Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Tips vid utfodring av äldre hästar

Äldre hästar, från 18 år och uppåt, har ofta problem med att hålla vikten. Ämnesomsättningen försämras och kroppen får därmed svårare att ta upp näring ur fodret, ofta i kombination med försämrad tandhälsa.  Som tur är finns det mycket du kan göra för att din äldre häst ska gå upp i vikt och behålla den.

En gammal häst i dålig kondition: ta reda på anledningen

När din äldre häst tappar I vikt utan tydlig orsak är första steget att försöka ta reda på varför. Vi rekommenderar dig att börja med ett blodprov och träckprov. Med ett blodprov tar du reda på att njurar, tarmar och levern fungerar normalt. Det kan vara så att din häst lider av brister av något slag eller bär på en sjukdom. Med hjälp av ett träckprov får du reda på om din häst har mask. Kontrollera hastens tänder eftersom undernäring även kan komma av att din häst har problem med att tugga ordentligt

Äldre hästar behöver grovfoder av bra kvalitet

Hästens diet består av mellan 70 - 99% av grovfoder! Det är speciellt viktigt för en äldre och tunn häst att äta högkvalitativt grovfoder för att upprätthålla en bra magfunktion. Analysera ditt grovfoder för att vara på den säkra sidan och ta redan på hur mycket socker, protein och energi som grovfodret innehåller. Några punkter som kräver extra uppmärksamhet:

 • Torrsubstans

  Hösilage har i genomsnitt en torrsubstans på 65 – 75% vilket innebär att hösilaget består av 25 - 35% vatten. Därför bör du fodra relativt mycket mer hösilage i förhållande till torrt hö eftersom en stor del består av vatten.  

 • Protein (DCP)

  När man analyserar grovfodrets kvalitet tar man även hänsyn till mängden råprotein som hästens kan smälta (DCPh). För att hjälpa en äldre häst att gå upp I vikt ska grovfodret innehålla relativt mycket smältbart råprotein.

 • Vitaminer, mineraler och spårämnen

  Om grovfodret är odlat på en mark som gödslas är innehållet av mineraler och spårämnen oftast ok. Men det motsatta gäller för grovfoder som är odlat på en obehandlad mark där kommer man behöva tillsätta extra kraftfoder eller tillskott för att nå upp till de nivåer av vitaminer och mineraler som hästen kräver varje dag.

Låt den äldre häst gå ute på gräsbete

En äldre häst som är tunn mår bäst av att få gå ute och beta gräs hela dagen. Anledningen är att gräs innehåller mycket mer energi och protein än grovfoder som hö och hösilage.  Om du inte kan erbjuda din häst gräsbete är det viktigt att din äldre häst får fri tillgång på högkvalitativt grovfoder.  

Lättsmält hästfoder

Du kan hjälpa din äldre häst genom att utfodra med lättsmält foder. Expanderade pellets och müsli med mycket innehåll av puffat råmaterial underlättar matsmältningen för en äldre häst.

Kraftfoder som är mekaniskt expanderat ”puffat” underlättar hästens matsmältningsprocess genom de små tarmarna. I jämförelse med obehandlat spannmål medför utfodring med expanderat spannmål att risken för att hästen drabbas av kolik minskar till ett minimum. 

Ersättning till grovfoder om hasten får tandproblem

Hästar som har problem med sina tänder får också problem med intaget av grovfoder och behöver något som ersätter grovfodret. Pavo SpeediBeet (betmassa) är exempelvis full av hälsosamma fibrer som måste blötläggas och passar därför perfekt för hästar med tandproblem. Att utfodra Pavo SpeediBeet tillsammans med Pavo 18Plus är en idealisk kombination för äldre hästar med dåliga tänder. Fördelen med Pavo 18Plus är att den kan utfodras både torr och uppblött.  När du blötlägger 18Plus faller de små pelletsen enkelt isär och blir som en gröt, lätt att suga upp. Om din häst inte klarar av att äta hö ersätter du hö med gräspellets.

Tillskott för en äldre häst

 • Mineraler och spårämnen

  Äldre hästar behöver ett något annorlunda intag och fördelning mellan kalcium, fosfor och magnesium än yngre hästar. Dessa mineraler spelar en viktig roll för att bibehålla normal muskelfunktion och starka ben. Vi rekommenderar även att du ger din äldre häst ett extra tillskott av zink och selen (båda är spårämnen).

 • Vitaminer

  Vad gäller vitaminer så får äldre hästar ofta problem med att ta upp vitamin B och K på grund av att de inte äter tillräckligt med grovfoder. Det är därför klokt att addera dessa. Vitamin C är en annan vitamin som äldre hästar har nytta av att öka intaget av. Hästar producerar normal C-vitamin på egen hand men äldre hästar har svårare för detta. Vi rekommenderar dig därför att även ge extra av denna vitamin.

Pavo 18Plus

Med Pavo 18Plus ger du din åldrande häst allt den behöver utan att belasta matsmältningssystemet i onödan. En dammfri och lättsmält müsli som hjälper din äldre häst att bibehålla sin muskulatur och hälsa. När det senare tillstöter tandproblem är det idealiskt att kombinera Pavo 18Plus med Pavo SpeediBeet för att skapa en komplett och hälsosam daglig utfodring.

Tips-vid-utfodring-av-äldre-hästar

Pavo 18Plus

Müsli för att hålla din äldre häst i form

Pavo Mobility

För smidiga leder

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa