Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Hästen bör ha något att pilla med hela tiden

 

Det finns många olika typer av strö på marknaden, exempelvis halm, hampa, spån, flis och torv. Vilken typ använder ni och varför?
Det finns flera orsaker till att halm är vanligast i stall:

 • Halm ger ytterligare struktur i fodret
 • Förlänger tugg- tiden
 • Halm förhindrar tristess i stallet
 • Halm bryts ned snabbt och kan användas som gödsel

 

Struktur i fodret
Matsmältningssystemet hos din häst är avsedd för strukturrika grovfoder. Med struktur menas fibrer och fibrerna håller igång tarmarna. Halmen innehåller mycket lite energi och mycket struktur. Din häst måste tugga det och det förhindrar tristess.

Tugga är sunt
När hästen tuggar, produceras saliv, vilket är bra för magen och matsmältningen. Det idealiska "tuggummit"

Tristess i ladan
Studier visar att en häst på halm aktiveras och underhålls i 13 timmar om dagen. Samma häst på exempelvis spån har inget att göra efter 3 timmar, och så börja tristessen.

En "madrass" av halm är lättare att hålla ren.
Madrassen av halm förändras snabbare till kompost än t.ex. en madrass av spån. Det är också bättre som gödselmedel till dina fält. Därför är det ofta lättare att bli av med en gödsel som är uppblandat med halm istället för spån.

Om halmen inte fungerar för din häst
Det finns hästar som inte kan stå på halm. De äter allt, är allergisk mot damm eller är i riskgruppen för kolik på grund av förstoppning i tarmarna. Om din häst äter upp mycket av sin bädd bör du vara medveten om det är vete eller korn halm som hästen står på. Vetehalm är mindre smakfullt. Du kanske också hälla på tvålvatten på bottnen så kommer hästen att också avstå från att äta den.

Om din häst inte står på halm bör du ta med det i dina beräkningar på grovfodret.

Några tips:

 • Använd mera grovfoder: leta efter struktur-rika hö eller ensilage med lågt energiinnehåll. Hö från sent klippa och dåliga fält har längre stjälkar och har mindre energi. Du kan ge din häst mer av detta utan att de går upp i vikt.
   
 • Ge grovfoder ofta: Att ge en del 3 eller 4 gånger dagligen är perfekt. Ge den sista delen så sent som möjligt på natten för att hålla hästen sysselsatt hela natten.
   
 • Stick till din häst lite halm. Din häst kommer att uppskatta det och kommer att tugga på halmen länge.

Mycket viktigt: varje måltid ges grovfodret först. En halvtimme senare ger man kraftfodret. På detta sätt börjar din häst att tugga och producera saliv och tarmar blir fyllda. Genom att ge grovfoder första smälts fodret mycket bättre. Du minskar också hästens hunger, så den kommer att äta sitt kraftfoder långsammare. Du kan också blanda hästens kraftfoder med Pavo dayliPlus, så kommer den lägga ännu mera tid på sin måltid och kommer producera upp till 3 gånger mer saliv.


 


Pavo DailyPlus

Grovfoderblandning med hög fiberhalt som förlänger ättiden

Pavo HayChunks

Hälsosamt grovfoder för att hålla din häst sysselsatt i stallet eller under transport