Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Naturliga matvanor ger en sund häst

Det sätt som hästen äter på i naturen och dess omgivning bestämmer dess beteende. Uppstallade hästar kan inte själva bestämma vad de vill på bestämda tidpunkter. Hästen kan inte bestämma när den ska äta, röra sig, sova eller interagera med andra hästar. Matvanorna hos hästar som är uppstallade skiljer sig väldigt mycket ifrån de hästar som går ute hela dagen. Hur ser hästens naturliga matvanor ut?

I naturen vandrar hästen, den söker föda och rör sig mellan 5-12 km varje dag. Medan de strövar så tar de en munfull gräs här och där. Titta på en häst i en hage så kommer du se att den går och äter samtidigt. Det är hästens naturliga ätmönster och hästarnas matsmältningssystem är designat för detta. Hästen kan inte äta stora mängder eftersom deras magar är utformade för att smälta små mängder mat, ofta.

Magen innehåller syra som förbättrar matsmältningen och tar bort skadliga ämnen. Syran produceras kontinuerligt eftersom det är nödvändigt för matsmältningen, men samtidigt kan det vara skadligt för magen. Magsyra neutraliseras av komponenter i saliv som skapas när hästen tuggar. 

I naturen äter den vilda hästen lite, hela dagen, då skapas ett konstant flöde av saliv som kommer ner till dess mage. Det ger en perfekt balans mellan magsyra och neutraliserande saliv. I naturen producerar hästen 40-60 liter saliv under en dag!

Grovfoder är ett sunt tuggummi
En viktig skillnad mellan hästar och människor är att hästen bara producerar saliv när de tuggar medan vi producerar saliv hela dagen lång. Därför är det viktigt att hästarna tuggar så länge som möjligt eftersom det resulterar i att saliven blandas med maten och gör den mer flytand så att den passerar genom matsmältningssystemet mycket lättare. Alltså, mer tuggtid innebär god matsmältning och minskar risken för matsmältningsproblem som kolik, magsår m.m.

Hur kan du stimulera en häst att tugga mera och längre? Tuggtiden beror främst på strukturen i fodret samt volymen. Jämför strukturrika foder, såsom hö och ensilage med kraftfoder. När hästen äter 1 kg hö måste den tugga ca 40 minuter, medan 1 kg kraftfoder tar bara 10 minuter. Det innebär att hästen producerar 3-4 gånger så mycket saliv med grovfoder gentemot kraftfoder.

Utfodring i stall
Hästar som inte tuggar tillräckligt får för lite saliv och därmed för mycket syra i magsäcken. Syran angriper magen och tarmväggarna och ger magsår. Dessa magsår är mycket smärtsamma för hästen som därför kommer att försöka producera saliv. Ett sätt är genom att svälja luften. Hur undviker man detta problem? Stimulera hästen till att tugga mer genom att blanda grovfodret (eller 2 nävar Pavo dailyPlus) i kraftfodret.

Vinterhagar
På vintern går hästen ibland ut i hagar utan gräs. För hästen ser det ut som en sandig sandbana med staket. Det finns ingenting att göra och äta förutom stängslet själv. Lägg ut grovfoder i olika högar och då kommer du direkt se att din häst går runt och äter. Det är ett mycket bättre och ett naturligare beteende än att äta av staketet!

Bädden
Studier visar att en häst på spån är uttråkad efter 2 timmar. Med halm förlängs denna tidpunkt till 13 timmar, då hästen äter, letar och leker med halmen. Halm är alltså mycket bättre för hästar som står mycket i sina boxar. Vissa hästar äter sin bädd tills det inte finns någonting kvar, i dessa fall kan du prova ett annat strö, men du skall ge samma mängd grovfoder för att hålla din häst upptagen.


Längre tuggtid med kraftfoder
Du kan också förlänga tuggtiden när kraftfodret utfodras. Struktur och mängd tvingar en häst att tugga längre. Det är därför Pavo Nature's Best har utvecklats. Denna müsli innehåller ytterligare struktur på grund av hackad alfalfa, spelt (inklusive dess skal) och poppad majs. Poppade grödor ökar volymen per kg med en faktor av två. Med denna kombination ökar din hästs tuggtid dubbelt jämfört med andra standard kraftfoder.

Blanda också gärna ner 1-2 nävar med DailyPlus i kraftfodret för att öka tuggtiden och salivproduktionen. 
 


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo DailyPlus

Grovfoderblandning med hög fiberhalt som förlänger ättiden

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll