Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Socker / melass i hästfoder, nackdelar och fördelar

Vad är melass?

Melass liknar gyllene sirap. Det är ett överskott från sockerproduktionen framställt av sockerbetor eller sockerrör. Melass används mycket i kraftfoder och har både fördelar och nackdelar. 

Fördelen med melass

Melass innehåller 50% socker. Efter som hästar tycker om sötsöker är foder som innehåller melass mycket smakfullt för hästan.

Sockret i melass är en direkt källa till de så kallade "snabba kolhydraterna". Om du arbetar hårt och kräver mycket av din häst är det nödvändigt att inkludera socker i kraftfodret som källa till energi. Därför innehåller kraftfoder mer eller mindre melasss beroende på hur hårt hästen ska arbeta. Ju mer explosivt arbete dessto mer energi tas från snabba kolhydrater som ex. socker och ju mer uthålligt arbete som krävs av hästen ju mer kommer energin från långsamma energikällor så som fett och olja.

Vidare är melass en god källa till kalium. Kalium sörjer för god vätskeupptagningsförmåga i hästens organ, leder och muskler.

Slutligen är melass med sin sirapliknande konsistens perfekt för produktionen av pellets samt även för att mixa i och hålla samman müsli. 


Nackdelarna med melass

Melass är inte lämpligt som energikälla till hästar som befinner sig i farozonen att drabbas av fång. De senaste studierna på området visar att det är just mycket socker i hästens foder (stråfoder, gräs men också kraftfoder) som är den bidragande orsaken till fång.  Om din häst är fångbenägen skall du leta efter kraftfoder utan socker eller helt enkelt inte ge kraftfoder alls. Med en bricket Pavo SummerFit får hästen eller ponnyn i sig hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler men inget socker eller energi.

Om en häst får sockerrikt foder i kombination med lite eller inget arbete är det mycket stor chans att hästen drar på sig mjölksyra och azeturia. 

Mängden melass i Pavo produkter ligger  mellem 0,2% till 7%.

Om du söker efter ett melassfritt foder så välj Pavo Natures Best eller Pavo Care4Life.

 


Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll