Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Är socker farligt för hästar?

Ska hästen ha socker i sitt foder? 

Många tänker man automatiskt på sådant som man lägger i sitt kaffe och sådant som gör oss tjockare när man hör ordet socker.

Socker i hästfoder är en helt annan sak än det vita pulvret vi känner till. En häst som jobbar hårt, har ett behov av socker som bränsle för musklernas och hjärnans funktion. Men, en hög sockerhalt kan få stora konsekvenser för hästen och sockret inte förbränns och används på rätt sätt. 

Övervikt hos hästar

Idag är många hästar för tjocka och övervikt är ohälsosamt.

Fundera på följande; varför är många hästar för feta? Vi anser att en timmes daglig motion eller ett ridpass är hårt arbete och många tycker att hästen behöver en stor giva av kraftfoder. Det är särskilt spannmål som innehåller mycket stärkelse som kroppen omvandlar till socker. Müsli och pellets innehåller också stärkelse och ofta alltför mycket socker från bland annat melass. Vi vill ofta skämma bort våra hästar med en extra portion av kraftfoder efter ett ridpass. Det är okej om det är en del av hästens normala dagsbehov, men får den i sig mer energi än den gör av med så gör det hästen bara fetare.

Förutom kraftfoder är gräs en källa till socker som inte får underskattas. Varje kg som man lägger på sig, går genom munnen - och det ordspråket gäller även för hästen. Om vi ger mer energi än som förbrukas blir man tjockare. Detta beskrivs ofta som ett sockerproblem, eftersom nästan allt innehåller socker och det snabbt ger hälsoproblem för hästen. Men man kan inte bara skylla på socker, utan även på stärkelse då detta omvandlas till socker i hästens kropp.


Insulinresistens

När en häst får i sig socker och stärkelse genom sitt foder, kommer dessa ämnen ut i blodet som glukos efter att de absorberats av tunntarmen. Som en reaktion på detta producerar kroppen insulin som bearbetar glukosen på ett sådant sätt att den kan absorberas av cellerna, vilka behöver glukos som bränsle. Ju mer glukos som finns i blodet, desto mer insulin måste produceras.

Allt som allt, en normal reaktion, som kan gå fel om insulinnivåerna konstant ökar eller om den håller sig på en mycket hög nivå. Om kroppen producerar insulin under en längre period, absorberas för mycket glukos, då kommer känsligheten för insulin bli lägre och glukos bearbetas då inte längre. Dessa symtom är desamma som för människor med typ 2-diabetes. Nivån av glukos i blodet är för hög i förhållande till insulinresistens, vilket kan leda till mycket smärtsamma och extremt farliga sjukdomar som fång hos hästar.

Många hästägare tror att det finns ett samband mellan fång och protein.
-"Det är fel”, säger Dr. Kees Kali från veterinärmyndigheterna i Holland, som utför undersökningar om insulinresistens tillsammans med Pavo. "Fång är ett sockerproblem. Vi har alltid trott att det fanns ett samband mellan detta och hästens kondition, nämligen att tjocka hästar och ponnyer tillhör en riskgrupp som lättare får dessa problem. Men studier har visat att vi inte bara kan bedöma utifrån hästens exteriör. Men det visar sig mer och mer att rasen och det genetiska arvet mycket väl kan spela en stor roll t.ex. är Welsh-raser, islandshästar och shetlandsponnyer mer mottagliga för insulinresistens än varmblod, fjordingar och friserhästar.”


Fång

Om en häst blir resistent mot insulin, blir risken för fång större.


-"Men det finns några saker du kan göra. I samtliga fall är det klokt att kontrollera en tjock häst eller ponny för insulinresistens." råder Kali, "även om intaget av socker reduceras, kommer insulinkänslighet tillbaka. Därför är det viktigt att låta hästen arbeta dagligen för att bränna bort befintligt socker."


Gräs innehåller mycket socker

-"Även om fri rörlighet ses som hästens natur så skall man vara kritisk till fri tillgång på bete. Gräs är den största källan av socker. Speciellt om det har varit en solig dag, då är sockerhalten i gräset högt på kvällen. Men den största risken är på våren och hösten när nätterna fortfarande är lite kalla och det socker som produceras inte längre används av gräset. Det är möjligt att ge kraftfoder som innehåller lite socker och stärkelse för att minimera risken, men det är gräset som är den stora boven. Begränsa betet till en - två timmar per dag på morgonen och sätt dem senare i en gräsfattig eller sandhage de resterande timmarna. "

Fång är inte en ny sjukdom för hästar, men det verkar som om det förekommer mycket oftare. -"Vi ska må bra och det ska även våra hästar, säger Kali. "Bra grovfoder och kraftfoder, med en allt för hög energinivå för hästen. Det är viktigt att vi är medvetna om vad vi ger våra hästar. Titta på innehållet i kraftfodret och ta analys på ditt grovfoder."


Banta hästen?

Hästen får inte bara socker genom sitt kraftfoder, men det är inte klokt att låta hästen att gå ner i vikt genom att ge en för liten eller inget grovfoder eller inget foder alls.

En för snabb viktnedgång kan utvecklas till hyperlipidemi som orsakar problem i hästens ämnesomsättning och släpper ut fett i blodet som följd. Det är dödligt. Alla förändringar i hästens diet måste ske långsamt och försiktigt. Hästen behöver en permanent massa i tarmarna för att förbli frisk. En häst ska alltid ha något att tugga på och om detta behov inte täckas med grovfoder, kommer hästen att försöka hitta andra saker att tugga på. Det kan vara krubban, boxen, staketet, eller i värsta fall sand och jord. Detta kommer att leda till kolik, vilket kommer att göra situationen ännu värre. Kom ihåg att en häst även får kolik från tomma tarmar. Var uppmärksam på att alltid ge grovfoder med lågt energiinnehåll.

Är socker ett gift?

Om man ser på socker som ett farligt gift för hästar, så ska man naturligtvis ta bort detta från alla hästens foder?
-"Naturligtvis inte", säger Hinnen."Glukos är nödvändigt, som en energikälla för funktionen av nervsystemet, liksom hjärnan. Det frigör snabb fri energi som hästen behöver för korta explosiva prestationer. Det är först när en häst inte längre kan utnyttja sockret i kroppen och då det stör hormonbalansen som hästen kommer att få allvarliga problem. "

Om din häst är för tjock, så bör du banta din häst. Kom alltid ihåg att viktminskning är en kombination av minskad mat och motion. Din häst ska röra på sig för att uppnå sina ideal form och vikt.

Inte bara för att de blir bättre, utan för att den blir friskare.

 


Pavo DailyFit

Vitamin- och mineralbrikett med blommor och örter

Pavo EasyMix

Fiberrik müsli för lättfödda hästar

Pavo GrainFreeMash

Fiberrik mash för känsliga hästar

Pavo InShape

En del av Pavos InShape Program

Pavo RiceBran

Topping för en vältränad och uthållig häst

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®

Pavo WeightLift

Grovfoderpellets för att stötta hästkroppens återhämtning