Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Är spannmålsfritt foder den nya trenden?

För- och nackdelar med spannmål i korthet

Det har blivit en trend att fodra hästen spannmålsfritt. Hur har det blivit så? Ibland är spannmål inte bra för hästen men det har också fördelar för hästar. I den här artikeln förklarar vi för- och nackdelarna med spannmål i fodergivan.

Ursprunget till en spannmålsfri utfodring är ganska enkel, i naturen äter hästar främst örter och gräs för att tillgodose sitt dagliga energi- och näringsbehov. Det är viktigt att komma ihåg att hästar i det vilda har mindre prestationskrav på sig än våra hästar i träning.

Hästar tämjdes för att använda som krigs- eller arbetshästar och var tvungna att prestera hårt. På den tiden var spannmål en stor del av deras fodergiva. Små mängder av spannmål ger betydligt mer energi än gräs och hö, speciellt snabbverkande energi. Dessa hästar behövde denna energi för att kunna utföra sitt arbete utan att gå ner i vikt.

Allt detta förändrades med ytterligare domesticering, numera finns det knappt några hästar som drar tunga plogar genom djup jordbruksmark. Vi rider vanligtvis i trevlig, platt terräng och hästarna behöver bara bära en ryttare i ridkläder, i stället för att bära tunga vapen och förnödenheter. För en häst som endast rids i fritidssyfte minskar energibehovet avsevärt. För dessa hästar räcker det ofta med bra grovfoder och ett tillskott av nödvändiga mineraler och vitaminer.

Är spannmål ohälsosamt för min häst?

Spannmål är fortfarande en utmärkt energikälla för hästar, speciellt när den ska prestera på ett sportsligt sätt eller behöver kompenseras för bristande kondition. Snabb och tillgänglig energi, i form av stärkelse, gör det möjligt för hästen att till exempel tillföra energi till sina muskler. Vissa typer av spannmål har också positiva hälsoegenskaper, till exempel vetekli, används ofta i mäsk för att stödja mag- och tarmkanalen. Det är i många fall bra att fodra hästen med spannmål men det man ska ta hänsyn till är hästens begränsade matsmältningskapacitet när det kommer till stärkelse. Stärkelseintaget per måltid bör inte överstiga 200 gram per 100 kg kroppsvikt. I slutändan är det alltid kvantiteten som räknas!

Spannmål har oförtjänt dåligt rykte

Trots dess positiva egenskaper har spannmål fått allt sämre rykte i hästnäringen. Det finns hästar som bör undvika spannmål i största möjliga mån. För hästar med EMS, cushings (PPID), fång och PSSM, till exempel, som ska ha en foderstat med lågt socker- och stärkelseinnehåll, är spannmålsfritt foder ett utmärkt alternativ. Eftersom vi ser en ökning av dessa sjukdomar och ett stort ökande antal av överviktiga hästar så talas det mer och mer om spannmålsfri utfodring.

Men, spannmål generellt är inte skadligt för hästar. Utöver den snabba och lättillgängliga energin kan spannmålets olika beståndsdelar förse hästen med värdefulla byggstenar. vetegrodd, husk, skal, stjälkar m.m är utmärkta för dess innehåll av kostfibrer med ett flertal fördelar för en hälsosam matsmältning.

I en spannmålsfri utfodring ingår inte själva endospermen (finns i kärnan i spannmål). Endosperm består huvudsakligen av stärkelse och gluten. För mycket stärkelse, det vill säga lättsmälta kolhydrater, kan leda till snabbt stigande blodsockernivåer. En hög blodsockernivå leder till en överdriven frisättning av insulin vilket på sikt kan bidra till en metabolisk störning. Speciellt hästar som redan är insulindysregulerade löper risk för komplikationer såsom fång. Överdrivet intag av socker och stärkelse kan bidra till många problem som vattnig avföring, diarré och kolik. På lång sikt kan även allvarligare sjukdomar utvecklas. Det är därför som en spannmålsfri utfodring passar bättre för hästar som är överviktiga, har metabola störningar eller bara har ett underhållsbehov.

När passar en spannmålsfri foderstat?

Speciellt för känsliga hästar eller för hästar med de ovan nämnda sjukdomarna finns det många fördelar med en spannmålsfri utfodring.

  1. De flesta hästar kan få sin energi, mineral- och vitaminbehov uppfyllda med ett bra och högkvalitativt grovfoder och ett bra mineraltillskott.
  2. Om du utelämnar de spannmålsbaserade komponenterna i hästens foder så minskar du också tillförseln av socker och stärkelse avsevärt. Detta är särskilt bra för mag- och tarmkanalen för hästar som är överviktiga eller känsliga. Den ursprungliga kosten för en häst består av gräs och dess matsmältningssystem är gjord för detta.
  3. Om du ger din häst ett foder som har för mycket energi så är det sannolikt att den drabbas av fetma. Det beror på att hästen inte använder energin från fodret i sitt arbete och det skapar en obalans – ett större intag av energi än vad hästen gör av med.
  4. Hästar har en begränsad matsmältningskapacitet för (spannmåls)stärkelse: minskar man mängden i fodergivan så minskar man automatiskt risken för några mycket allvarliga sjukdomar.
  5. Att utfodra spannmålfritt låter tjocktarmen koncentrera sig på att bryta ner fibrerna i det nödvändiga grovfodret, vilket bidrar till en hälsosam matsmältning och en gladare häst.

Innan du går över till en spannmålsfri utfodring är det viktigt att fundera på om det passar för din häst. Väg noggrann för- och nackdelar, med hänsyn till hur intensivt du tränar din häst, men även om din häst är predisponerad för något av de tillstånd som nämns i denna artikel.


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo EasyMix

Fiberrik müsli för lättfödda hästar

Pavo FibreBeet

Det bästa möjliga fodret för återhämtning

Pavo GrainFreeMash

Fiberrik mash för känsliga hästar

Pavo InShape

En del av Pavos InShape Program

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®

Pavo WeightLift

Grovfoderpellets för att stötta hästkroppens återhämtning