Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Tips för att hjälpa din häst under fällning

Det kan vara en jobbig tid när hästen. Hår flyger runt och fastnar överallt och dessutom tar fällningen mycket energi från din ponny eller häst. Se till att stötta din häst extra med näring och skötsel för att hjälpa den genom fällningsprocessen!

När fäller en häst?

En häst fäller två gånger om året, på våren och på hösten. Fällningsprocessen startar inte på grund av en växlande temperatur utan styrs av hur långa dagarna är. När dagarna blir längre producerar hypofysen hormoner som gör att hästen tappar vinterpälsen och när dagarna blir kortare och ersätts sommarpälsen av den tjockare vinterpälsen. Oftast är det när hästen tappar vinterpälsen som den kan få problem, såsom att den magrar av, blir håglös i pälsen och blir sur och irriterad.

 

Så kan du hjälpa din häst att fälla

Det finns olika faktorer som kan påverka hästens fällningsprocess, till exempel en bra blodcirkulation i huden, som du kan stödja både inifrån och ut. Det viktigt att din häst får i sig rätt näring så att den har den näring den behöver. Både grovfodret och kraftfodret ska vara av god kvalitet. Alla näringsämnen har en direkt eller indirekt effekt på pälsen, men fetter, mineraler och speciellt B-vitaminer har en tydlig effekt. Här är några tips för att hjälpa din häst under fällningen.

 

1. Ordentlig borstning

Hjälp din häst att fälla genom att borsta den noggrant och massera huden under ryktningen. På så sätt hjälper man till att öka blodcirkulationen och pälsen lossar lättare. Dessutom kommer din häst att uppskatta det väldigt mycket, eftersom pälsen ofta kliar mer under fällningsprocessen. Ryktsten och gummihandske hjälper till att avlägsna lös päls.

2. Mycket motion

Träning är också en viktig faktor vid fällning. Detta säkerställer också bättre blodcirkulation. Gör träningspass eller ta en skön promenad tillsammans med din häst.

 

3. Mycket dagsljus

Eftersom dagsljus är den utlösande faktorn för fällningsprocessen så hjälper det också att utsätta din häst för det så mycket som möjligt. Så mycket utevistelse, det är bra för hästen på många sätt!

4. Extra vitaminer

För många hästar tar fällning mycket energi, vilket kan göra hästens eget B-vitamin inte räcker till. Ge din häst en vitaminboost om den har svårt vid fällning, till exempel en kur med Pavo MultiVit15. Pavo MultiVit15 innehåller flera sorters B-vitamin och tillför en extra dos vitaminer för att stödja immunsystemet och för att få din häst pigg och glad igen.

5. Lite extra för pälsen

Du kan också ge Pavo LinseedOil eller satsa på en komplett hälsoboost genom Pavo OmegaFit. Denna omega 3-6-9 olja innehåller ett aldrig tidigare skådat högt innehåll av de viktigaste omega 3-fettsyrorna. Dessa är avgörande för alla typer av kroppsprocesser och stödjer bland annat immunitet, andning, muskelåterhämtning, leder och rörlighet, hud och päls samt hjärt-kärlsystemet.


Pavo LinseedOil

Linfröolja för en välmående häst och skinande päls

Pavo MultiVit15

Det kompletta vitamintillskottet

Pavo OmegaFit

Unik Omega 3-6-9-olja för att stötta en välmående häst