Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Häst som äter sin egen svans

Fråga till Pavo GroomingTeam©:

Jag har en 3 års Valack som biter på allt. Det värsta är att han började äta sin egen svans. Han började för 6 månader sedan bete sig på det sättet. Har ni någon erfarenhet av detta och eventuellt några idéer vad man kan göra? Kan det förändras? Kan det hjälpa att binda hans svans bandage varje natt eller har ni annat förslag?

Jag provade att smörja svansen i bit-stop, men det hjälpte inte. Därför använder jag nu Sambal (chili) och det verkar fungerar. Jag har även kontrollerat hans tänder och det visade sig att han hade en lös tand, som tandläkaren nu har tagit bort.
Han får hö 3 gånger och kraftfoder 2 gånger dagligen. Nu har det gått ett halvår och han börjar nu sakta igen. Så nu är det inte mycket kvar av hans fina svans. Har ni någon erfarenhet av detta och eventuellt några idéer vad jag kan göra? Kan det förändras? Kan det hjälpa att binda hans svans bandage varje natt eller har ni en annan lösning?
 


Svar från Beteendevetare Machteld van Dierendonck, Pavo GroomingTeam©:

Det är svårt att bedöma varför din häst äter sin svans, eftersom jag inte kan bedöma situationen. Här är några förslag på vad orsaken kan vara:
De vanligaste orsakerna är parasiter eller för att det saknas något i hans kost. Denna dåliga vana att han äter sin egna svans, kan betyda att han saknar något mycket nödvändigt annars skulle han inte göra det.
Att använda Sambal eller bit-stop är inget annat än symtomatisk behandling. Om din häst gör något konstigt måste man först utreda orsaken, och därefter varför och hur du kan hjälpa det. Låt oss titta på de naturliga orsaken till problemet, och inte bara bekämpa den med ont.
Lyckligtvis får han hö 3 gånger dagligen, men står han på halm eller spån? Det behöver inte alltid vara en brist på näringsämnen (mineraler, vitaminer och spårämnen).Detta kan bero på brist på fibrer, vilket gör att hans inälvor inte stimuleras tillräckligt. Därför kommer han att försöka äta allt han kan få, så han täckt sina behov. Om han får relativt lite hö eller gräs och eventuellt samtidigt står på spån, kan han sakna fibrer.


Hästar i det vilda äter hår från svansen när de angrips av parasiter (maskar) och för att minska dem. Det har visat sig att dra i håret helt enkelt får med maskarna ut.