Hästfoder och vård av hästar
Råd
Anatomi

Beteende

Ingredienser

Utfodring av häst

 

Vilken mängd foder skall min häst ha?

 

Foder i rätt mängd, i en god kvalitet, i riktiga proportioner, med den rätta mängden grovfoder i förhållande till kraftfodret, är mycket viktiga faktorer för din hästs välbefinnande och hälsa.
 
Smakrikt foder i korrekta givor, som fördelas över dagen är också mycket viktigt för välbefinnandet.
 
Men också förhållandet mellan grovfoder och kraftfoder tas med i beräkningarna. Varje häst är unik och därför din uppgift är att finna en lämplig balans vid utfodring av just din häst. Du bör tänka på följande punkter: Hur mycket energi upptar min häst genom maten och hur mycket konsumeras i kroppens dagliga underhåll, och genom arbete? 

Observera: Många psykiska problem uppstår främst genom övermatning! 

Citat Marcus Ehning, Pavo GroomingTeam © 

 Först är det viktigt att din häst får massor av fiberrikt grovfoder dagligen. 
I de flesta fall består fodergivan förmodligen av tre fjärdedelar grovfoder. Grovfoder bör utgöra grunden för varje fodergiva. Detta håller tarmen aktiv, stödjer en optimal tarmflora och därigenom håller din häst frisk. Matsmältningssystemet hos hästar är avsedd för att hela tiden äta små mängder foder. Om den inte har något att göra/äta på flera timmar och sedan plötsligt får en stora mängd mat som den måste smälta kan det bli problem som t.ex. kolik. Förutom utfodring med mycket grovfoder, i små portioner, är rörelse också av stor betydelse och oroligt viktigt.
 
Följande grundläggande regler bör iakttas: 
  • Ställ din häst med fördel på halm
  • Se till att din häst har rikligt med halm
  • Fördela fodret på tre till fyra gånger om dagen. 
  • Fodra din häst vid vissa bestämda tidpunkter. 
  • Ge en grovfoder- och kraftfoder- giva som är avpassad för hästen. 
  • Ge alltid stråfoder av god kvalitet, som luktar friskt och är fritt från damm och mögel. 
  • Ge inte för mycket foder 
Utifrån dessa generella råd kan följande riktlinjer följas: 

Den vägledande mängden kraftfoder per dag, så behovet för lättare arbete täcks är:
från 0 till 0,4 kg
 per 100 kg kroppsvikt. 

Den vägledande mängden kraftfoder per dag, så behovet för hårde arbete täcks är:
0,5 till 0,8 kg. per. 100 kg. kroppsvikt. 

Den rekommenderade mängden hö per dag (går ej ut i hage med gräs):
1,5 kg/100 kg. kroppsvikt. 

Den rekommenderade mängden hö per. dag (går ut i hage med gräs):
0,5 kg./100 kg.kroppsvikt. 
 
Tips: Pröva att väga den dagliga fodergivan för din häst 

Tåliga raser och kallblodshästar kan på det hela taget klara sig med mindre kraftfoder. Rätt mängd beror på vilken häst det är och vilket arbete som måste utföras. De dagar då det görs mindre arbete, måste du redan kvällen innan, ge mindre kraftfoder (annars finns risken för njurslag.) Ändring av givan bör alltid göras långsamt och gradvis, mängden av kraft och grovfoder skall anpassas till hästen konsumtion/förbrukning, justera, om hästen skulle bli tjockare eller tunnare. När hästen går ut på gräs, kan den rekommenderade mängden kraftfoder göras mindre, om hästen blir för tjock.
 
Naturligtvis finns det ingen genomsnittlig häst, så använd ovanstående rekommendationer som en riktlinje och titta på din häst. Prata med en kostrådgivare eller ring/mejla oss så du får ett korrekt utfodringsschema för din häst.

Grunderna i utfodring 

För att ta reda på vad och hur mycket du skall fodra din häst är det viktigt att veta vad din häst väger. Genom vikten kan man få reda på mycket. Om du inte har en vikt, tar du ett måttbandoch mäter hästens omkrets. Omkretsen visar vad hästen väger. Mät hästen runt om där gjorden sitter.
 
Utfodringsschema 
Kraftfoder bör helst spridas ut på 3 och grovfoder på 4 givor dagligen. Om din häst lätt blir tjock, kan det rekommenderas en hösort med mycket struktur och lågt energiinnehåll. Därigenom kan din häst äta hela tiden och magen känns nöjd men den kommer inte få för mycket näring. 

Ge din häst hö för natten, så håller den sig längre mätt. Det är också rekommenderat att ge hö till frukost. Bäst för din häst är att få gå ut så mycket som möjligt (i hage) i alla fall minst ett par timmar om dagen. Se till att din häst, under vintermånaderna, kommer ut ur boxen minst 3-4 timmar (bäst är om den kan komma ut flera gånger per dag) 
 
Utfodring och träning 

Hästar arbetar inte gärna med en full mage. Se alltid till att det finns minst 2 timmars vila mellan utfodring och träning. Har inte tid för det, fodra din häst efter ridning. 
Om du måste träna hårt, så ge hästen kraftfoder 3 timmar före. 15 minuter efter utfodring kommer upplöst socker och stärkelse i form av glukos ut i blodet. Till att börja med, stiger mängden av glukos i blodet, men sjunker snabbt igen, eftersom hästens kropp lagrar glukosen som energi. Hästen har efter 2 timmar den minsta glukoshalten i blodet. Detta kan ge en negativ påverkan vid intensiva prestationer så som hård träning och tävlingsridning. Grovfoder som hö före eller efter tävlingen utgör inte något problem. Se alltid till hästens andning och temperatur är helt normal innan den får något att äta igen. Efter en tävling är det viktigare att hästen får vatten än mat.

 
Vilken betydelse har vattnet? 

Vatten är en av de viktigaste näringsämnena för hästen. Speciellt under tuffa presentationer skall man vara uppmärksam. Ett underskott på 2% vätska leder till en nedsatt presentationsförmåga på 20%. Har en häst ett vätskeunderskott på 5% är en det rent  omöjligt att utföra någon riktigt ansträgning, redan ett underskott på 10% kan leda till hästens död. På en timme kan en häst snabb förlora vätska, detta måste snabbt återintas på nytt så att hästen återhämtar sig. Vid arbete som kräver uthållighet, är det därför viktigt att stimulera
hästen att dricka. Har du svårt att få din häst att dricka så rekommenderar vi att ni använder Pavo Slobber Mash.

Utfodring och transport 

Hästar måste kämpa en hel del under resan för att förbli stående. Om transporten är längre 3 timmar, är det lämpligt att ta en paus och erbjuda hästen lite vatten och kontrollera hönätet. Det är också vettigt att lasta av hästen så att den kan kissa eftersom de inte gärna kissar i trailern. 
Om du åker till en tävling, försök att alltid komma minst en halvtimme innan, så hästen kan få en paus innan du värmer upp.