdet till en nivå som motverkar fång; det är av den anledningen som Pavo SpeediBeet är idealfodret att ge till hästar och ponnys som är fångbenägna och eller lider av magsår.

SpeediBeet är bra att ge i förebyggande syfte om hästen är fångkänslig. SpeediBeet är även bra för att förebygga magsår eftersom syrabildningen i mage och tarm ökar i takt med ett ökat intag av spannmål neutraliseras av SpeediBeet

Faktum är att hästen producerar mindre mjölksyra i magen under matsmältningen av SpeediBeet än när hästen äter vanligt hö. 

Pavo Care4Life är ett komplett spannmålsfritt kraftfoder baserat på 11st örter, pre- och probiotika samt extra tillsatt proetin och kollagen. Mycket lågt socker och stärkelseinnehåll vilket passar fånghästar och alla typer av känsliga hästar.


 

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo SummerFit

Vitamin- och mineraltillskott i brikettform

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®