Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Socker i hästfoder

Hästen är växtätare. Växter kan producera glukos (druvsocker/ dextros) med hjälp av solljus. Plantorna lagra sockret i en pressad form i fröna eller i rötter som stärkelse.

Socker som energikälla
Alla vet att socker ger energi. Det är ett mindre känt faktum att det också är viktigt för en väl fungerande hjärna och för nervsystemets funktioner.

När en häst får stärkelse, kommer det omvandlas tillbaka till socker innan det kan användas för energiproduktion. Lyckligtvis har hästar förmågan att göra detta och det är orsaken till att vi kan ge dem spannmål, som innehåller mycket stärkelse som är en energikälla.

Socker och stärkelse kan brytas ned snabbt, men det finns en risk att hästen får för mycket och detta kan orsaka problem i tarmarna. Det mildaste problemet kan orsaka diarré, men svåra fall kan leda till (gas) kolik.

Sockerbehov
Det finns ingen norm för hur mycket socker och stärkelse en häst behöver. Det beror på hur mycket hästen arbetar och hur mycket energi som förbrukas. En häst som jobbar hårt tillåts få en mängd socker så länge det är balanserat mot den mängd energi som brännes bort vid arbetet.

Mycket hästfoder innehåller socker i form av melass. Hästar älskar melass och konsistensen gör också att man använder detta i produktionen av pellets. Numera har många müsli (blandningar) ingen tillsatts av melass. Till exempel, Pavo Nature's Best, Pavo Care4Life och Pavo Cerevit är helt utan melass.

Som en tumregel: ge aldrig mer än 1,5 kg kraftfoder per fodergiva.

Socker och fång
Tidigare trodde man att fång berodde på för mycket protein. Idag vet vi att det är fruktan, en typ av socker som finns i gräset, som orsakar skadan. Mängden fruktan är störst när vädret är kallt eller varmt. Under dessa omständigheter måste du vara mycket uppmärksam på att din häst inte får i sig för mycket socker.
Fång kan också uppstå när hästar som vanligtvis arbetas hårt och därför får mycket kvalitetsfoder, plötsligt stå stilla, men fortsätter med samma foderstat. Du bör alltid minska mängden kraftfoder, när hästen står stilla
 

 


Pavo Condition

Fiberrik vardagspellets

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll