Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Från stallet ut i det första vårgräset

När våren är här är det dags att börja vänja hästarna vid gräs. Det är en härlig tid vi går till mötes, men det är några saker du skall vara uppmärksam på. Vi ger ett par råd på vägen.


Våren
När vårsolen skiner igen så börjar gräset att växa och vi vill gärna låta hästarna gå ute och beta i gräshagarna. Självklart är frisk luft och motion mycket sunt men dessvärre är det inte helt riskfritt att gå över från kontrollerad utfodring i stall till fritt bete i hagen. De mest allvarliga och största problemen är fång och fetma.

Lagom mängd gräs
En ponny på 350 kg med obegränsad tillgång på gräs äter omkring 50 kg gräs per dag vilket kan motsvara runt 300% av sitt proteinbehov. Vid lätt arbete  (2-3 gånger om dagen) och vid fri tillgång på gräs tillförs ca. 1,5 gånger mer energi än ponnyns dagliga behov. Det är olika från individ till individ hur mycket extra energi som kan leda till övervikt och fetma.

Allt för mycket socker (speciellt i de nya vårgräset) kan vara farligt för hästen och orsaka fång. Framför allt ponnyer och hästar som är överviktiga löper större risk att drabbas av fång då de plötsligt kommer ut i hagen och får fri tillgång till det fruktiga vårgräset.

Efter ca 5 timmar med fri tillgång på friskt sommargräs har en ponny fått i sig sitt dagliga behov av protein och energi. Därför är bra att begränsa tillgången på bete och ge tillskott av vitaminer och mineraler. Se till din häst varje dag och justera efter behov så att din häst eller ponny inte blir för tjock. 

Tips från Pavos foderexpert/ingenjör, Vincent Hinnen:

  1. Låt din häst långsamt vänja sig vid det friska gräset ute så förhindrar du följdproblem som ex. kolik.
  2. Ge din häst hö eler halm om din häst går flera timmar utan bete. Om den bara går på gräs 4-5 timmar eller inte har något annat att tugga på resten av tiden så skapar det andra problem med dåliga vanor och magproblem. Hästen är av naturen van att tugga mycket, fördelat över hela dygnet.
  3. Även om din häst till synes ser ut att må bra så behöver den även tillskott av vitaminer och mineraler och spårämnen efter som gräset inte till godo ser det fulla behovet. Använd exempelvis: Pavo Vital eller Pavo DailyFit

Glöm inte mineralerna
Hästar som går ute och betar gräs får nog med både energi, protein och fibrer men gräset innehåller dessvärre inte alla viktiga mineraler, vitaminer och spårämnen. Pavo har därför tagit fram en produkt speciellt för denna situation, Pavo DailyFit Du kan också ge 100 gram av tillskottet Pavo Vital som ger samma effekt.

Enkel och smidig utfodring
Med endast en kaka Pavo DailyFit tillgodoser ser du hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Med Pavo DailyFit blir hästen varken för fet, het eller får för mycket protein eller energi. Ett paket om 5kg innehåller 30 välsmakande Pavo DailyFit bricketter. För ponny räcker det med en halv brickett per dag. Pavo DailyFit kan också köpas i storpack om 90 bricketter och sälj under namnet Pavo DailyFit XL.


Pavo DailyFit

Vitamin- och mineralbrikett med blommor och örter

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®