Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Var uppmärksam på hästens vatten på vintern.

Du ska vara uppmärksam på hästens vatten när tempraturen börjar krypa ner under nollstrecket och det fryser på. När det är vinter och det under en längre period varit mycket kallt ute. Tänk på att vara mer nogrann och se efter din häst när du ser ser frusna vattenhinkar och märker att marken är frusen och det finns risk för halka.


Många hästar är tvungna att stå mycket i stall. Men visste du att hästar har lätt för att vara ute på snöbeklädda marker? Snö gör jorden mjuk. Hästarna är mycket noggranna och klump av is att falla brukar hovarna efter några steg. Håll ett öga på dem de första gångerna de kommer i hagen, eftersom de kan vara väldigt pigga efter några dagar i stallet.


Om hästen är tvungen att stå mycket på stall, se till att minska kraftfoder givan. För att minimera tristess i stallet kan hästen med fördel ges mer grovfoder än vanligt.Den nya Pavo DailyPlus ger mer tyggtid och minimerar tristess, så det kan med fördel blandas i hästens kraftfoder för att förlänga måltid. 

Men kom ihåg att när din häst kommer att förbruka mer torrsubstans, behöver det mer vatten. Har din häst mycket hö och lite vatten, finns en ökad risk för kolik.

Var uppmärksam på din hästs vatten eftersom vatten spelar en viktig roll i regleringen av kroppstemperaturen. Vatten är inte bara viktigt för kylning på sommaren, utan är även viktigt för att frigöra tillräckligt med energi för att hålla kroppen varm.
Om du inte har isolerade vattenrör i stallet blir det ofta problem på vintern med frusna vattenledningar. Sedan finns inget annat att göra än att fylla hinkar eller tunnor, till hästen. Om möjligt ska vattentemperaturen helst vara omkring +10 grader. Varmare vatten stimulerar hästen att dricka och ingen vill i det här kalla vädret att dricka vatten på omkring 0 grader.

Du kan också skämma bort din häst med varma Slobber Mash, 1 till 3 gånger i veckan och blanda gärna med mer vatten än vanligt.


När frosten kommer tenderar många att ställa in sina hästar och se till att att alla dörrar och fönster är ordentligt stängda. Det är inte alltid klokt. Det krävs mycket innan en häst börjar frysa och frisk luft är mycket viktigt. Otillräcklig ventilation är mycket ohälsosamt. Lämna helst en dörr eller ett fönster öppet, utan att det drar. Hästar kan överleva i mycket låga temperaturer, men inte med vind och drag.