Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Häst som äter sand eller jord

Ibland äter hästar sand eller jord på grund av tristess eller för att de inte får tillräckligt med gräs eller hö. I sällsynta fall är det på grund av att de har mineralbrist eller möjligen på grund av ett sämre immunförsvar eller vid pälsfällning. Ibland äter hästen sand eller jord då gräset ute i hagen är så kort att hästen äter rötterna och ibland härmar de helt enkelt andra hästar i hagen.

Vad kan du göra?

Du kan förhindra det genom att inte låta hästen gå i avbetade hagar. När du låter hästen gå ut i en hage utan gräs bör du samtidigt lägga ut hö. På så vis kan hästen småäta hela tiden och frestas inte att äta sand bara för att den är uttråkad. Om din häst lätt blir för tjock, så kan du försöka ge hästen hö med långa stjälkar. Det ger effekten av att den fyller magen, men tillför inte för mycket näring. För att kontrollera om din häst äter sand, kan du utföra ett test några gånger om året. Lös upp 5-6 hästgödsel i en spann, eller plastpåse och låt det stå ett tag. Om det bildas en tesked med sand i bottnen, föreligger en stor risk att din häst kan drabbas av sandkolik.

I det fallet du är osäker - kontakta en veterinär. 

Tillförseln av speciellt foder till den dagliga fodergivan för att främja nedbrytningen och ge ett skyddande lager i tarmen och förhindra att sand ansamlingar och hjälpa till att avlägsna det från tarmen kan vara en god idé.

Hästar som äter avföring

Det är normalt att föl äter avföring och det finns en orsak till det. Genom att äta avföring får de i sig mikroorganismer som är nödvändiga för tarmfloran.

När vuxna hästar gör det kan det ha många olika anledningar. Hästar äter oftast avföring då de saknar stråfoder (det finns inget annat att äta) eller p.g.a. tristess. Det är inte normalt och ett problem som måste lösas.

Vad kan du göra?

Gräs, hö eller ensilage är viktigt för din häst. Var alltid säker på att din häst får rikliga mängder av stråfoder under loppet av dagen. I fall din häst går i paddock eller hage utan gräs är det viktigt att du ger extra hö eller ensilage. Om din häst lätt blir tjock, kan du använda hö med långa stjälkar. Det har växt längre och innehåller mindre energi och protein. På detta sätt kan du stilla din hästs hunger, utan att den lägger på sig för mycket.