Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Näringsämnen

Olika näringsämnen i kosten påverkar din hästs hälsa. Såväl grovfoder som kraftfoder innehåller näringsämnen som ger energi och under uppväxten är mycket nödvändigt för att utveckla och underhålla kroppen. Grovfoder består av kolhydrater, vatten, sockerföreningar, proteiner och mineraler. I kraftfoder finns det dessutom också stärkelse och vegetabiliskt fett.

Vad är funktionen av dessa näringsämnen för din häst?

Kolhydrater
Kolhydrater kan vara komplexa eller lätt upptagliga. De upptagliga kolhydraterna är sockerbundna och stärkelse. Dessa bryts ned av enzymer i magen och tunntarmen. På detta sätt får hästen mycket energi. Det är viktigt att fördelningen av lätt upptagliga kolhydraterna fungerar, annars kan socker och stärkelse förstöra tjocktarmens tarmflora, vilket leder till att risken ökar för gas kolik och fång.

När gräset växer och åldras innehåller det mer fibrer. Dessa fibrer är komplexa kolhydrater som endast kan utnyttjas i hästens tjocktarm med hjälp av bakterier och som sedan omvandlas till nyttiga näringsämnen. Utan mycket fibrer arbetar hästens matsmältning inte optimalt. Om tjocktarmen inte blir aktiverad, finns det stor risk att hästen kommer att få matsmältningsproblem och matsmältningssjukdomar så som kolik eller fång som ett resultat av detta.

Proteiner
Proteiner omvandlas under hela matsmältningsprocessen till aminosyror och kväve. Aminosyror kan registreras korrekt i tunntarmen av hästen. Eftersom hästen kan bilda aminosyror av bakterier behövde detta inte tillföras via kosten. Ett överskott av protein är inte ett problem för en frisk häst när njurarna ser till att överskottet utsöndras via urinen. En häst behöver extra proteiner under uppväxten, dräktighet eller digivning samt när de blir äldre.

Vegetabilisk olja
En häst kan lätt absorbera och använda/utnyttja vegetabilisk olja. Detta sker främst i magen och tunntarmen. Eftersom vegetabilisk olja ger mycket energi, är den idealisk för hästar som gör långa arbetspass. Utöver detta ger denna olja glänsande päls, en bra matsmältning samt gör muskler och leder smidiga. En häst behöver några veckor på sig för att vänja sig vid att utnyttja den extra oljan i fodret. Därför är det viktigt att du sakta låter mängden öka.

Vitamin och mineral
Vitaminer och mineraler har en viktig funktion i hästens kropp. Mineraler behövs för bentillväxt och utvecklingen av musklerna, upptagningen av vatten och andra ämnen, enzymer och hormoners funktion. Vitaminer är viktiga för andra funktioner som behövs för ett bra immunförsvar och utdrivningen av slaggprodukter från kroppen.
 


Pavo 18Plus

Müsli för att hålla din äldre häst i form