Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Hästar som är för tjocka

Hjälp, är min häst för tjock!
Du tränar din häst seriöst och regelbundet, din häst får inte ha för mycket kraftfoder och ändå har den lite för mycket på den goda sidan. Att genomföra en strikt diet verkar vara det enda alternativet, men det är definitivt inte den bästa lösningen för att få din häst att gå ner i vikt. Så vad är bästa lösningen?

Göra och inte göra

Gör:

 • Fortsätt att ge tillräckligt med grovfoder
 • Låt din häst röra på sig så mycket som möjligt
 • Var kreativ: tänka ut sätt så att din häst tillbringa så mycket tid med sin mat som möjligt.
 • Kombinera fodret med lite grovfoder, så att det tar längre tid för hästen att äta.
 • Använd grovt hö.
 • Fördela stråfodret över så många måltider som möjligt under dagen.
 • Begränsa betet i områden med nytt gräs på sommaren eller erbjuder begränsat bete.
 • Använda vitaminer och mineralbriketter i stället för ett kraftfoder
 • Utfodra med låg energi kraftfoder, så som Pavo Nature´s Best.
 • Gör en plan och håll den!

Gör inte:

 • Ge inte din häst mer än två typer av koncentrat (men massor av små portioner grovfoder).
 • Låt inte hästen få obegränsad tillgång till gräs.
 • Minska inte mängden grovfoder.

Det viktiga är att ge massor av grovfoder och mycket motion. Hästens matsmältningssystem fungerar bättre om det är helt fylld med fiberrika material. Gasbubblor som genereras genom jäsning, transporteras ner genom tarmkanalen av den fiberrika kosten. Gasbubblor i nästan tömda tarmar kan orsaka allvarlig gaskolik.

Uppstallade hästar får endast små mängder av grovfoder och utvecklar ofta dåliga vanor i stallet så som krubb- bitning, sväljer luft och vävning. I de vilda lever hästarna i flockar, betar och röra sig i upp till ca 16 timmar per dag. Dåliga vanor kan lätt uppstå när man begränsar hästens naturliga behov.

Till skillnad från människor producera saliv hela tiden på dygnet så producerar hästar endast saliv när de tuggar. Saliven neutraliserar magsyra, så ingen tuggtid inget saliv, detta ger magsyran möjlighet att utveckla sår i magsäckens invändiga membran. Dessa sår är smärtsamma och för att kompensera hästen börjar med att snappa luft eller krubb- bitning för att producera saliv.

Motion förbrukar energi. Det enda sättet din häst att göra av  med mer energi, är att du tränar den mycket. En gräsmage försvinner snabbt om du tränar din häst intensivt i 20 minuter/dag.

Var försiktig med hyperlipidemi
Hyperlipidemi eller andra kostrelaterade sjukdomar förekommer ofta i de mindre häst och ponny raserna. Detta kan inträffa när din häst förlorar vikt snabbt. När en häst inte får tillräckligt näring börjar de ta från sina egna fettreserver. Det kan störa metabolismen och frigöra fettämnen i blodet. Om så är fallet kommer din häst eller ponny sluta äta och dricka och det är naturligtvis mycket farligt.

Var kreativ
Hur kan du garantera att din häst får tillräckligt med grovfoder fördelat över hela dagen, tuggar tillräckligt och fortfarande håller den optimala vikten så att den inte tar upp mer än den har behov av? Använd hö med grova och sega strån/stjälkar.Om du kan välja, så ta detta hö över finare hö. Hö med sega stjälkar har ett lägre fodervärde. Även hö från 2a och 3e skörden har ett lägre fodervärde än hö från första skörden. Torkat wrap eller hö är också att föredra. Ju torrare höt är, desto lägre är fodervärdet. Att hästen äter lite halm är inte skadligt, tvärtom är det bra mot tristess.


Många små portioner hö under hela dagen

Undvik perioder som är längre än 8 timmar mellan måltiderna. Ge grovfoder sent på kvällen, så hästen är aktiverad hela natten. Om du inte kan göra detta själv, försök få andra att ta "nattskiftet". Du kan också fördela grovfodret i 2 eller fler krubbor/hinkar eller hönät, så det tar hästen längre tid att äta. En annan bra idé är att sätta 2 hönät inuti varandra så att hålen blir mindre och hästen får mindre tuggor per gång.

