Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Tips - Från stallet ut i det första vårgräset

När våren närmar sig är det snart dags att börja vänja hästarna vid gräs. Det är en härlig tid vi går till mötes, men det är några saker du skall vara uppmärksam på. Jan Hofland ger ett par råd på vägen.


Våren...
När vårsolen skiner igen så börjar gräset att växa och vi vill gärna så snart som möjligt låta hästarna gå ute och beta i gräshagarna. Självklart är frisk luft och motion mycket sunt men dessvärre är det inte helt riskfritt att gå över från kontrollerad utfodring i stall till fritt bete i hagen. De mest allvarliga och största problemen är fång och fettma.

Lagom mängd gräs...
En pony på 350 kg med obegränsad tillgång på gräs äter omkring 50 kg gräs per dag. Det motsvarar ca. 300% av sitt proteinbehov. Vid lätt arbete  (2-3 gånger om dagen) och vid fritillgång på gräs tillförs ca. 1,5 gånger mer energi  än ponnyns dagliga behov. Det är olika från individ till individ hur mycket extra energi som kan leda till övervikt och fettma.

Allt för mycket socker (speciellt i de nya vårgräset) kan vara farligt för hälsan och kan förorsaka fång. Speciellt ponny och häst som är tjocka och överviktig löper större risk att drabbas av fång då de plötsligt kommer ut i hagen och får fri tillgång på det fruktiga vårgräset.

Efter ca 5 timmar med fri tillgång på friskt sommargräs har en ponny fått i sig sitt dagliga behov av protein och energi. Därför är det att rekommendera att begränsa tillgången på bete och ge tillskott av vitaminer och mineraler. Se till din häst varje dag och justera efter behov så att din häst eller ponny inte blir för fet.

Tips från Pavos foderexpert/ingenjör, Vincent Hinnen:

  1. Låt din häst långsamt vänja sig vid det friska gräset ute så förhindrar du följdproblem som ex. kolik.
  2. Ge din häst hö eler halm om din häst går flera timmar utan bete. Om den bara går på gräs 4-5 timmar eller inte har något annat att tugga på får det andra problem med skynne och dåliga vanor. Hästen är av naturen van att tugga sakta över hela dygnet.
  3. Även om din häst till synes ser ut att må bra behöver den även tillskott av vitaminer och mineraler och spårämnen efter som gräset inte till godo ser det fulla behovet. Använd exempelvis: Pavo VitalComplete eller Pavo SummerFit  

Smart tillskott...
Hästar som går ute och betar gräs får nog med både energi, protein och fibrer men gräset innehåller dessvärre inte alla viktiga mineraler, vitaminer och spårämnen. Pavo har därför tagit fram en produkt specillt för denna situation som heter  Pavo SummerFit. Om du har möjlighet att utfodra i krubba så ger 100gram av tilskottet PAvo VitalComplete samma effekt.

Optimalt  
Med endast en kaka Pavo SummerFit tillgodoser ser du hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler som normalt kräver minst 2kg kraftfoder. Med Pavo SummerFit får hästen varken för fet, varm eller förmycket protein. Ett paket om 5kg innehåller 30 välsmakande Pavo SummerFit bricketter. För ponny räcker det med en halv brickett per dag.Pavo SummerFit kan också köpas i storpack om 90 bricketter och sälj under namnet Pavo SummerFit XL.