Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Naturliga matvanor

Det sätt som hästen äter på i naturen och dess omgivning bestämmer dess beteende. Våra hästar kan inte själva bestämma vad de vill på bestämda tidpunkter. Hästen kan inte bestämma när den ska äta, röra sig, sova eller leka med andra hästar. Matvanorna hos hästar som är uppstallade skiljer sig väldigt ifrån de hästar som går ute hela dagen. Hur ser hästens naturliga matvanor ut?

I naturen vandrar, söker den föda och täcker avstånd på 5-12 km varje dag. Medan de går omkring, tar de en munfull gräs här och där. Titta på en häst i en hage. Du kommer se den gå och äta samtidigt. Det är exakt som hästens naturliga ät mönster. Hästarnas matsmältningssystemet är designade för detta. Hästen kan inte äta stora mängder eftersom deras magar bara kan innehålla väldigt lite mat.

Magen innehåller syra. Magsyra förbättrar matsmältningen och tar bort skadliga ämnen. Syran produceras kontinuerligt, därför är det nödvändigt för matsmältningen, men samtidigt är det skadligt för magen. Magsyra neutraliseras av komponenter i saliv.

I naturen äter den vilda hästen lite hela dagen, då skapas ett konstant flöde av saliv som kommer ner till dess mage. Det ger en perfekt balans mellan magsyra och neutraliserande saliv. I naturen producerar hästen 40-60 liter saliv under hela dagen!

Grovfoder är ett sunt tuggummi
En viktig skillnad mellan hästar och människor är att hästen bara producerar saliv när de tuggar. Vi producerar saliv hela dagen lång. Därför är det viktigt att hästarna tuggar så länge som möjligt. Det resulterar i att saliven blandas med maten och göra den mer flytande. Denna flytande massa kommer passera genom matsmältningssystemet mycket lättare. Slutsats: mer tuggtid innebär god matsmältning och minska risken för matsmältningsproblem som kolik.

Hur kan du stimulera en häst att tugga mera och längre? Tuggtiden beror främst på strukturen i fodret och volymen. Jämför strukturrika foder, såsom hö och ensilage med kraftfoder. Att äta 1 kg. hö måste hästen tugga ca 40 minuter, men på 1 kg kraftfoder tar det bara 10 minuter. Det innebär att hästen producerar 3-4 gånger så mycket saliv med grovfoder gentemot koncentrat.

Utfodring i stall
Hästar som inte tuggar tillräckligt får för lite saliv och samtidigt för mycket syra i magsäcken. Syran angriper magen och sidorna som ger magsår. Dessa magsår är mycket smärtsamma för hästen och kommer därför att försöka producera saliv. Ett sätt är genom att svälja luften. Hur undviker man detta problem? Ge hästen mer och stimulera den till att tugga mer genom att blanda grovfodret(2 nävar Pavo dailyPlus) i kraftfoder.

Vinterhagar
På vintern går hästen ibland ut i hagar utan gräs. För hästen, ser det ut som en sandig sandbana med staket. Det finns ingenting att göra och äta förutom stängslet själv. Lägg ut grovfoder i olika högar och då kommer du direkt se att din häst går runt och äter. Det är en mycket bättre och ett naturligare beteende än att äta av staketet!

Bädden
Studier visar att en häst på spån är uttråkad efter 2 timmar. Med halm förlängs denna tidpunkt till 13 timmar, då hästen äter, letar och leker med halmen. Det är mycket bättre för hästar som står mycket i sina boxar eller hela dagar. Det är synd att några hästar äter sin bädd tills det inte finns någonting kvar. I dessa fall kan du prova ett annat strö, men du skall ge samma mängd grovfoder för att hålla din häst upptagna.


Längre tuggatid med kraftfoder

Du kan också förlänga tuggtiden när kraftfodret utfodras. Struktur och mängd tvingar en häst att tugga längre. Det är därför Pavo Nature's Best har utvecklats. Denna müsli innehåller ytterligare struktur på grund av hackad alfalfa, spelt (inklusive dess skal) och poppad majs. Poppade grödor ökar volymen per kg med en faktor av två. Med denna kombination ökar din hästs tuggtid dubbelt jämfört med andra standard kraftfoder.
 


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll