Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Receptet på glad och sund häst

Pavo DailyPlus

En del ser begreppet en "lycklig atlet" som en klyscha, men mycket kan göras för att hålla din häst glad och frisk. Trots allt uppvisar en glad häst mindre stress och därmed presterar den också bättre. Du får helt enkelt en bra och lycklig idrotts häst med goda ridegenskaper kvaliteter, god förvaltning - och en viktig del av god förvaltning är fodring. Lex Wolfe och Irene van Laar deltar ofta i travlopp. Jämfört med många andra sporthästar är deras 3 hästar flera timmar i hagen varje dag. Dessutom får de hö av hög kvalitet 4 gånger dagligen. Wolf: "Tävlingshästar i trav/galopp som bär mycket vikt blir långsamma. Det säger sig självt att vi därför inte vill ha överviktiga hästar. De få timmarna våra hästar är ute, är inte för att de skall gå och beta, utan mer för att hålla dem glada och underhållna. Varje häst har sin egen hage, men de nabbar varandra över staketet, gräset kort och inte gödslat. Därför kan de vara mycket ute och skaderisken är minimal. "När det gäller grovfoder, vill jag hellre fodra hö än gräs, eftersom vi inte kan mäta innehållet av betesmarker så exakt som i hö. "Säger Irene van Laar´s, partner till Wolf. "När våra hästar arbetar relativt hårt under tävlingssäsong får de mycket kraftfoder. Vi ger ca 3-5 kg pellets, müsli och spannmål per dag. Nyligen började vi att blanda den nya produkten PavoPlus dagligen med alla våra kraftfoder och vi är verkligen hänförda. Hästarna tillbringar mer tid på sin måltid och de älskar det. "Att utfodra stora mängder kraftfoder per gång är inte bra. Hästen är inte byggd för stora mängder mat. Det tuggar mycket mindre på kraftfoder än hö.

Foderexpert och medlem utav Pavo GroomingTeam © Vincent Hinnen: "Sporthästar, oavsett om de tävlar i dressyr, hoppar, springer eller på annat sätt, skall prestera. Ofta är energin från endast grovfodret inte tillräckligt för att prestera. Det är viktigt med en vältrimmad atletisk häst. Därför hålls många idrottshästar i stallet, också för att undvika skador, och de har begränsad mängd grovfoder och ges relativt mycket kraftfoder. Lex och Irene försöker alltid göra det bästa för sina hästar och därför frågade vi dem om de ville testa vår nya produkt. "

Evolution

Tugga är viktigt för hästar. Det är början av matsmältningen. Fodret mals och samtidigt blandas det med saliv och skickas sedan vidare som en tunn massa. Människor äter normalt 3 gånger per dag. Om vi tänker på mat eller något gott, börjar vi direkt producera saliv. Detta betyder att människor kan producera saliv när vi vill ha det. På en häst fungerar det annorlunda. Hästar producerar saliv bara när de tuggar. I naturen, fungerar detta bra, då går hästen runt hela dagen och äter lite gräs här och där. Numera förflyttar sig hästar mindre, spendera mer tid i stallet och spendera mindre tid på att söka efter mat. De äter inte hela tiden och foder ges endast 2-3 gånger per dag. Men hästar är inte byggda för denna typ av utfodring. Mängden producerad saliv beror på hur många gånger hästen tuggar. Hinnen: "Om hästen äter 1 kg hö, behöver den relativt lång tid för att tugga detta och producerar samtidigt 3-4 liter saliv i processen. 1 kg kraftfoder äts upp på 10-15 minuter och hästen kommer att samtidigt endast tillverka 1 liter saliv .... "Saliv är inte bara nödvändigt för matsmältningen processen, utan också för att säkerställa balansen av syranivåerna i magen och därmed förebygga problem så som magsår och kolik. Man behöver för denna saks skull inte bannlysa allt kraftfoder, men bör bara känna till detta faktum och använda det klokt. Ge inte mer än 1 ½ kg. måltid och dela upp den dagliga fodergivan på så många små givor som möjligt. Här på Pavo insåg vi att fibrerna i kraftfodret inte var tillräcklig. Därför så har vi utvecklat Pavo DailyPlus. Ett grovfoder blandat med alfalfa, havre halm och byghalm som man blandar 2 nävar av i hästen kraftfoder. Din häst måste tugga betydligt längre vid denna tillsatts. Vi har testat och bevisat att hästar tugga 2-3 gånger mer vid dessa måltider. De njuter eftersom hästen inte vet något bättre än att äta. Mer saliv produceras, som stimulerar matsmältningen och därför bryts råvarorna från kraftfodret mycket bättre ned. DailyPus innehåller en blandning av höfibermaterial och mineralpellets mineral. Den har en låg energinivå, innehåller lite protein och gör därför inte hästar och ponnyer feta eller gör dem mer temperamentsfulla. Därför kan man fodra detta till såväl sällskapsponnyer eller fritids hästar utan problem. Mineralpelletsen gör DailyPlus till ett balanserat grovfoder. "

Lucern

För att stimulera tugg-tiden, blandar en del kratfoder in alfalfa(Lucern). Hinnen: "Alfalfa är en bra produkt, men den har ett högt innehåll av protein och kalcium, men för lite fosfor och magnesium. Vi avråder strängt folk att använda alfalfa till unghästar och föl, eftersom det fullständigt skapar obalans i deras system, Vi kompensera för detta i DailyPlus med mineral pellets. Det är det som gör DailyPlus lämplig för alla raser, typer och av hästar och ponnyer i alla åldrar. "Om du har sporthästar och hästar i underhåll i samma stall, kan utfodring skapa mycket oro eftersom vissa hästar får mycket lite eller ingen foder. Om du ger alla Pavo DailyPlus till alla hästar tar det nästan lika lång tid för samtliga att äta och du undviker avundsjuka och oro i stallet. För hästar som redan har etablerade magsår eller löper risk att utveckla dessa, rekommenderar vi denna produkt starkt. De tuggar bättre och skapar på så sätt en mer stimulerande salivproduktion och förhindrar att för mycket syra i magen skapas. Fibrerna ökar rörligheten i tarmarna, så hästar med kolik tendenser gynnas också av denna produkt.
 


Pavo DailyPlus

Grovfoderblandning med hög fiberhalt som förlänger ättiden

Pavo HealthBoost

Den kraftfulla kuren för alla hästar