Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Min häst lider av magsår

Vår 18-åriga halvblod hingst har det senaste året lidit av magsår. Flera veckors behandling med GastroGard har faktiskt varit framgångsrik men behandlingen är ekonomiskt ohållbart i längden ....

När behandlingen avbryts kommer såret tillbaka. En långtidsbehandling (mer än 14 månader) med Ranitidin "Nm" har hjälpt honom, men han visar att han har problem:
kräsen (sorterar foder), tuggar allt med längre mellanrum ... Eftersom han inte längre används på grund av sina problem i sporten, matar vi honom med små mängder kraftfoder och mycket hö. Jag är intresserad av vilken typ av utfodring och vilka av dina produkter som ni skulle rekommendera mig. Han äter för närvarande "ganska mycket" hö, 3 gånger om dagen inkl. 2 kg av den havrefria müslin fördelat på tre måltider och 1 kg Han gillar också massor av halm, så han har tillgänglig i boxen.
Han är 4-6 timmar dagligen i en paddock (inget gräs), där han har hö tillgängligt. Jag skulle vara mycket glad att höra din åsikt - ja, kanske det finns möjlighet att hjälpa min häst ännu mer med riktad utfodring?

Svar: Du fodrar din häst relativt bra. Vissa förändringar kan med fördel appliceras.
Speciellt för magsårshästar bör grovfodergivan ej understiga 1,5 kg hö per 100 kg kroppsvikt som ett absolut minimum.
 

Är utbudet av hö i hagen nog? Finns det något hö kvar i paddocken efter 4-6 timmar? - Eller finns det fler hästar i hagen så att höt är borta redan efter en halvtimma? Kontrollera genom oanmälda besök! Alla tider utan grovfoder är gift för magsårshästar.
Det har visats i många studier som specifikt betande hästar nästan aldrig haft sår. Ett experiment som lämpar sig för just sommarmånaderna, låt hästen långsamt vänja vid gräset och för att sedan gå ute dag och natt eller åtminstone låta den beta dagligen 10 till 12 timmar.

Kraftfoder ska vara av lättsmält form som möjligt. De expanderade produkter från Pavo lämpar sig väl för detta. 
Målet bör vara att mata hästen med riktigt stora mängder hö och gräs, med minsta möjliga mängd av koncentrat uppdelat upp i många portioner.
SlobberMash är bra - men det räcker att ge tre gånger i veckan eller dagligen. Mashen är bra eftersom det innehåller pektin som är fibrer som rengör kroppen och binder gifter till sig själv.
Många hästägare har goda erfarenheter av att använda Pronutrin för sår. Det är lättsmält, utan biverkningar och har ofta visat sig vara användbara för magsårshästar, det relativt billigt också.

Dr Jurgen Bartz, Pavo GroomingTeam ©


Pavo DailyPlus

Grovfoderblandning med hög fiberhalt som förlänger ättiden

Pavo Ease&Excel

Innovativt sportfoder för en sund magfunktion

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa