Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Vad består mitt hästfoder av?

Vad består mitt hästfoder av?
Liksom på en burk marmelad eller jordnötssmör, skall det på varje säck foder anges vad den innehåller, vilka råämnen som används för sammansättningen.
De råämnen som utgör den största delen, deklareras överst och råämnena med den minsta andelen anges nederst.

Nedanstående lista är sammansatt för att ge dig mer upplysning om de olika råämnenas egenskaper och deras inflytande på din hästs hälsa

Spannmål
• Havre
• Korn
• Vete
• Dinkel
• Majs

Korn (bi)produkter
• Vetekli
• Fint vetekli
• Veteglutenmjöl
• Havreskalsmjöl

Oljehaltiga frön
• Linfrön
• Sojabönor

Biprodukter
• Linfrö kaka
• Kokosmjöl
• Palmkärna kaka
• Sojamjöl
• Sojabönsflingor

Rotknölar och rötter
• Vintermorrötter
• Foderbetor
• Tapioka
• Potatis

Biprodukter av rötter och rotknölar
• Melass
• sockerbetor eller extraherad, torkad sockerbetsmassa

Växtoljor generellt.
• Linolja
• Salladsolja
• Sojaolja
• Solfröolja

Spannmål
Det finns ett ordspråk som heter; en häst arbetar/förtjänar sin havre, vilket säkert många hört. Hästar har sedan tidernas begynnelse blivit utfodrade med detta spannmål. Havre och andra kornsorter innehåller mycket stärkelse, som hästen kan omvandla till energi. Stärkelsens smältbarhet skiljer sig mellan olika kornsorter, vilket är orsaken till att många kornsorter först värmebehandlas för att säkerställa optimal smältbarhet i hästen. En liknande procedur använder vi nästan varje dag till vår egen kost då vi t.ex. kokar potatis. Potatis kan bara smältas av vår kropp efter det att vi kokat dem, vi kan nämligen inte få ut någon energi från dem i rått tillstånd. Därför krossas, kokas, valsas eller expanderas(poppas) några kornsorter för att uppnå en bättre smältbarhet av stärkelsen. Ett bra exempel är majs. Efter det att majs är poppat, är det förvandlat till popcorn och därmed är smältbarheten/nedbrytningen av stärkelsen väsentligt mycket högre/bättre för hästen.

Spannmål äts gärna.
Det är näringsriktigt men enformigt; en fodergiva som bara består av spannmål, är inte hälsosam.
Spannmål är fullt med energi, men innehåller få vitaminer och mineraler. Därutöver består spannmål av ett dåligt förhållande mellan viktiga mineraler. Detta berör framförallt de för benen viktiga kalcium och fosfor förhållandet. Det ideala kalcium- fosfor förhållandet för hästar ligger på 2:1, i Spannmål är förhållandet det omvända 1:2. Det innebär att, det är nödvändigt att tillsätta extra vitaminer och mineraler(kalcium) i en fodergiva som innehåller mycket spannmål.
Proteininnehållet i de olika spanmålssorterna är riklig(8-12%), men proteinets kvalitet är bara medelbra. På grund av det låga innehållet av byggstenar (protein, mineraler) är Spannmål inte särskilt bra till hästar i uppväxtfasen, men är en utmärkt energileverantör till den vuxna hästen. Var försiktig med att över utfodra med Spannmål, då detta kan leda till foderrelaterade syndrom, så som kolik och fång. De vanligaste spannmålssorterna och spannmålsprodukterna till hästar är: Havre, korn, vete, dinkel och majs.

Havre
Havre har alltid varit känt som hästfoder och hästar tycker mycket om det. Utöver mycket stärkelse och lite socker, består havre av ett fast skal (rå- cellulosa). Pågrund av detta kraftiga skal är energivärdet i havre lägre än i andra spannmål, eftersom hästen kan ta upp mindre energi från rå- cellulosa än av stärkelse. Traditionellt sett får hästen krossad havre, där skalen är uppbrutna. På detta sätt kan nedbrytningsenzymer lättare ta upp stärkelsen i havrekornen. Krossningen av havre görs normalt bara till hästar med dåliga tänder och som därmed har svårt att tugga.

Om du hittar riktigt mycket med hela havrekorn i hästens avföring, är detta ett tecken på att fodret inte är tuggat tillräckligt.
Kontroller för att se om din häst har tandproblem. Blanda havren med en handfull lucern eller hack om din häst kastar i sig fodret utan att tugga. Din häst kommer att tvingas att äta långsammare vilket främjar nedbrytningen.

Gör havre din häst "het" eller hetsig?
Många ryttare säger att deras hästar blir mer hetsiga när de utfodras med havre. Till detta finns det några förklaringar. En förklaring till denna speciella "havre- effekt" är att havre innehåller särskilda beståndsdelar som påverkar det centrala nervsystemet, som får hästen att känna sig "gladare". En annan, mera gängse förklaring är att havens stärkelse är särskilt lättsmält för hästen, mycket lättare än stärkelsen i andra spannmålssorter. Efter utfodring med havre tas stärkelsen upp, och bryts snabbt ner till socker i hästens blod och hos många hästar omvandlas detta direkt till energi. Därför blir de hetsigare.
Ing. Vincent Hinnnen - Foderspecialist Pavo Grooming Team©

Korn
Korn används i ökande grad i hästfoder, eftersom det innehåller mycket energi, skalen är tunnare och innehållet av stärkelse är högre än i havre. Stärkelsen i korn är, till skillnad från havren, inte så smältbar för hästen. Därför ges korn för det mesta uppblött.

Vete
Vete är mycket mera enformigt än havre och korn. Vetekornet har nämligen ett tunt skal och därmed ett mycket lägre fiberinnehåll och består primärt av stärkelse. Därför är energivärdet relativt högt. I kombination med andra spannmål är vete ett rätt bra foder för hästar. Det kan inte rekommenderas att utfodra med enbart vete; det är för enformigt.

Dinkel
Dinkel är en mycket gammal spannmålssort och i motsatts till nutidens nyttoväxter så som havre, korn och majs har dinkel aldrig blivit odlat. Därför är det en mycket naturlig växt. Dinkel med skal är speciell på grund av nyttiga ax som innehåller värdefulla fibrer och därmed hjälper till att stimulera tarmfunktionen. Dinkelkornen liknar i stor utsträckning vetekornen och bryts ner bra av hästen.

Majs
Majs liknar vete mycket, näringsvärde mässigt sett. Kvaliteten på stärkelsen är dock mycket annorlunda: Majsstärkelsen bryts ned mycket långsammare än stärkelsen i de andra spannmålen. Därför bör man undvika att utfodra med hel majs till hästar. I krossade eller poppad form(popcorn) är majs dock mycket smältbart. Lite majs kan snabbt ge en mager häst en god form.
Ing. Vincent Hinnen Pavo Grooming Team©

Kraftfoder generellt
Kraftfoder är en blandning av många olika tillsatser, som tillsammans utgör ett komplett tillskott till grovfodret. Om man väljer kraftfoder - så som foderpellets eller müsli - är det som regel tillsatt extra vitaminer och mineraler. Det finns många olika former av kraftfoder och skillnaden mellan dessa är stor. Man hittar skillnader inte bara i innehållsförteckningen, utan även i hur stor smältbarheten är och därmed näringsupptaget. I dag är alla producenter tvungna att ange råvarorna med namn och i fallande skala innehållsmängd i/på förpackningen eller etiketten, för att det skall vara möjligt att jämföra olika produkter.

Vad består kraftfoder av?
Kraftfoder (pellets och müsli) framställs av åtskilliga råvaror. Som energi- leverantör används spannmål såsom havre, korn, vete och majs. Müsli innehåller bearbetade varianter av spannmålen så som krossad havre, krossat och rostad korn/vete/majs. Extra protein tillsätts primärt i form av uppvärmda sojabönor, soja mjöl eller ärtor. Sojabönskalen, torkat gräs eller lucern är lämpliga som fibertillsatts. Nästan alla former av kraftfoder innehåller vitaminer och mineraler, som i müsli oftast är tillsatta i form av små mini pellets.
I billigare kraftfoder hittar man ofta andra råvaror så som grovmalet raps, majsgluten och palmkärne kaka. Billigare och mindre välsmakliga råvaror som tapioka (med högt innehåll av stärkelse) och kokosmjöl (med högt fett innehåll)
och ibland hittar man även sockerbetsmassa och halm vilka används som energikällor. Sockerbetor är ganska välsmakande och näringsrika, men kan i ej uppblött tillstånd orsaka matförstoppning. Producenterna är förpliktigade att ange alla råvaror på förpackningen. Kontrollera vilka ämnen ditt foder innehåller!