Under sommaren: Begränsat bete
Fritt intag av gräs kan vara den största orsaken till att din häst blir för tjock. Stäng inte din häst ute på gräs. Ge inte din häst tillgång till hela hagen, men ett litet område där det kan gå hela dagen.

Begränsat kraftfoder
Använd foder med lågt energiinnehåll som Pavo Nature's Best (utan havre, låg protein- och sockerinnehåll). Blanda alltid kraftfodret med lite fibrer, lusern, hackat hö, och morötter för att förlänga hästens middagstid. Här kan ni med fördel använda Pavo Daily+ som just förlänger tugg tiden för hästarna

Som sista utväg kan du helt sluta använda kraft foder, men glöm inte vitaminerna och mineralerna. En Pavo SummerFit brikett dagligen är tillräckligt för att täcka detta behov.

En lat, tjock häst, vad gör man?
En överviktig häst är ibland också lat. Oftast ges mer kraftfoder till dessa hästar med hopp om att detta skall ge dem mer energi. Det fungerar bara inte. Den bästa lösningen är att motionera hästen mera och skära ner mer och mer på kraftfodret.

Ett annat alternativ är att ersätta kraftfodret med havre och ett mineral- + vitamin- tillskott.

Havre ger ofta en boost, men vara noga med att inte öka det totala energiintaget.

Gör en plan!
Utarbeta en plan för utfodring och träningsprogram och hålla fast vid det.

 • Nyckeln är mycket motion, men också regelbunden motion.
 • Ta en bild på din häst innan du startar programmet och göra en logg över vad du har gjort med hästen.
 • Var konsekvent och tålmodig. Gå ner i vikt är en process som tar flera månader, inte veckor.
 • Det är ett faktum att feta hästar kommer att nå sin toppform snabbare med 1 timmes arbete varje dag.

Hyperlipidemi eller foder-relaterade sjukdomar
Små ponnyer och tåliga raser är kända för att snabbt bli feta. Du vill inte att din ponny ska bli för tjock, innan en show eller ett championat. Många hästägare sätta sina djur på en diet bara några veckor innan dessa event. Detta kan orsaka problem: Plötsligt kommer ponny med en annars normal aptit att både sluta äta och dricka vatten.
Snabba åtgärder måste vidtas annars leder detta problem till ett olyckligt slut ...

Vad är hyperlipidemi?
Hyperlipidemi eller andra kostrelaterade sjukdomar kan uppstå om hästar eller ponnyer mycket snabbt går ner i vikt. Djuret får för lite näring och börjar konsumera sina egna fettreserver. På grund av detta störs ämnesomsättning och resulterar i att för mycket fett-ämnen kommer ut i blodet. Det kommer leda till att din ponny slutar äta och dricka. De kan mycket väl sätta igång vattenkoppen eller peta mulen i vattnet, men de dricker inte och rensar bara munnen. Det är det som gör denna sjukdom så farligt, då hästen varken dricker eller äter gör det mycket värre.

Normal skäl för snabb viktminskning:
Att sätta ett överviktigt sto, som är dräktigt eller har ett föl på diet. - Under denna period skall stoet använda mer energi - aldrig mindre.
Plötslig och intensivt arbete. - Den plötsliga början av intensiv träning av en tjockt ponny som inte är vana att arbeta.
En radikal förändring av foder för ponnyer som skall till show eller championat.
Vad man gör när hyperlipidemi dyker upp?
När en häst eller ponny slutar äta och dricka utan någon särskild anledning, skall veterinären alltid kontaktas. Hyperlipidemi kan vara dödlig om det inte görs något direkt. De sjuka djuret ska ha medicin och sondmatas om den inte äter och dricker själv. Glöm inte att avvikelse från kosten också kan ha andra orsaker.

Hur undviker du hyperlipidemi?
När en häst eller ponny har problem med vikten, så se alltid till att viktminskning är gradvis och långsam.

Sätt inte ett dräktigt sto på diet. Stoet bör redan ha haft rätt vikt innan den blir dräktig. Från 9 månadens dräktighet och upp till och inklusive 4 månader av digivning skall ett sto få samma mängd mat som om hon hade haft den rätta vikten, även om stoet är för tjockt.

 


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo Liga

Kraftfoder för islandshästar och andra lättfödda hästraser

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo SummerFit

Vitamin- och mineraltillskott i brikettform