Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Mun och tänder

 

Hästar som plötsligt och snabbt går ner i vikt, eller vars päls plötsligt blir matt och stripig, kan ha ett problem med matsmältningen. Orsaken hittar man ofta i munnen (dåliga tänder, inflammation)
 
·         Besvär vid tuggning: Hästens kindtänder blir slitna pga. de malande rörelser som hästen gör när den tuggar sitt foder. Oregelmässiga rörelser kan leda till hakar. Dessa skarpa kanter är orsaken till att hästen får sår på tungan och på insidan av kinden, därigenom får hästen smärtor vid varje tugga, och tuggar därför sämre.
 
·         Onormala tänder: Några hästar har en skev/krokig käke, så som underbett (att underkäken är längre än överkäken) eller överbett (då underkäken är kortare än överkäken) Det finns också hästar med skeva/sneda tänder, som ofta beror på ett för högt antal tänder (kindtänder, mjölktänder, som blivit kvar). Pga. det kan hästen inte mala fodret ordentligt, och kan av denna orsak inte bryta ner fodret optimalt.
 
Grundläggande för hästen är att den tuggar och därigenom producerar saliv. Hästen kan inte, så som vi kan, producera saliv utan att tugga på någonting. I magsäcken produceras det konstant magsyra, därför är det viktigt att hästen hela tiden har möjlighet att producera saliv. I annat fall finns det en överhängande risk för magsår.

Pavo 18Plus

Müsli för att hålla din äldre häst i form

Pavo SlobberMash

Varm och smaklig gröt