Spannmåls(bi)produkter
Vetekli
Vetekli består av fragment från vetekornet, som blir kvar efter det att den största delen av stärkelsen är uttaget från kornet. Stärkelsen används Vetekli innehåller mera protein än spannmål(16%), men proteinets kvalitet är medelbra. Stärkelseinnehållet är lågt och fiberinnehållet är högt, vilket gör vetekli säkert för hästar. Vetekli innehåller liksom spannmål få mineraler och förhållandet mellan kalcium och fosfor är ogynnsamt. Vetekli har en milt laxerande effekt. Det är därför bra att blanda en handfull vetekli i fodret varje dag. Om hästen har diarré, bör man inte utfodra med kli.
Ing. Vincent Hinnnen Pavo Grooming Team©

Fint Vetekli
Fint vetekli kan, med hänsyn till näringsvärdet, liknas vid vetekli, bortsett från att fint vetekli innehåller lite mer protein. Detta äts gärna av hästar.

Veteglutenmjöl
Veteglutenmjöl bildas vid utvinningen av stärkelsen i vete. Det har ett högt protein innehåll och kan därför orsaka allergi hos människor, vilket inte är fallet hos hästar. Veteglutenmjöl är dock inte så populärt hos hästar på grund av den bittra smaken.

Havreskalsmjöl
Även Havreskalsmjöl är en biprodukt från utvinningen av stärkelse i havregryn. Mjölet består mest av havreskal som är svårsmält och ger därför hästen bara lite energi. Havreskalsmjöl är en billig råvara och används därför ofta till hästfoder med lågt energi innehåll. Det luktar unket och kan liknas vid vått papper och äts därför inte gärna av hästar.

Oljehaltiga frön
Oljehaltiga frön innehåller, som namnet antyder mycket olja. Pröva att jämföra fettinnehållet i havre med fettinnehållet i linolja: havre innehåller knappt 5% fett, att jämföra med linfrö som innehåller mer än 30% fett. På grund av det höga fettinnehållet är dessa frön populära tillskottsfoder.
Linfrö i fodret ger din häst en päls med en vacker glans. Linfrö har också en positiv effekt på matsmältningen. Ge inte din häst stora mängder obehandlat linfrö, eftersom linfrö innehåller giftämnen som bryts ner först efter att det har värmebehandlats (eller kokats). Dessa ämnen är därefter helt harmlösa. Så snart det har bildats en genomskinlig gelé omkring linfröna efter uppkokningen, är det ett perfekt foder. Blanda det med en smula vetekli eller med kraftfoder.

Sojabönor
Sojabönor innehåller mycket protein och mycket sunda fettsyror. Till människor fungerar sojaböner som en utmärkt ersättning till kött. Men var också uppmärksam på att det innehåller skadliga ämnen som försvinner först efter uppvärmningen. Därför föredras primärt rostade eller poppade sojabönor

Biprodukter
Också för biprodukter från oljehaltiga frön gäller att en del eller flera delar är utvunnet från det ursprungliga fröet. T.ex. blir linfröolja, palmolja, kokosolja och sojaolja utvunnet ur de oljehaltiga fröna. Denna olja har beståndsdelar som främst är kända för sin höga halt av omättade fettsyror, så som linol - och linolensyra. Dessa biprodukters olika egenskaper används i hästfoder.
Kokosskal och palmkärnekaka theobromin omfattas av FEI reglementet för förbjudna doping preparat.

Grovmalet linfrömjöl/linfröskal
Linfröskal är en restprodukt från oljeutvinningen. Det är fiberrikt och innehåller mycket protein och lite olja. Linfrö är populärt hos hästägare, men det är också dyrt. På förpackningar och i broschyrer nämns ofta att foderprodukterna innehåller linolja eller linfrö, men var uppmärksam på: I många fall används inte linfrö utan linfröskal, som innehåller mycket protein och bara lite olja.

Kokosmjöl
Kokosmjöl är en restprodukt från kokosoljeutvinning, som innehåller många, delvis svårsmälta fiberämnen. På grund av den brända lukten, äter inte gärna hästar detta. Kokosmjöl kan innehålla spår av doping-relevanta ämnen (theobromin). Om du deltar i en tävling som följer FEI ´s reglemente, bör du undvika detta ämne.

