Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Socker är inte gift?

 

 

När du hör ordet socker, tänker man automatiskt på sånt som man lägger i sitt kaffe och sånt som göra oss tjockare. Socker i hästfoder är en helt annan sak än det vita pulvret vi känner till. En häst som jobbar hårt, har ett behov av socker som bränsle för hans muskler och hans hjärna. Men överväg vilket hästfoder du ger, eftersom en hög sockerhalt kan få stora konsekvenser för hästen.

Idag är många hästar för tjocka. Övervikt är ohälsosamt. Det leder till trötthet. Ingen vill ha ett lat häst eller ponny.

Fundera på följande; varför är många hästar för feta? Vi anser att en timmes daglig motion eller ett ridpass, då vi rider fort, är hårt arbete. Vi anser därför att hästen har förtjänat en stor giva av kraftfoder. Det är särskilt spannmål som innehåller mycket stärkelse som kroppen omvandlar till socker. Müsli och pellets innehåller också stärkelse och ofta alltför mycket socker från bl.a. melass. Vi vill ofta skämma bort våra hästar med en extra portion av kraftfoder efter ett ridpass. Det är tillåtet om det är en del av hästens normala dagsbehov, men om det är extra, gör det hästen bara fetare.

Förutom kraftfoder är gräs en källa till socker som inte får underskattas. Varje kg som man lägger på sig, går genom munnen - och det ordspråket gäller även för hästen. Om vi ger mer energi än som förbrukas blir man tjockare. Detta beskrivs ofta som ett socker problem, eftersom nästan allt innehåller socker och det snabbt ger hälsoproblem för hästen. Men man kan inte bara skylla på socker, utan även på stärkelse då detta omvandlas till socker i hästens kropp.

Insulinresistans
När en häst får i sig socker och stärkelse genom sitt foder, kommer dessa ämnen ut i blodet som glukos efter att de absorberats av tunntarmen. Som en reaktion på detta producerar kroppen insulin, Vilken bearbetar glukosen på ett sådant sätt att den kan absorberas av cellerna, vilka behöver glukos som bränsle. Ju mer glukos som finns i blodet, ju mer insulin måste produceras. Allt som allt, en normal reaktion, som kan gå fel om insulinnivåerna konstant ökar eller om den håller sig på en mycket hög nivå. Om kroppen producerar insulin under en längre period, absorberas för mycket glukos, då kommer känsligheten för insulin bli lägre och glukos bearbetas då inte längre. Dessa symtom är desamma som för människor med typ 2-diabetes. Nivån av glukos i blodet är för hög i förhållande till insulinresistans, vilket kan leda till mycket smärtsamma och extremt farliga sjukdomar som fång hos hästar.

Många hästägare tror att det finns ett samband mellan fång och protein. "Det är väldigt fel, säger Dr. Kees Kali från veterinärmyndigheterna i Holland, som utför undersökningar om insulinresistens tillsammans med Pavo. "Fång är ett sockerproblem. Vi har alltid trott att det fanns ett samband mellan detta och hästens kondition, nämligen att tjocka hästar och ponnyer tillhör en riskgrupp som lättare får dessa problem. Men studier har visat att vi inte bara kan bedöma utifrån hästens exteriör. Men det visar sig mer och mer att rasen och det genetiska arvet mycket väl kan spela en stor roll t.ex. är Welsh Cobb och shetlandsponnyer mer mottagliga för insulinresistens än Varmblod, fjordingar och friser hästar.

Om en pigg häst plötsligt inte vill ha någonting, så finns det oftast alltid ett problem "
De veterinära myndigheterna har tagit fram ett test där insulinresistens kan upptäckas i blodprov.

Fång
Om en häst blir resistent mot insulin, så att risken för fång större. "Men det finns några saker du kan göra. I samtliga fall är det klokt att kontrollera en tjock häst eller ponny för insulinresistens." råder Kali. "Även om intaget av socker reduceras, kommer insulinkänslighet tillbaka. Därför är det viktigt att låta hästen arbeta dagligen för att bränna bort befintligt socker ". Health Service och veterinärmyndigheterna förser veterinärer med testutrustning som innehåller kanyler och testbehållare. Prover samlas in och två dagar därefter är resultaten klara. Veterinären förväntas informera om resultatet men också ge råd om testet visar en hög koncentration.

Gräs innehåller för mycket socker
"Även om fri rörlighet ses som hästens natur så skall man vara kritisk till fri tillgång på bete. Gräs är den största källan av socker. Speciellt om det har varit en solig dag, då är sockerhalten i gräset högt på kvällen. Men den största risken är på våren och hösten när nätterna fortfarande är lite kalla och det socker som produceras inte längre används av gräset. Det är möjligt att ge kraftfoder som innehåller lite socker och stärkelse för att minimera risken, men det är gräset som är den stora boven. Begränsa betet till en - två timmar per dag på morgonen och sätt dem senare i en gräsfattig eller sand hage de resterande timmarna. "

Fång är inte en ny sjukdom för hästar, men det verkar som om det förekommer mycket oftare. "Vi ska må bra och det ska även våra hästar, säger Kali. "Bra grovfoder och kraftfoder, med en allt för hög energinivå för hästen. Det är viktigt att vi är medvetna om vad vi ger våra hästar. Titta på innehållet i kraftfodret och ta prover på dit grovfoder."

Hur beter hästen sig?
Hästen får inte bara socker genom sitt kraftfoder, men det är inte klokt att låta hästen att gå ner i vikt genom att ge en för liten eller inget grovfoder eller inget foder alls. Vincent Hinnen: "Det kan utvecklas till hyperlipemi som orsakar problem i hästens ämnesomsättning och släpper ut fett i blodet som följd. Det är dödligt. "Alla förändringar i hästens diet måste ske långsamt och försiktigt. Hästen behöver en permanent massa i tarmarna för att förbli frisk. En häst ska alltid ha något att tugga på och om detta behov inte täckas med grovfoder, kommer hästen att försöka hitta andra saker att tugga på. Det kan vara krubban, boxen, staketet, eller i värsta fall sand och jord. Detta kommer att leda till kolik, vilket kommer gör situationen ännu värre. Kom ihåg att en häst även får kolik från tomma tarmar. Var uppmärksam på att alltid ge grovfoder med lågt energiinnehåll. Som en jämförelse: 1 kg. kraftfoder som innehåller i genomsnitt 25% socker/stärkelse och 1 kg. hö bara 8% "

1 Pavo SummerFit kaka / brikett innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler vilket räcker till en häst i vila/lättare arbete, tillsammans med hö med låg energinivå. En sport häst är för fet ofta har energi. För denna typ av häst är Pavo Nature's Best, med lågt innehåll av socker och stärkelse, ett bra alternativ.

Gift?
om man ser på socker som ett farligt gift för hästar, så ska man naturligtvis ta bort detta från alla hästens foder? "Naturligtvis inte", säger Hinnen. "Glukos är nödvändigt, som en energikälla för funktionen av nervsystemet, liksom hjärnan. Det frigör snabb fri energi som hästen behöver för korta explosiva prestationer. Det är först när en häst inte längre kan utnyttja sockret i kroppen och då det stör hormonbalansen som hästen kommer att få allvarliga problem. "

Om din häst är för tjock, så bör du inte banta din häst. Fråga alltid din veterinär eller experterna i vårt Grooming Team. Och kom alltid ihåg att viktminskning är en kombination av minskad mat och motion. Din häst ska röra på sig för att uppnå sina ideal form och vikt.

Inte bara för att de blir bättre, utan för att den blir friskare.


Pavo Condition

Fiberrik vardagspellets