Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Socker i hästfoder

Hästar är växtätare och växter producerar glukos (druvsocker/ dextros) med hjälp av solljus. Plantorna lagrar sockret i en pressad form i frön eller i rötter som stärkelse.

Socker som energikälla
Alla vet att socker ger energi men det är ett mindre känt faktum att det också är viktigt för en väl fungerande hjärna och för nervsystemets funktioner.

När en häst får i sig stärkelse så kommer det omvandlas tillbaka till socker för att sedan användas för energiproduktion. Lyckligtvis har hästar förmågan att göra detta och det är orsaken till att vi kan ge dem spannmål som innehåller mycket stärkelse vilket är en energikälla för hästen.

Socker och stärkelse kan brytas ned snabbt men det finns en risk att hästen får för mycket och detta kan bland annat orsaka problem i tarmarna. Det mildaste problemet är diarré, medan svåra fall kan leda till kolik, magsår etc. 

Sockerbehov
Det finns ingen norm för hur mycket socker och stärkelse en häst behöver. Det beror på hur mycket hästen arbetar och hur mycket energi som förbrukas. En häst som jobbar hårt kan tillåtas få en mängd socker så länge det är balanserat mot den mängd energi som bränns vid arbetet.

Många kraftfoder innehåller socker i form av melass. Hästar älskar melass och konsistensen gör också att man ofta använder detta i produktionen av pellets. Numera har många müsli-blandningar inga tillsatser av melass, till exempel är Pavo Nature's Best, Pavo Care4Life, Pavo InShape och Pavo Cerevit helt utan melass.

Socker och fång
Tidigare trodde man att fång berodde på för mycket protein men idag vet vi att det är fruktan, en typ av socker som finns i gräset, som är orsaken. Mängden fruktan är störst när vädret är kallt eller varmt. Under dessa omständigheter måste du vara mycket uppmärksam på att din häst inte får i sig för mycket socker.
Fång kan också uppstå när hästar som vanligtvis arbetas hårt och därför får mycket kraftfoder, plötsligt arbetar mindre men fortsätter med samma foderstat. Du bör alltid anpassa mängden kraftfoder efter hur mycket hästen arbetar. 
 

 


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo Condition

Fiberrik vardagspellets

Pavo InShape

En del av Pavos InShape Program

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®