Palmkärnekaka.
Också för palmkärnekaka gäller, att du inte får ge din häst denna biprodukt om du deltar i tävlingar som följer FEI´s reglemente.

Sojamjöl
Sojamjöl är en restprodukt från sojaoljeutvinning. Det är en utmärkt proteinkälla i hästfoder. Proteinrika råvaror luktar inte särkskilt aptitligt, men äts ändå gärna av hästar.

Sojabönsskal
Om också proteinet (mjöl) utvinns från sojabönan utöver oljan, är det bara skalet(skinnet) kvar. Dessa kallas sojabönsskal. De är protein och fettfattiga, men rika på råfibrer. Fiberämnena smälts mycket lätt av hästar. Sojaskal är nästan luktlöst och tas lätt upp av hästen.

Knölar och betor
En knöl eller en beta är en frukt som växer i jorden. Alla känner till den orangefärgade vintermorroten, men också potatis och tapioka hör till knölar och betor. Liksom frukter ovan jorden, innehåller knölar många näringsämnen, särskilt mycket av stärkelse och socker.

Vintermorrötter
Vintermorötter är en riktig njutning för din häst. De innehåller särskilt mycket vatten. Din häst blir därför inte tjockare av ett par morrötter varje dag. Utöver mycket vatten och lite socker, innehåller morrötter självklart A- vitamin (betacaroten).

Foderbetor
Även foderbetor innehåller mycket vatten. Tänk på att avlägsna sanden från betorna innan du utfodrar med dem.

Tapioka eller maniok(kassava)
Tapioka och maniok är två skilda namn på samma knöl. Tapioka har ett rikt innehålla av stärkelse och används ofta i människoföda. Den från naturen bittra smaken är inte omtyckt av hästar. Tapioka används av och till i hästfoder för att reducera fodrets produktionspris, eftersom det är en billig råvara.

Potatis
Tidigare användes potatis som tillsatts i foder för arbetshästar. En del hästar är allergiska mot potatis och får problem med benen ("potatiseksem").

Biprodukter från knölar och betor
Man kan också utvinna olika beståndsdelar från knölar och betor. Ett känt exempel är socker som utvinns från sockerbetor. Exempel på biprodukter är sockerrörs- och sockerbetsmelass samt betfor.

Melass
Denna råvara liknar flytande sirap. Melass är en restprodukt från sockerutvinning till näringsprodukter ämnade för människor och används i nästan alla former av kraftfoder. Melass är en smakförstärkare, eftersom det innehåller mycket socker och dessutom är ett perfekt medel för att pressa stabila foderpellets med. Sockerprocenten kan variera mellan 1% och 7%. Hästar äter väldigt gärna melass!

Betor eller extraherad, torkad sockerrörsmassa
Betor eller sockerbetsmassa är en restprodukt från sockerutvinningen. De består primärt av fiberämnen. Dessa fiberämnen bryts ner, precis som sojaskalen, lätt av hästar. Dessvärre sväller torr sockerbetsmassa upp kraftigt i vatten; upp till 6 gånger dess ursprungliga volym! Därför är det i torrt tillstånd farligt för hästar att äta och bör alltid blötas upp innan det utfodras till hästar. På så sätt kan man undvika att få foderförstoppning.

Vegetabiliska oljor generellt.
Vegetabiliska oljor utvinns från spannmål och frön. Kända oljesorter som används vid utfodring av hästar: Linfröolja, salladsolja och sojaolja. Alla dessa oljesorter är lättsmälta för hästen, ger energi och en vacker, glänsande päls. Om kraftfodret inte är tillsatt med olja, kan du själv ge din häst ca 1kopp vegetabilisk olja per dag. För extra energi du tillsätta upp till 300ml per dag i foderstaten. Men se upp så att du inte ger för mycket!

Linfröolja
Linfröolja innehåller mycket omättade fettsyror och är mycket hälsosam, men inte särskilt hållbart någon längre tid.

Salladsolja
Salladsolja är en blandning av olika oljesorter och kan därmed, beroende på märke, innehålla olika sammansättningar.

Sojaolja
Denna olja är mycket välsmakande och ställer inte så stora krav på uppvärmning så som linfröolja gör.

Solrosolja
Solrosolja är inte särskilt värmetåligt och ställer inte så stora krav på uppvärmning.