Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Överviktiga hästar

Hjälp, är min häst för tjock!
Du tränar din häst seriöst och regelbundet, din häst får inte så mycket kraftfoder och ändå har den lite extra kilon. Att genomföra en strikt diet verkar vara det enda alternativet, men det är definitivt inte den bästa lösningen för att få din häst att gå ner i vikt. Så vad är bästa lösningen?

Tips:

 • Fortsätt att ge tillräckligt med grovfoder
 • Låt din häst röra på sig så mycket som möjligt
 • Var kreativ: tänka ut sätt så att din häst tillbringa så mycket tid med sin mat som möjligt.
 • Kombinera fodret med lite grovfoder, så att det tar längre tid för hästen att äta.
 • Fördela stråfodret över så många måltider som möjligt under dagen.
 • Begränsa betet i områden med nytt gräs på sommaren eller erbjuder begränsat bete.
 • Använda vitamin- och mineraltillskott i stället för kraftfoder
 • Om hästen behöver kraftfoder - fodra med låg energi
 • Gör en plan och håll den!

Det viktiga är att ge massor av grovfoder och mycket motion. Hästens matsmältningssystem fungerar bättre om det förses med fiberrikt foder. Gasbubblor som genereras genom jäsning, transporteras ner genom tarmkanalen av den fiberrika kosten. Gasbubblor i nästan tömda tarmar kan orsaka allvarlig gaskolik.

Uppstallade hästar som endast får små mängder av grovfoder utvecklar ofta dåliga vanor i stallet, såsom krubb- bitning, luftsnappning och vävning. I de vilda lever hästarna i flockar, de betar och rör sig i upp till ca 16 timmar per dag. Dåliga vanor kan lätt uppstå när man begränsar hästens naturliga behov.

Till skillnad från människor som producerar saliv hela tiden på dygnet så producerar hästar endast saliv när de tuggar. Saliven neutraliserar magsyra och utan tuggtid bildas inget saliv vilket ger magsyran möjlighet att utveckla sår i magsäckens invändiga membran. Dessa magsår är smärtsamma och för att kompensera kan hästen börja med att snappa luft eller krubbitning för att producera saliv. Se alltså till att strimulera hästens tuggrörelser. 

Motion förbrukar energi. Det enda sättet din häst att göra av med mer energi än den får i sig, är att du tränar den mycket. En gräsmage försvinner snabbt om du tränar din häst intensivt i 20 minuter/dag.

Var kreativ
Hur kan du garantera att din häst får tillräckligt med grovfoder fördelat över hela dagen, tuggar tillräckligt och fortfarande håller den optimala vikten så att den inte tar upp mer än den har behov av? Använd hö med grova och sega strån/stjälkar.Om du kan välja, så ta detta hö över finare hö. Hö med sega stjälkar har lägre näringsvärden. Även hö från 2a och 3e skörden hat lägre näringsvärden än hö från första skörden. Att hästen äter lite halm är inte skadligt, tvärtom är det bra mot tristess men ge inte för stor mängd!


Många små portioner hö under hela dagen

Undvik perioder som är längre än 8 timmar mellan måltiderna. Ge grovfoder sent på kvällen, så att hästen är aktiverad hela natten. Du kan också fördela grovfodret i 2 eller fler krubbor/hinkar eller hönät, så det tar hästen längre tid att äta. En annan bra idé är att sätta 2 hönät inuti varandra så att hålen blir mindre och hästen kan mindre tuggor per gång.

Under sommaren: Begränsat bete
Fritt intag av gräs kan vara den största orsaken till att din häst blir för tjock. Ge inte din häst tillgång till hela hagen med gräs utan ett litet område där den kan gå hela dagen.

Begränsa kraftfodret
Använd ett kraftfoder med lågt energiinnehåll som Pavo Nature's Best (utan havre, låg protein- och sockerinnehåll). Blanda alltid kraftfodret med lite fibrer, lusern, hackat hö, och morötter för att förlänga hästens middagstid. Här kan ni med fördel använda Pavo DailyPlus som just förlänger tuggtiden för hästarna

Som sista utväg kan du helt sluta använda kraftfoder men glöm inte vitaminerna och mineralerna. En Pavo SummerFit brikett dagligen är tillräckligt för att täcka detta behov, eller ge Pavo Vital som är pelleterade mineraler och vitaminer. 

En lat, tjock häst, vad gör man?
En överviktig häst är ibland också lat. Oftast ges mer kraftfoder till dessa hästar med hopp om att detta skall ge dem mer energi. Det är inget bra sätt utan den bästa lösningen är att motionera hästen mera och skära ner mer på kraftfodret.

Gör en plan!
Utarbeta en plan för utfodring och träningsprogram och hålla fast vid det.

 • Nyckeln är mycket motion, men också regelbunden motion.
 • Ta en bild på din häst innan du startar programmet och göra en logg över vad du har gjort med hästen.
 • Var konsekvent och tålmodig. Gå ner i vikt är en process som tar flera månader, inte veckor.
 • Det är ett faktum att feta hästar kommer att nå sin toppform snabbare med 1 timmes arbete varje dag.

Hyperlipidemi?
Hyperlipidemi eller andra kostrelaterade sjukdomar kan uppstå om hästar eller ponnyer mycket snabbt går ner i vikt. Djuret får för lite näring och börjar konsumera sina egna fettreserver. På grund av detta störs ämnesomsättning och resulterar i att för mycket fett-ämnen kommer ut i blodet. Det kommer leda till att din ponny slutar äta och dricka. De kan mycket väl sätta igång vattenkoppen eller peta mulen i vattnet, men de dricker inte och rensar bara munnen. Det är det som gör denna sjukdom så farligt, då hästen varken dricker eller äter gör det mycket värre. När en häst eller ponny slutar äta och dricka utan någon särskild anledning, skall veterinären alltid kontaktas. Hyperlipidemi kan vara dödlig om det inte görs något direkt. De sjuka djuret ska ha medicin och sondmatas om den inte äter och dricker själv. Glöm inte att avvikelse från kosten också kan ha andra orsaker.

Hur undviker du hyperlipidemi?
När en häst eller ponny har problem med vikten - se alltid till att viktminskning är gradvis och långsam.

Sätt inte ett dräktigt sto på diet. Stoet bör redan ha haft rätt vikt innan den blir dräktig. Från 9 månadens dräktighet och upp till och inklusive 4 månader av digivning skall ett sto få samma mängd mat som om hon hade haft den rätta vikten, även om stoet är för tjockt.

 


Pavo Care4Life

Spannmålsfri örtblandning för en balanserad häst

Pavo DailyPlus

Grovfoderblandning med hög fiberhalt som förlänger ättiden

Pavo EasyMix

Fiberrik müsli för lättfödda hästar

Pavo GrainFreeMash

Fiberrik mash för känsliga hästar

Pavo HayChunks

Hälsosamt grovfoder för att hålla din häst sysselsatt i stallet eller under transport

Pavo InShape

En del av Pavos InShape Program

Pavo Nature's Best

Hälsosam müsli med lågt sockerinnehåll

Pavo SpeediBeet

Snabbsvällande flingor av betmassa

Pavo SummerFit

Vitamin- och mineraltillskott i brikettform

Pavo Vital

Vitamin- och mineraltillskott med Intellibond®