Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Fång

Vad är fång och hur kan du förhindra det?
 
Fång är en inflammation inne i hoven. Hovbenet är bundet till hoven genom två senor. Inflammation kan förstöra ledbanden. Hovbenet lossnar från väggarna och börjar rotera, eller kollapsar ner till. Inte alla hästar överleva detta tillstånd.
Inflammation går hand i hand med ökad temperatur och svullnad, tills att den tjocka hovväggen inte rymmer mer svullnad. Detta ger hästen eller ponnyn stor smärta. En snabb undersökning av din veterinär och korrekt ingripande kan bota denna sjukdom.


När gräset innehåller mycket fukt, rör sig gräset snabbt genom hästens tunntarm och socker och kolhydrater hinner inte bytas ner. Det är där problemen börjar. Tjocktarmen innehåller olika typer av bakterier som lever tillsammans i harmoni. När fodret plötsligt förändras, störs mag- och tarmbalans. Vissa bakterier börjar producera gaser. Detta orsakar gaskolik. Andra bakterier dör och förmultnar. Detta förfall är skadlig och giftig. Giftet finns i blodet efter absorption genom tarmväggen och sprider sig till över hela hästen/ponnyns kropp. I hoven skapar dessa giftiga ämnen en inflammation som förstöra de ligament och senor som håller ihop hoven. Hovbenet kan sedan rotera och gå ner genom hoven. Det är mycket smärtsamt tillstånd för häst eller ponny. Om det gått så långt så finns det inget botemedel.

Fruktan är orsaken till alla problem.
Under lång tid trodde man att den höga halten av protein i gräset orsakar gaskolik och fång. Men idag vet vi att det inte är protein utan fruktan, en typ av socker, som orsakade problemen. Speciellt på våren är det ofta "fruktan larm". I artikeln "Socker ger fång" ger mer detaljerad information.

Förhindra fång
 
  • Göra övergången från stall till bete så försiktig som möjligt. Börja med att ta ut hästarna på bete en halv timme per dag och utöka tiden allt efter som.
  • Inledningsvis ser man till att inga hästar betar på morgonen när fruktanhalten är högre i gräset (speciellt när det har varit kallt på natten).
  • Ge hästen grovfoder på morgonen i stallet, så att du minskar hästens hunger. Resultatet blir att hästen kommer äta gräset långsammare och gräset passerar där med långsammare genom tunntarmen.
  • Justera mängden koncentrat foder när du börjar låta den gå i gräshage.
  • Avgränsa hagen eller flytta stängslingen om det behövs, någon meter varje dag, så ger du hästen lagom tillgång på gräs.

 


 

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®