Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Hur äter din häst?

Alla hästar har sina egna matvanor. Vissa njuter verkligen av sin mat och är ganska avslappnad när de äter. Andra sparkar i box väggarna, bara en boxgranne tittar i deras riktning. I de fall där hästen har ett besvärlig mat- vana, kommer du förmodligen vill veta orsaken till detta. Den vanligaste oönskade matvanor beskrivs nedan.

Glupskhet
Vissa hästar kastar nästan i sig maten. Det kan ha något av följande skäl. Glupskhet är en del av hästens karaktär eller hästen har utvecklat "feed anger". På grund av "feed anger" tror hästen att den måste skynda sig att äta så snabbt som möjligt, innan grannen äter allt. Glupskhet betyder dålig tuggning, lite saliv, och följaktligen matsmältningsbesvär och därmed risken för gas kolik eller kolik på grund av förstoppning i tarmarna.

Vad kan du göra för att förbättra dåliga vanor?

 • Var uppmärksam på strukturen i kraftfoder, din häst kommer att tugga bättre och längre på en müsli med mycket struktur. Med struktur menas foder med mycket fibrer så som exempelvis alfalfa(lucern) eller det urgamla spannmålet spelt. Om du föredrar pelleterat foder, ger ett 8 mm pellets mer tuggning tid än mindre pellets. Blanda foder med Pavo DailyPlus och din häst kommer att spendera 3 gånger mer tid på sina måltider.
 • Ge flera små måltider, utspridda över hela varje dag.
 • lägg några stenar (avrundade) i krubban, det kommer att hjälpa hästen att äta långsammare. Använd inte slickstenarna för detta ändamål.
 • Expanderat kraftfoder är på ett sätt mekaniskt för- tuggat, vilket gör den mer lämpad för dessa hästar. Minska risken för kolik.

Kräsna hästar
Vissa hästar är väldigt kräsen och sortera fodret. Den kan ha olika orsaker. Kanske har innehållet fodret ändrats, kvaliteten har blivit sämre eller blivit för gammalt. Naturligtvis kan det också vara din häst som bara är kräsen och inte gillar allt du ger den.


Vad kan du göra åt detta?

 • Kontrollera om fodret är i sin ordning. Är det torrt och luktar gott och fräsch? Eller är det lite klibbigt och luktar illa? Om du inte lagra foder i en tunna av eller liknande med lock, så se om det finns några lämningar från möss etc. Det smakar definitivt inte bra.
 • Välsmakande mat är mycket viktigt. Många hästar älskar foder som innehåller små mängder av melass (klicka här för artiklar om plus och minus melass).
 • Om du inte vill fodra med melass, så ge lite rivet äpple på toppen av fodret.
 • Byt inte foder för ofta för detta är inte bra för hästens matsmältningssystem. Hitta ett basfoder och lägg till alfalfa(lucern) och ge lite Slobber Mash i mellan åt.
 • Vissa hästar måste vänja sig vid smaken av en ny mat. Så fortsätt en tid och om det inte förbättras, byta till ett annan foder.

Hästar som kastar ut sin mat
Om hästen är väldigt rörig när den äter, är det ofta en indikator på att det finns problem med tänderna. Om så är fallet kan du se våta "bollar" av stråfoder i och bredvid krubban. En annan orsak kan vara smaken på maten. En del hästar har en mycket specifik smak. Du kan också ha en rastlös häst, som kastar sin mat ur krubban, eller ännu värre förstöra hela krubban.

Orsaken kan vara stressande miljöer. Kanske kommer hästen inte så bra överens med sin granne och detta kan göra den rastlös.

Vad kan du göra åt detta problem?

 • Kontrollera munnen och tänder för hakar, inflammerat tandkött eller lösa tänder.
 • Kanske skiftar din häst tänder? Om du misstänker att det finns problem med tänderna, så kontakta en veterinär och få dem att kontrollera dem.
 • Blanda ner lite alfalfa i fodret, så du får den att tugga ordentligt.
 • Ge hästen varm Slobber Mash då och då, detta älskar det flesta hästar.
 • Om hästar är rastlösa, leker och röra i fodret, skapa då en lugnare atmosfär runt den vid måltiderna. Stäng av radion, undvika folk som går förbi boxen, etc. etc.
 • Prova att flytta den till ett annat stall med en annan granne och se om det förbättrat situationen.
 • Krubban kan också vara ett problem, om den är för liten. Så se till att krubban eller foderhinken är stor nog. Hästar hatar att ät ur en liten krubba eller hink.