Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Hästar som är för tunna

Hjälp min häst är för tunn!

Många hästar går ner i vikt på vintern, det kan bero på mask, infektion, tandproblem, stress eller smärta. Du skall kontakta din veterinär om din häst tappar vikt snabbt. Oftast beror viktminskningen på felaktig utfodring av hästen. Om du har en frisk häst som har svårt att lägga på sig så se först var hästen är tunn innan du justerar fodergivan. Generellt finns det två områden där din häst kan verka för tunn. Dessa områden kan påverkas olika beroende på utfodring. 

  1. Överlinjen
  2. Flankerna - (hästens sidor) 

Vad kan du göra för att förbättra överlinjen?
Överlinjen inkluderar nacke, skuldrorna, höften, revbenen och bakpartiet. Detta är områden där det är lätt för hästen att lagra fett. Fördelningen av fett är aldrig identiska, så det är möjligt att höfterna är tunna medan halsen fortfarande ser bra. Viktminskning i överlinjen betyder att hästen redan har använt sina reserver under en tid vilket innebär att vid något tillfälle har din häst saknat tillräckligt med energi och protein i sitt foder. Du behöver komplettera med en ökad mängd energi i fodret. Om musklerna är också har minskat är det viktigt att kontrollera innehållet av protein eftersom det troligtvis är för lågt. 

Gör en analys av ditt grovfoder för att få reda på näringsinnehåller och om det saknas protein och/eller energi

Kom ihåg att minst 60 % av hästens foderstat består av grovfoder vilket innebär att grovfodret har en stor inverkan på hur din häst ser ut. Var uppmärksam och ta reda på fodervärdet och kvaliteten på ditt grovfoder. Om du har en analys på ditt grovfoder så vet du exakt vad du ger din häst och hur du får det optimala förhållandet med din kraftfoder. Det är alltid att föredra en god kvalitet och ett balanserat grovfoder än att öka mängden av ditt kraftfoder!

Många tror att hösilage har en högre halt av protein men nu för tiden, men hösilage har liknande näringsvärden som finns i hö (mätt som torrsubstans), det är bara vattenhalten som är annorlunda. Du måste generallt ge mer hösilage än hö eftersom det innehåller en större mängd vatten.

Byt foder för mer protein och energi
Ge inte mer foder, prova att byta ett annat foder. Byt ut din nuvarande fodergiva till ett foder som innehåller mer energi och protein, men som samtidigt fortfarande är lätt för hästen att smälta.

  • För att förbättra överlinjen (när hästen är musklad): Lägg till Pavo FibreBeet eller Pavo Energy Control
  • För att öka överlinjen och samtidigt ge mer muskler, medan hästen göra samma jobb: Extra behov av protein av hög kvalitet: Tillsätt Pavo Podo Grow eller Pavo 18Plus i foderstaten, eller toppa foderstaten med Pavo TopSport

Ge inte mer än 1 kg. per. 100 kg kroppsvikt, alltås en häst som väger 600 kg (ca 162 cm i höjd i manken) ska inte få mer än max 6 kg kraftfoder per dag, fördelade på minst 3 måltider. Kroppen kan inte omsätta mer kraftfoder och det mycket kan orsaka allvarliga magproblem.

Vad kan du göra om sidorna på din häst är för markerade?
Bukens rundhet bestäms i regel av tarmarna/inälvorna. Här samlas fibrerna från grovfodret upp. Så en häst med markerad sidor har en minskad volym i mag-tarmkanalen. Om du vet detta är det lätt att hitta en lösning på det problemet: Ge mer grovfoder!

Det är mycket viktigt att känna till vikt och torrsubstanshalt i ditt grovfoder. Fodermängden bygger på torrsubstansen i grovfodret. Hösilage innehåller mer vatten än hö och ges därmed i större mängder.

För att ta reda på hur mycket du ger din häst väger du en bal med hö. De väger oftast 15-18 kg.

När du har fått ett foderråd av Pavo och vi råder dig att ge exempelvis 6 kg hö, vet du direkt att det motsvarar 1 / 3 bal. Kom ihåg att råd om 6 kg hö per dag innebär att den måste ha detta plus det gräs och halm den normalt äter.

 


Pavo 18Plus

Müsli för att hålla din äldre häst i form

Pavo EnergyControl

Förstklassigt tävlingsfoder för lång uthållighet

Pavo FibreBeet

Det bästa möjliga fodret för återhämtning

Pavo Podo®Grow

För optimal benutveckling och tillväxt

Pavo RiceBran

Topping för en vältränad och uthållig häst

Pavo TopSport

Proteinrik müslitopping för sporthästar

Pavo WeightLift

Grovfoderpellets för att stötta hästkroppens återhämtning